Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
”Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv” anser Jackelén.
Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
Publicerades 2016-03-07 © Jan Norden / IKON

Antje Jackelén anser att det finns flera vägar till Gud, och att Jesus inte är enda vägen dit. Hon använde även som sitt valspråk ”Gud är större”, en fras som främst används av muslimer. Frasen finns också i Bibeln, men då i meningen ”Då vet vi att vi är av sanningen, och inför honom kan vi övertyga vårt hjärta, om det fördömer oss, att Gud är större än vårt hjärta och vet allt”.

Hon anser även att muslimer och kristna ber till samma Gud: ”Det är självklart att muslimer och kristna ber till samma Gud. Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition. ”

Det har höjts många kritiska röster mot henne till följd av hennes förhållande till Islam. För att få en bättre bild vad hon egentligen anser om kopplingen mellan Kristendom och Islam så har Morgonbladet ställt följande fråga till henne:

Anser du att Mohammed är en falsk profet?

”Nej, jag anser inte att Muhammed är en falsk profet. Eftersom han inte ingår i Bibelns profettradition kan man heller inte utan vidare kalla honom profet enligt kristen tro.  I tider då just islam används för att legitimera våld och terror är det viktigt att komma ihåg att Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv.

Vi kristna har mycket gemensamt med både judar och muslimer när vi talar om Gud som Fader och Skapare av himmel och jord. Det är när vi talar om Jesus som skillnaderna blir störst. En jude kan med glädje och stolthet se att juden Jesus är ”hörnstenen” i kyrkan. En muslim har tillsammans med Koranen stor respekt för Jesus som en av de viktigaste profeterna. Men Jesus som Guds Son och världens frälsare, det är det bara vi kristna som tror.

Det finns alltså avgörande skillnader mellan religionerna, men därav följer inte att vi ska tala illa om andra trostraditioner. Det är när vi lär känna varandra som vi kan både kritisera varandra och lära av varandra. Jesus lär oss att möta andra med respekt.

[Vill man läsa mer om hur Svenska kyrkan ser på detta rekommenderas dokumenten Guds vägar och Sann mot sig själv, öppen mot andra.[1]]”

Muhammed ansåg sig fått besök av ärkeängeln Gabriel, en ängel som nämns ett flertal gånger i Bibeln.  Koranen anses även enligt Muhammed vara den korrekta versionen av händelserna som nämns i Bibeln.

Trots att Muhammed gör anspråk på att ha den korrekta versionen av det som hänt, och att det rör sig om samma Gud -något som även Antje anser - så anser hon alltså inte att han är en falsk profet. För att få en klarare bild av vad hon anser så fick hon följdfrågan ”Tror du att ängeln Gabriel uppenbarade sig för Mohammed? ”, en fråga som Antje Jackelén har avböjt att svara på.

Fotnot: Artikeln är uppdaterad 2016-03-09


                           
Annons:


Först nu kommer en rättegång om tvångsgifte i Sverige
Enligt en rapport från Åklagarmyndigheten är äktenskapstvång svårt att bevisa.

Debatt: Pride handlar inte om mänskliga rättigheter
Talespersonerna för Kristna Värdepartiet: "Priderörelsen är inte en människorättsrörelse, utan snarare ett uttryck för en långt driven sexualpolitik"


Mahmoud Abbas rådgivare: ”Var du än ser en israel, skär halsen av honom”
En av president Mahmoud Abbas rådgivare, Sultan Abu al-Einein, intervjuades i måndags av en palestinsk nyhetssajt där han meddelade att ”var du än ser en israel, skär halsen av honom”.

Debatt: KD står inte för kristen etik
Lars Borgström från Kristna Värdepartiet går till angrepp mot KD:s etik


Synkrotronljusanläggningen Max IV invigdes i Lund
Max IV är Sveriges största forskningsanläggning.


Krönika: Varför är ni tysta?
Soheila Fors skriver om fredliga muslimers tystnad.

Stanley Sjöberg mordhotad av HBTQ-supportrar
Efter kommentar om massmordet i Orlando har Stanley Sjöberg blivit utsatt för kontoförfalskning på Twitter och Facebook och över 10 dödshot av HBTQ-supportrar.
Världens största beredskapsövning sedan andra världskriget äger nu rum i Ryssland
Den ryska försvarsministern Sergeij Shoigu har beordrat samtliga förband att genomgå mobiliseringsövning. Under andra världskriget startades krig under förevändning av beredskapsövningar.

Ebba Busch Thor kommer gå i pridetåget
För första gången någonsin så väljer en partiledare för Kristdemokraterna att gå i pridetåget.


Efter högskoledekanens kupp i Malmö
Sveriges demokratur fortsätter att kränka grundläggande rättigheter. Academic Rights Watch-grundare överklagar utestängning från fakultetsstyrelse till kammarrätten.

USA och Sverige ska utöka sitt militära samarbete
Peter Hultqvist undertecknade å Sveriges vägnar en avsiktsförklaring med USA:s försvarsminister om ett närmare försvarssamarbete med syftet att öka säkerheten i Baltikum och det svenska närområdet.


Reportage: Väst måste säga "Je suis Asia Bibi"
I sitt reportage om Asia Bibi framhåller Giulio Meotti att det är Västs lojhet och girighet som har dömt Asia Bibi till döden. Ingen i Europa har demonstrerat på gatorna och krävt att denna modiga kvinna friges, eller ens protesterat mot Pakistans anti-kristna lagar.

Vetenskap: Arkeologer tror sig ha funnit Aristoteles grav
Arkeologer kommer med den storslagna nyheten att de har funnit den sedan lång tid saknade Aristoteles grav. De åberopar en mängd indicier som stöd och påstår sig vara säkra över fyndets identitet.


Flyktingvågen gav miljardbelopp till kriminella nätverk
Förra årets flyktingvåg har gett stora pengar till kriminella nätverk enligt en rapport från Interpol. 90 procent av migranterna som kom till EU förra året var beroende av kriminella nätverk utmed rutterna. Dessa nätverk beräknas ha tjänat över 40 miljarder kronor förra året.
Krönika: Bortblandade ekonomiska kort
När vänsterorienterade journalister försöker beskriva ekonomi blir det inte bara logiska fel utan även grova sakfel, menar P.O. Samuelsson.

Krönika: Älskade Sverige
Soheila Fors ger här sin lovprisning till det land som tog emot henne med öppna armar, men som också är ett land som riskerar att förlora sin själ om det tar sin frihet för given.


Krönika: Nationen i kristet perspektiv
Idag på Sveriges nationaldag ställer Stefan Pehrson frågan vad nationen betyder utifrån ett kristet, bibliskt perspektiv.

Utrikes: Folkomröstning sade nej till medborgarlön i Schweiz
Folket i Schweiz röstade nej till kontroversiellt ekonomiskt experiment.


Sverige vidtar åtgärder för att kunna genomföra cyberkrig
ÖB Micael Bydén uppvisar optimism i en intervju med SR:s Monica Saarinen.

Minska utsläppen ”för dyrt” för biltillverkare
De flesta dieselbilar i Sverige släpper ut kväveoxid och koldioxid långt över gränsvärderna, enligt Ny Teknik.


Öckerö kommun säger nej till att hissa prideflaggan
Efter en omröstning i kommunfullmäktige säger Öckerö nej till att hissa prideflaggan närhelst en Pridefestival pågår i Västsverige.

Finansinspektionen orolig för skulder, bjuder in banker till möte
Den galopperande ökningen av hushållens skulder inger oro. Därför bjuder Finansinspektionen bankerna till ett möte för att diskutera saken. Man varnar också för att det finansiella systemet är sårbart.


Livsåskådning: Vad transfoben har att lära oss
Ingen föds i fel kropp. Transbarn lider av psykiska störningar och bör behandlas med psykoterapi, hävdar Walt Heyer, före detta transexuell.

Utrikes: Yazidisk flicka berättar om IS våldtäktsinferno
Ytterligare vittnesbörd om IS fruktansvärda övergrepp mot kvinnor fortsätter att chockera.


Prideflaggor = bussens inventarier?
På sociala medier skedde häromdagen en liten protestyttring som startades av en busschaufför över att de är tvungna att köra med Prideflaggor på sina bussar under prideveckan i Karlskrona.

Inrikes: Mörkat islamistiskt mord
Mordet av den 26-årige mannen mot sin arbetsgivare skedde i januari och 26-åringen står nu inför rätta för mordet. Han erkänner dråp. Allt pekar på mord och det är också vad åklagaren har åtalat honom för.


Skadligt för småbarn att lämnas på förskola
Barn under ett år bör inte gå på förskola varnar norsk professor.

Krönika: Kärlek eller ekonomi
Harriet Larsson reflekterar över vilka värden som bör styra ett samhälle.


Granskning: Varför kommunism, islamism, nazism, och fascism är samma andas barn
Morgonbladets André Juthe visar i denna analys att samtliga av de genom tiderna värsta mördarideologier har samma ideologiska rot. Här förklaras vad som är väsentligt och gemensamt för kommunism, islamism, nazism och fascism. Artikeln är obligatorisk läsning för den som vill förstå sin samtid.