Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
”Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv” anser Jackelén.
Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
Publicerades 2016-03-07 © Jan Norden / IKON

Antje Jackelén anser att det finns flera vägar till Gud, och att Jesus inte är enda vägen dit. Hon använde även som sitt valspråk ”Gud är större”, en fras som främst används av muslimer. Frasen finns också i Bibeln, men då i meningen ”Då vet vi att vi är av sanningen, och inför honom kan vi övertyga vårt hjärta, om det fördömer oss, att Gud är större än vårt hjärta och vet allt”.

Hon anser även att muslimer och kristna ber till samma Gud: ”Det är självklart att muslimer och kristna ber till samma Gud. Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition. ”

Det har höjts många kritiska röster mot henne till följd av hennes förhållande till Islam. För att få en bättre bild vad hon egentligen anser om kopplingen mellan Kristendom och Islam så har Morgonbladet ställt följande fråga till henne:

Anser du att Mohammed är en falsk profet?

”Nej, jag anser inte att Muhammed är en falsk profet. Eftersom han inte ingår i Bibelns profettradition kan man heller inte utan vidare kalla honom profet enligt kristen tro.  I tider då just islam används för att legitimera våld och terror är det viktigt att komma ihåg att Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv.

Vi kristna har mycket gemensamt med både judar och muslimer när vi talar om Gud som Fader och Skapare av himmel och jord. Det är när vi talar om Jesus som skillnaderna blir störst. En jude kan med glädje och stolthet se att juden Jesus är ”hörnstenen” i kyrkan. En muslim har tillsammans med Koranen stor respekt för Jesus som en av de viktigaste profeterna. Men Jesus som Guds Son och världens frälsare, det är det bara vi kristna som tror.

Det finns alltså avgörande skillnader mellan religionerna, men därav följer inte att vi ska tala illa om andra trostraditioner. Det är när vi lär känna varandra som vi kan både kritisera varandra och lära av varandra. Jesus lär oss att möta andra med respekt.

[Vill man läsa mer om hur Svenska kyrkan ser på detta rekommenderas dokumenten Guds vägar och Sann mot sig själv, öppen mot andra.[1]]”

Muhammed ansåg sig fått besök av ärkeängeln Gabriel, en ängel som nämns ett flertal gånger i Bibeln.  Koranen anses även enligt Muhammed vara den korrekta versionen av händelserna som nämns i Bibeln.

Trots att Muhammed gör anspråk på att ha den korrekta versionen av det som hänt, och att det rör sig om samma Gud -något som även Antje anser - så anser hon alltså inte att han är en falsk profet. För att få en klarare bild av vad hon anser så fick hon följdfrågan ”Tror du att ängeln Gabriel uppenbarade sig för Mohammed? ”, en fråga som Antje Jackelén har avböjt att svara på.

Fotnot: Artikeln är uppdaterad 2016-03-09


                           
Annons:


Krönika: Kärlek eller ekonomi
Harriet Larsson reflekterar över vilka värden som bör styra ett samhälle.

Granskning: Varför kommunism, islamism, nazism, och fascism är samma andas barn
Morgonbladets André Juthe visar i denna analys att samtliga av de genom tiderna värsta mördarideologier har samma ideologiska rot. Här förklaras vad som är väsentligt och gemensamt för kommunism, islamism, nazism och fascism. Artikeln är obligatorisk läsning för den som vill förstå sin samtid.


Kåserier: När förnuftet sover skapas monster
För snart ett år sedan i Almedalen gav en kvinna ansikte åt när förnuftet sover. Som, i ljuset av det som sedan dess avspelat sig i Sverige bör få ett eftermäle; monster skapas. Detta... innan - alla stod och ljög i TV som de brukar - men ingen noterat förut.

Tyskland: Kristna flyktingar förföljs av muslimer "Incidenter spelas ner och mörkläggs"
Tusentals kristna på tyska asylboenden förföljs av muslimer, ibland till och med av boendets egna säkerhetsvakter, enligt en ny rapport från den kristna hjälporganisationen Open Doors.


ARW JK-anmäler Uppsala universitet: kritisk professor hotas med uppsägning


Utrikes: Nu ångrar han rapporten som gjorde begreppet 'islamofobi' vida känt
1997 såg han 'Islamofobin' som det stora hotet mot integreringen av muslimer. I dag har britten Trevor Phillips bytt ståndpunkt och är aktuell med dokumentären 'What Muslims really think'.

Krönika: En politisk adel ur takt med folket
Lars Bern fortsätter sin kritik av den politiska adeln.
Ledare: Juryn i Eurovision driver politik
Statistiken utifrån hur juryn röstande talar sitt tydliga språk - det handlade inte om musik för dem.

