Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
”Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv” anser Jackelén.
Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
Publicerades 2016-03-07 © Jan Norden / IKON

Antje Jackelén anser att det finns flera vägar till Gud, och att Jesus inte är enda vägen dit. Hon använde även som sitt valspråk ”Gud är större”, en fras som främst används av muslimer. Frasen finns också i Bibeln, men då i meningen ”Då vet vi att vi är av sanningen, och inför honom kan vi övertyga vårt hjärta, om det fördömer oss, att Gud är större än vårt hjärta och vet allt”.

Hon anser även att muslimer och kristna ber till samma Gud: ”Det är självklart att muslimer och kristna ber till samma Gud. Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition. ”

Det har höjts många kritiska röster mot henne till följd av hennes förhållande till Islam. För att få en bättre bild vad hon egentligen anser om kopplingen mellan Kristendom och Islam så har Morgonbladet ställt följande fråga till henne:

Anser du att Mohammed är en falsk profet?

”Nej, jag anser inte att Muhammed är en falsk profet. Eftersom han inte ingår i Bibelns profettradition kan man heller inte utan vidare kalla honom profet enligt kristen tro.  I tider då just islam används för att legitimera våld och terror är det viktigt att komma ihåg att Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv.

Vi kristna har mycket gemensamt med både judar och muslimer när vi talar om Gud som Fader och Skapare av himmel och jord. Det är när vi talar om Jesus som skillnaderna blir störst. En jude kan med glädje och stolthet se att juden Jesus är ”hörnstenen” i kyrkan. En muslim har tillsammans med Koranen stor respekt för Jesus som en av de viktigaste profeterna. Men Jesus som Guds Son och världens frälsare, det är det bara vi kristna som tror.

Det finns alltså avgörande skillnader mellan religionerna, men därav följer inte att vi ska tala illa om andra trostraditioner. Det är när vi lär känna varandra som vi kan både kritisera varandra och lära av varandra. Jesus lär oss att möta andra med respekt.

[Vill man läsa mer om hur Svenska kyrkan ser på detta rekommenderas dokumenten Guds vägar och Sann mot sig själv, öppen mot andra.[1]]”

Muhammed ansåg sig fått besök av ärkeängeln Gabriel, en ängel som nämns ett flertal gånger i Bibeln.  Koranen anses även enligt Muhammed vara den korrekta versionen av händelserna som nämns i Bibeln.

Trots att Muhammed gör anspråk på att ha den korrekta versionen av det som hänt, och att det rör sig om samma Gud -något som även Antje anser - så anser hon alltså inte att han är en falsk profet. För att få en klarare bild av vad hon anser så fick hon följdfrågan ”Tror du att ängeln Gabriel uppenbarade sig för Mohammed? ”, en fråga som Antje Jackelén har avböjt att svara på.

Fotnot: Artikeln är uppdaterad 2016-03-09


                           
Annons:


Intrikes: ARW JO-anmäler Karolinska institutet: webbfilter utestänger forskare från internet
Problemtyngda KI lägger nu sten på börda och inför ett webbfilter som gör att forskare inte ska kunna komma åt all information på nätet. Istället måste de gå till prefekten och be om lov att få titta på webbplatser som högskoleledningen på egen hand valt att förbjuda.

Politik: Är Östeuropa den sista barriären mellan kristendomen och islam?
Sista chansen att rädda Europas rötter kan mycket väl komma från de gamla kommuniststaterna inom EU – samma länder som besegrade ottomanerna 1699 och som nu känner sig hotade av deras ättlingar.


Kvällspressens fall fortsätter
En av tio läsare har Expressen och Aftonbladet förlorat det senaste året enligt en mätning ifrån Orvesto.

ARW avslöjar: Justitieombudsmannen missade Macchiarini-affären
Academic Rights Watch har granskat samtliga JO-anmälningar av Karolinska institutet de senaste åren. Vi finner att inte en enda av de 21 anmälningarna ledde till JO-kritik. Det gäller även de åtta anmälningar som larmade om Macchiarini-affären.


Doktor Denis Mukwege besöker Sverige
Doktor Denis Mukwege, känd för sitt omfattande arbete för att hjälpa våldsdrabbade kvinnor i Kongo, befinner sig just nu i Sverige


Politik: Låt partier försvinna in i obemärktheten
De nuvarande riksdagspartierna får gärna försvinna helt eftersom de inte klarar av att styra Sverige i alla fall hävdar Lars Bern.

Bisarra solidaritetshandlingar
Över hundra kyrkklockor ringde för hundratals dödade syrier i Aleppo, både i Finland och Sverige. För tiotusentals dödade kristna, däremot, ringer bara en talande TYSTNAD.
Ekonomi: Diskussion om guldmyntfoten
Per Olof Samuelsson försvarar guldmyntfoten mot en rad invändningar.

Gästkrönika: Sjuk journalistik
Professor Arnstberg ger en skarp kritik mot DN som han menar helt svikit sina läsare och bara driver agendajournalistik utan någon respekt för sanningen.


