Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
”Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv” anser Jackelén.
Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
Publicerades 2016-03-07 © Jan Norden / IKON

Antje Jackelén anser att det finns flera vägar till Gud, och att Jesus inte är enda vägen dit. Hon använde även som sitt valspråk ”Gud är större”, en fras som främst används av muslimer. Frasen finns också i Bibeln, men då i meningen ”Då vet vi att vi är av sanningen, och inför honom kan vi övertyga vårt hjärta, om det fördömer oss, att Gud är större än vårt hjärta och vet allt”.

Hon anser även att muslimer och kristna ber till samma Gud: ”Det är självklart att muslimer och kristna ber till samma Gud. Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition. ”

Det har höjts många kritiska röster mot henne till följd av hennes förhållande till Islam. För att få en bättre bild vad hon egentligen anser om kopplingen mellan Kristendom och Islam så har Morgonbladet ställt följande fråga till henne:

Anser du att Mohammed är en falsk profet?

”Nej, jag anser inte att Muhammed är en falsk profet. Eftersom han inte ingår i Bibelns profettradition kan man heller inte utan vidare kalla honom profet enligt kristen tro.  I tider då just islam används för att legitimera våld och terror är det viktigt att komma ihåg att Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv.

Vi kristna har mycket gemensamt med både judar och muslimer när vi talar om Gud som Fader och Skapare av himmel och jord. Det är när vi talar om Jesus som skillnaderna blir störst. En jude kan med glädje och stolthet se att juden Jesus är ”hörnstenen” i kyrkan. En muslim har tillsammans med Koranen stor respekt för Jesus som en av de viktigaste profeterna. Men Jesus som Guds Son och världens frälsare, det är det bara vi kristna som tror.

Det finns alltså avgörande skillnader mellan religionerna, men därav följer inte att vi ska tala illa om andra trostraditioner. Det är när vi lär känna varandra som vi kan både kritisera varandra och lära av varandra. Jesus lär oss att möta andra med respekt.

[Vill man läsa mer om hur Svenska kyrkan ser på detta rekommenderas dokumenten Guds vägar och Sann mot sig själv, öppen mot andra.[1]]”

Muhammed ansåg sig fått besök av ärkeängeln Gabriel, en ängel som nämns ett flertal gånger i Bibeln.  Koranen anses även enligt Muhammed vara den korrekta versionen av händelserna som nämns i Bibeln.

Trots att Muhammed gör anspråk på att ha den korrekta versionen av det som hänt, och att det rör sig om samma Gud -något som även Antje anser - så anser hon alltså inte att han är en falsk profet. För att få en klarare bild av vad hon anser så fick hon följdfrågan ”Tror du att ängeln Gabriel uppenbarade sig för Mohammed? ”, en fråga som Antje Jackelén har avböjt att svara på.

Fotnot: Artikeln är uppdaterad 2016-03-09


                           




Annons:


Inrikes: Sverige på väg till finanskrasch
Boven i dramat, säger experter, är bland annat vår ständigt expansiva penningpolitik samt Centralbankernas gullande med politikerna.

Fast anställd och fotbollstränare – utvisas
Sergiu har bott i Sverige i fem år och har fast tjänst. Hans dotter på fem år har bott här hela sitt liv. Han utvisas nu på grund av att hans inkomst var ”oregelbunden” för fem år sedan.


Reportage: US ambassador Azita Raji på Studentafton i Lund
Den första amerikanska utrikesministern i Sverige var en Plenipotentiär minister som tillträdde 1782. Hans namn var Benjamin Franklin, välkänd för dem flesta av Västvärldens medborgare.

Ekonomi: Varför de fattiga lider mest av progressiv beskattning
Progressiv beskattning är inte bra för de fattiga hävdar Julian Darby.


Livsåskådning: Den humanitära straffteorin
Straffteori diskuteras alltför sällan. Här får vi höra den kända författaren C.S. Lewis tankar om detta.


Gästkrönika: Därför har Svenskarna inget försvar mot samhällets sönderfall
Sveriges svaga civilsamhälle och vårt beroende av staten har gjort att det inte finns något motstånd mot överhetens ideologiska övergrepp vilket i sin tur har gjort oss både kultur -och karaktärslösa.

Maranataförsamlingens monter på Bokmässan vandaliserad




Egypten minns: De tio plågorna
Texter från Egypten daterade från slutet av mellersta kungadömet, stödjer Bibelns berättelser om de 10 plågorna i Egypten.

Inrikes: Bäst i sitt yrke – utvisas
Trots att Tayyab Shabab anses vara en av de skickligaste inom sitt yrke och bor med sin familj i Stockholm med fast tjänst ska han nu utvisas p.g.a. en miss i en byråkratisk detalj som hans förra arbetsgivare gjorde.


Krönika: Man hör mycket när man sitter på tåg
Soheila fors berättar om en händelse när hon reste med tåg.

Politik: Havsrättskonventionen UNCLOS implikationer på Sverige
Vad kan vi göra åt den militärt bevakade ryska geopolitiska storstrategiska gasledningen på svensk ekonomisk zon i Östersjön och vad innebär UNCLOS för oss?


Krönika: Föräldrapakt om barnuppfostran
Varför vågar ingen etablerad skribent någonsin vara politiskt inkorrekt nog att ifrågasätta Sveriges totalitära familjepolitik, frågar sig Krister Pettersson.

Krönika: Den fria rörligheten hotar inte bara Israel, utan hela vår västerländska kultur
I motsats till vad makteliten påstår är den fria rörligheten ett hot mot Israel såväl som västerlandet, skriver Peter Krabbe.


Inkompetensförklarad uppgraderades till huvudkandidat
Fick Gräddfil till professur vid Stockholms Konstnärliga Högskola.




Reportage: Örtexperten Alexandra De Paoli tipsar om nyttan med rönnbär
Ordspråket ”Surt sa räven om rönnbären” har nog fått många att undvika nyttobäret, till fördel för dem som känner till dess potential och vet var man hittar ”söt-rönnar”. Örtexperten Alexandra De Paoli berättar om rönnbären och hur man får bukt med både ledvärk och urinvägsinfektion.

Krönika: I skuggan av slagorden – Offren som inte får plats i debatten
De figurerar överallt ibland oss. Om inte som fysiska kroppar, så i debattartiklar och politiska diskussioner. Människor som befinner sig i Sverige utan vare sig medborgarskap eller uppehållstillstånd, men varken för att jobba eller turista men som riskeras att utnyttjas ljusskygga krafter Skriver André Iskra i dagens krönika.


Inrikes: Mysteriet med Egor Putilov
En man som arbetar på Sverigedemokraternas riksdagskansli är en potentiell säkerhetsrisk, enligt flera bedömare. Men vad som är sant om denne man är oklart.

Politik: Västerländska publicister underkastar sig islam
I en tid när dussintals författare, journalister och akademiker är utsatta för islamistiska hot, är det fullständigt oförlåtligt att västerländska publicister inte bara går med på att vika ner sig, utan ofta kapitulerar redan på förhand, skriver Giulio Meotti.


Vatikanens chefsexorcist död
Vatikanens chefsexorcist, Gabriel Amorth, har avlidit.

Egypten minns: Forntida fynd om det stora hebreiska uttåget från egypten
Arkeologisk forskning stöder den bibliska berättelsen om uttåget ur Egypten.


Colin Powell: Israel har 200 kärnvapen
Ryska hackare läcker ett e-mejl från den 3 mars 2015 där den f.d. US secretary of state och fyrstjärniga generalen Colin Powell i en diskussion avslöjar omfattningen av Israels – varken bekräftade eller avfärdade – kärnvapenarsenal.

Krönika: Löfvens Global Deal avslöjar att vår statsminister inte förstår vad som sker i världen
En viktig del i den styrande västliga oligarkins plan för den nya världsordningen (NWO) är att rasera gränser och försvaga nationalstaters förmåga att driva en självständig politik som på något sätt begränsar de globala bankernas och storföretagens verksamhet skriver Lars Bern.


Ny studie ger stöd för abortbilders effektivitet i opinionsbildning
En nyligen publicerad studie ger stöd för att abortbilder har förmåga att påverka människors åsikter och känslor.

Ekonomi: Så saboterar nollränta ekonomin
Studerar man centralbankernas historia och funktion inser man snart att de alla är födda i synd. Det gäller även Sveriges Riksbank.


Reportage: Elaine Eksvärd – Lär dig genomskåda och bemöta härskarteknik
Vad är en härskarteknik frågar Malin Nordström Elaine Eksvärd som har en fil. kand i retorik.

Politik: Befolkningsutbytet i Europa
På en generation kommer Europa att förvandlas till oigenkännlighet. Det åldrande Europa förnyas inte med nya generationer européer – i stället välkomnar man enorma mängder migranter från Mellanöstern, Afrika och Asien som ska ersätta de infödda européerna. Nykomlingarna tar med sig radikalt annorlunda värderingar kring sex, vetenskap, politisk makt, kultur, och religion skriver Giulio Meotti.


Inrikes: Sveriges överbefälhavare (ÖB) har beslutat att det från och med nu ska finnas permanenta förband på Gotland
Anledningen är att den operativa förmågan måste höjas på grund av det försämrade omvärldsläget i Sveriges närområde.

Välfärden: pengarna som försvann


Kultur: Galt som Kristusgestalt
Även om det är närmast kätterskt gentemot Rands egen objektivistiska filosofi att läsa in religiösa symboler i Ayn Rands verk, så är det nästan ofrånkomligt när det gäller karaktären Galt, i hennes välkända verk Atlas Shrugged. Det skriver Simon Gustafsson i dagens kulturbetraktelse.