TV-mast rasade ~50 km öster om Göteborg
Den 332 m långa Häglaredsmasten utanför Borås gick av i söndags klockan 2230. Polisen säger sig ha hittat bevis för sabotage.


Debatt: Hyra livmödrar – fel mot människor, inte en mänsklig rättighet
Att förbjuda surrogatmödraskap är att värna mänskliga rättigheter hävdar Adina Portaru.

Vetenskap: Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika
Vild honung dödar sjukdomsbakterier hos människan. Det är därför honung har använts som folkmedicin i tusentals år. Honungsforskarna Alejandra Vásquez och Tobias Olofsson håller på att ta fram ett alternativ till antibiotika från honungens nyttiga bakterier. Det kan dock dröja innan den nya medicinen kommer ut på marknaden.


Europas migrantkris: inget slut i sikte
Granskning: Judith Bergman menar att de verkliga säkerhetskostnadernas som följer islamiseringen i Europa och behovet för övervakning av potentiella jihadister helt ignoreras av politiskt korrekta rapporter.

EU-pengar till europeiska nynazister
EU-parlamentet har skänkt 6 miljoner kronor till politiker från det nu nedlagda Svenskarnas parti, det nazistiska Gyllene gryning och en handfull liknande partier från hela Europa.


Anders Borgs lön har ökat med 750 procent
Anders Borgs lön har ökat från 1,5 miljoner/år till 10 miljoner/år.
Eutanasirörelsen i USA vill åt de etniska minoriteterna
Nya satsningen "People of Colour" är tänkt att få svarta och övriga minoriteter i USA att i högre grad överväga eutanasi. Motståndet har inte låtit vänta på sig.

Ledare: Har SD inspirerats av KV för en vettig ekonomisk politik?
André Juthe går igenom likheterna och skillnaderna mellan Kristna Värdepartiets och Sverigedemokraternas ekonomiprogram.


Expert avslöjar aborternas mörka sida
Advokaten Cristina Valverde avslöjar den gömda verkligheten bakom aborter.

Vetenskap: Neutrinons hemlighet kan ändra forskarvärldens syn på universum
Taakaki Kajita och Arthur B McDonald har upptäckt att neutriner kan byta identitet. Det gav dem båda Nobelpriset i fysik 2015.


Tyskland: "Vi behöver en islamlag"
Förslag i Tyskland på förbud mot utländsk finansiering av moskéer

Inrikes: Anställningsskandalen vid GU: ARW polisanmäler internt ”friade” chefer
Ett tiotal chefer vid GU har på sannolik grund begått tjänstefel. Det framgår av två oberoende sakkunnigutlåtanden som GU:s internrevisor begärt in på eget initiativ.


Krönika: "Det drabbar ingen fattig”
P.O. Samuelsson fortsätter att utreda ekonomiska missförstånd.

Krönika: 1:a maj med skadeskjutna sossar
Socialdemokraterna har helt slutat representera den svenska arbetarklassen menar Lars Bern.


Libanons kristna hotas av islamister
Islamiska jihadistgrupper hotar libanesiska kristna och kräver att de ska underkasta sig islam. Libanons kristna, ättlingar till de arameiska syriakerna, var i majoritet i landet för bara 100 år sedan.

Vetenskap: Din hunds hjärtslag synkroniseras med ditt eget
Ny studie ger ytterligare ett skäl till uttrycket "hunden är människans bästa vän".


Svagare statistik från Kinas inköpschefsindex
Kinas inköpschefsindex för tillverkningsindustrin sjönk till 49,4 i april från 49,7 i mars, enligt Caixin. Statistiken var svagare än det förväntade 49,8.

Eutanasipatienters organ eftertraktade
Läkare i Belgien och Holland hävdar att eutanasipatienter i högre grad kan bidra till att minska bristen på organdonatorer. Djupt oetiskt menar motståndarna.


De marina sjöfartslederna ska rustas upp för 54 miljoner kronor
Försvarsmakten ska tillsammans med Sjöfartsverket rusta upp 100 militära sjöfartsleder utmed hela den svenska havskusten.

Krönika: Konsten att förklara för en invandrare (tänk om det är fel ord) hur svensken framför sin mening, utan att säga något rakt ut!
Vår nya krönikör Anna Emdenborg ger ett kåseri om kulturmöten.


Vetenskap: Mer bevis för dold grav i Tutankhamons gravkammare
Egyptens turistminister Hisham Zaazou försade sig möjligen när han under ett besök i Spanien förra månaden sade, innan det officiella tillkännagivandet i april, att en dold kammare i Tutankhamons gravkammare är ”full av skatter”.