Rabalder vid sundet Bab-el-Mandeb mellan Röda havet och Adenviken
En US Navy guided missile destroyer avfyrade en salva Tomahawk kryssningsrobotar mot tre radarplatser längs med Röda havet vid kustområdet i Jemen, som ett svar på nyliga attacker mot amerikanska örlogsfartyg i området.

Debatt: Vem tjänar kristna ledare?
Kristna ledare i Sverige har tagit kristendomen och förvandlat den till en religion som tjänar ett etablissemangs politiska agenda, vars extrema liberala ideologi saknar folkligt stöd hävdar Nima Gholam Ali Pour.


Debatt: Vi bör återinföra värnplikt
Frågan ställd på sin spets. Ett av endera alternativ kan väljas; insatsförsvar, totalförsvar eller hybridförsvar hävdar Roger Klang.

Rapport: Hizbollah har fler raketer än vad 27 Natoländer har tillsammans
Varje framtida krig mellan Israel och Hizbollah kommer att vara förödande för civila på grund av att den Iran-stödda terrororganisationen har som praxis att placera sina militära enheter i bostadsområden.


Vetenskap: Antikt skepp med spektakulär last funnet i Caesareas hamn
I en helt slumpartad upptäckt fann två dykare, som var nere vid den antika hamnen i Caesarea strax innan påsken, en stor och spektakulär antik last från ett fraktfartyg som förliste någon gång under senromersk tid för 1 600 år sedan.
Politik: Början på slutet av Merkel-eran i Tyskland?
En opinionsundersökning publicerad 1 september visade att Merkels popularitet sjunkit till 45 procent, den lägsta på fem år. Över hälften av de svarande (51 procent) ansåg att det "inte vore bra" om Merkel fick ytterligare en mandatperiod 2017.

Teknik: Vem ska Österrikes försvar riktas mot?
Österrike är ett av sex länder i Europa som har förklarat sig permanent neutralt och är ett av få länder som förbundit sig till ständig neutralitet genom grundlag. Populationen i Österrike uppgår till ca 8,5 miljoner invånare. Österrike gränsar till åtta andra länder.


Livsåskådning: Femminutersmetoden skadar ditt barn
Tvärtom mot vad många i min omgivning verkar tro tycks det mig att barnuppfostran idag handlar mest om de vuxnas behov och mycket mindre om barnens. Floran av litteratur och artiklar som behandlar läggningsrutiner och diverse metoder kring hur man lättast får barnen att somna är symptomatisk. Hade barnens behov varit i första rummet hade diskussionen och råden sett helt annorlunda ut.

Wikileaks släpper komprometterande uppgifter om Hillary Clinton och IS
I dagens värld kan inte ens de som avlyssnar statsledare och ett urval av miljoner andra genom spionorganet NSA:s verksamhet, själva undgå att bli avlyssnade av andra.


Historia: Hur kristendomen skapade det fria samhället
Historisk forskning bekräftar att kristendomen varit avgörande för den frihet som trots allt finns i västerlandet.

Debatt: Staten söndrar och härskar näringslivet
Istället för att försöka överföra skattebördan på andra som är både osmart och orättvist bör vi alla inse att skatter skadar alla privata verksamheter hävdar debattörerna.


Skolans förfall, där ansvar med plugg är ute och iPhone med stoj är inne
Harriet Larsson skriver om en skola som inte själv lärt sig sunt förnuft.

Ekonomi: Frågan om guldmyntfoten
Jan Olof Bengtsson ger sin åsikt om guldmyntfoten.


Politik: Amerikanska valresultatet helt oförutsägbart
Det amerikanska presidentvalet är ett av de konstigaste och oförutsägbara någonsin menar Alan M. Dershowitzi dagens politiska kommentar.

Vänsterpartiet skickade biståndspengar till pro-ryska ukrainska separatister
Minst 219 000 kronor har gått till en organisation i Ukraina kallad Borotba. Organisationen har kopplingar till president Vladimir Putin och irreguljära soldater som strider i östra Ukraina mot regeringen i Kiev.


De "ädla" nya nazisterna
I stället för att oroa sig för islamistisk terror och Bryssels jihadistnäste Molenbeek, finns det rasister i Europa som vill krossa Mellanösterns enda demokrati, Israel skriver Giulio Meotti.

Passagerarplanet MH17 sköts ned av en rysktillverkad BUK-robot säger internationella utredare
Ryssland har sedan nedskjutningen 2014 hävdat att det inte finns några ryska radardata från händelsen. Men häromdagen visades just sådana radardata upp, vid en presskonferens på ryska försvarsministeriet. 


Heidi Avellans ”kryptosocialism” i Sydsvenskan
Vänstertänkandes destruktiva inverkan genomsyrar allt media även i tidningar som kallar sig "liberala" är i själva verket kryptosocialister. Vänstertänket är människofientligt och barnfientligt skriver Krister Pettersson.

Bioaktuella Sally Phillips: Kvinnor pressas att abortera barn med Downs syndrom
Brittiska skådespelerskan Sally Phillips, just nu aktuell i nya Bridget Jones-filmen, tar bladet från munnen i abortfrågan.


Inrikes: Sverige på väg mot finanskrasch
Boven i dramat, säger experter, är bland annat vår ständigt expansiva penningpolitik samt Centralbankernas gullande med politikerna.