Debatt: Biståndet till den Palestinska myndigheten måste villkoras
Svenskt bistånd till Palestinska myndigheten orsakar mer terrorattacker mot Israel menar Tobias Petersson, ordförande för Perspektiv på Israel.
Debatt: Biståndet till den Palestinska myndigheten måste villkoras
Publicerades 2015-11-12

Den svenska biståndsstrategin för Palestina och den Palestinska myndigheten (PA) ska enligt den svenska regeringen syfta till att få till stånd en demokratisk, självständig, sammanhängande och livskraftig palestinsk stat som existerar sida vid sida med Israel i fred och säkerhet.

Men PA:s inställning till den senaste tidens palestinska terrorattacker mot judar i Israel visar att myndigheten motarbetar den svenska biståndsstrategin.

Det som framkommit i palestinsk media är att PA, självaste palestinske presidenten Mahmoud Abbas och hans parti Fatah har varit med och hyllat knivattacker, som de facto utvecklats till en slags självmordsattacker. Abbas har sagt i palestinsk tv: ”Vi välsignar varje droppe blod som har spillts för Jerusalem, som är rent och äkta blod”. Dessutom har nu äntligen svensk media rapporterat om att PA betalar ut löner till dömda terrorister, något som är känt internationellt men som ofta förtigits i svensk media.

En del terrordömda har fått mer än en halv miljon kronor i lön av PA sedan de utfört sina terrordåd mot civila israeler. Det ministerium som har haft hand om utbetalningarna till dömda terrorister och deras familjer har den tredje största budgeten i PA, på runt 88 miljoner kronor varje månad. Den palestinska regeringen förnekar inte heller löneutbetalningarna utan har istället hävdat att det palestinska folkets skattemedel går till terroristerna och inte biståndspengar.

Terrorattackerna och rapporterna om PA:s löner till terrorister har fått en del politiker att reagera. Det amerikanska representanthuset beslöt i oktober att frysa inne det amerikanska biståndet till PA på 370 miljoner US dollar. Från svenskt håll hörs nu även kritiska röster.

Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD) skriver i Sydsvenskan, att "om den svenska regeringen vill medverka till en stabil och fredlig säkerhetspolitisk situation i Mellanöstern är det dags för utrikespolitiskt ansvarstagande och handfasta krav på den palestinska ledningen".

Riksdagsledamoten Fredrik Schulte(M) har nyligen framfört i en skriftlig fråga till biståndsminister Isabella Lövin att det är oacceptabelt att Sverige betalar ut statsstöd till regeringar som stöder terror. Schulte konstaterar att Sverige omgående måste styra om biståndet till andra humanitära insatser i de palestinska områdena.

Det är glädjande att fler och fler svenska politiker nu vill att biståndet till palestinska områdena ska villkoras och styras om från PA till annan biståndsverksamhet, där pengarna kan användas på ett korrekt sätt för att uppnå målen för biståndsstrategin för Palestina.

Jag och min organisation Perspektiv på Israel har länge drivit dessa frågor. Biståndet bör gå till verkliga insatser för fred och demokrati. Sverige bidrar varje år med 700 miljoner kronor i bistånd till den palestinska befolkningen, varav 40 miljoner kronor i statsstöd till PA.

Vårt land som är en stor biståndsaktör i de palestinska områdena, skulle kunna ställa krav på PA att upphöra med sin hatindoktrinering som den bedriver i palestinska skolor och medier. Den svenska biståndsmyndigheten Sida skulle kunna ta in kompetens från organisationer som Stand With Us, som är en israelisk gräsrotsrörelse som involverar både judar och araber för fred och samexistens.

Samma fredliga samexistens som finns mellan israeliska judar och israeliska araber måste uppnås mellan Israel och en demokratisk och fredlig palestinsk stat. För att det ska bli möjligt så måste Sida och svenska biståndsorganisationer bli seriösa aktörer för fred och samexistens. 

Sida behöver lyssna bättre på organisationer som granskar det svenska biståndet som Perspektiv på Israel och israeliska NGO-monitor som ett flertal gånger framfört relevant kritik till Sida gällande hur det svenska biståndet till de palestinska områdena ser ut.

Det finns många palestinska organisationer som svenska biståndsorganisationer samarbetar med som motsätter sig en judisk stat och det finns fall där de till och med spridit antisemitism.

Hatindoktrineringen och antisemitismen i det palestinska samhället måste upphöra och fredliga aktiviteter som handel och kulturellt utbyte mellan den palestinska befolkningen och israeler behöver få svenskt stöd. PA och PLO måste upphöra att betala ut löner till terrorister. Vår regering och Sida måste kräva det.

Det går inte att bygga varken fred eller en stat på hat. Sverige måste med sin biståndspolitik visa vägen till ett fredligt och demokratiskt Mellanöstern.

Tobias Petersson, ordförande för Perspektiv på Israel


                           
Annons:


Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.

Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.


Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.


Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.

Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.
Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april

Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.


Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.

Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?
Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.

Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".


Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.

Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.


Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.

Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.


Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler