Ledare: Varför DÖ var fel från början
André Juthe ger sitt argument för varför Decemberöverenskommelsen (DÖ) borde varit olaglig från första början.
Ledare: Varför DÖ var fel från början
Publicerades 2015-10-12 © Frankie Fouganthin

En majoritet av ombuden på KD:s riksting har röstat för att bryta Decemberöverenskommelsen (DÖ) vilket betyder att partistyrelsen blivit nedröstad. Nu har också Moderaterna meddelat att DÖ är upphävd. Men överenskommelsen borde aldrig ha kommit till stånd. DÖ pekar på ett parlamentariskt problem i själva kärnan av svensk författning.

Bakgrunden

Resultatet av riksdagsvalet i september 2014 ligger som grund för DÖ. Då var situation i riksdagen sådan att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans blev större än de fyra borgerliga allianspartierna, men ändå var i minoritet.

Sverigedemokraterna gjorde sitt mest framgångsrika val någonsin och blev det tredje största partiet i riksdagen, vilket innebar att partiet förstärkte sin vågmästarroll. Samtliga övriga partier gjorde uttalanden om att inte på några villkor samarbeta med Sverigedemokraterna.

Stefan Löfven bildade efter valet en minoritetsregering bestående av enbart Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Inför sin första budgetproposition, efter att Centern och Folkpartiet tackat nej till att samarbeta, gjorde denna regering en uppgörelse med Vänsterpartiet. Alliansen och Sverigedemokraterna lade fram sina respektive motförslag.

Det rådde osäkerhet om hur Sverigedemokraterna skulle rösta i en slutomröstning mellan huvudalternativen, och inför omröstningen hade statsminister Stefan Löfven meddelat, att han enbart tänkte regera utifrån regeringens budgetförslag.

Samtidigt hade SD meddelat den 2 december 2014 att de skulle "försöka fälla varje regering och budgetproposition som ger stöd för ökad invandring och som ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över migrationspolitiken", och att de avsåg att stödja Alliansens budgetförslag vid en trolig slutomröstning med regeringens förslag mot allianspartiernas.

Därmed uppstod en regeringskris. På en presskonferens kort efter omröstningen aviserade statsminister Stefan Löfven att han avsåg att utlysa extra val. Enda alternativet till att utlysa extra val var att avgå men då riskerade han att talmannen skulle be moderaternas partiledare att bilda regering.

På en presskonferens den 27 december 2014 meddelade ledarna för både regeringspartierna och oppositionspartierna i Alliansen att en överenskommelse hade gjorts, som partierna kallade decemberöverenskommelsen.

Syftet med överenskommelsen var att möjliggöra för minoritetsregeringar att styra landet enligt sitt eget budgetförslag, men att de fortfarande måste göra uppgörelser med andra partier om andra frågor. På grund av denna överenskommelse avskrevs planerna på att utlysa extra val och regeringskrisen var därmed över.

Det demokratiska problemet

Det demokratiska problemet med pakter som DÖ är att partikonstellationer i minoritet med en sådan överenskommelse i ryggen ändå kan få igenom riksdagsbeslut. Förfarandet är helt analogt med en kartellbildning.

En kartell är en formell överenskommelse mellan företag i syfte att sätta den marknadsmässiga konkurrensen ur spel. Kartellbildning i näringslivet är förbjudet enligt flera konkurrenslagar och det bör a fortiori vara olagligt att sätta demokratins principer – som är ännu viktigare – ur spel med denna typ av överenskommelser.

Det spelar ingen roll om vissa företagare anser att ett annat företag bör missgynnas, det är konsumenterna i enlighet med marknadsprinciperna som ska bestämma vilket företag de köper varor från. På samma sätt ska folkets röster avgöra vilken politik som ska bedrivas, något annat vore inte demokrati. Detta är tillräckligt för att förkasta DÖ och alla liknande överenskommelser.

Men det finns också en viktig lärdom i detta, eftersom hela spektaklet avslöjar ett parlamentariskt problem i Sverige. Precis som vi skulle säga att det saknas något i en lagstiftning som tillåter karteller i näringslivet, så måste vi säga att det saknas någonting i en författning om vi tillåter kartellverksamhet i ett lands lagstiftande organ.

Till yttermera visso skulle vi anse att en lagstiftning som förbjuder karteller vore meningslös utan en domstol. På samma sätt behöver vi en konstitutionsdomstol som dömer huruvida något strider mot författningen.

Det finns flera problem med DÖ, bl.a. att det avslöjar ett djupt väljarförakt hos politikerna, men ur parlamentarisk synvinkel är kanske det viktigaste det beskrivna demokratiska problemet.

Det är bland annat därför Kristna Värdepartiet idéer om en författning och en författningsdomstol är så viktiga. Med en författning och författningsdomstol hade DÖ aldrig kunnat genomföras.

 

André Juthe


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler