Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
”Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv” anser Jackelén.
Antje Jackelén: ”Muhammed är inte en falsk profet”
Publicerades 2016-03-07 © Jan Norden / IKON

Antje Jackelén anser att det finns flera vägar till Gud, och att Jesus inte är enda vägen dit. Hon använde även som sitt valspråk ”Gud är större”, en fras som främst används av muslimer. Frasen finns också i Bibeln, men då i meningen ”Då vet vi att vi är av sanningen, och inför honom kan vi övertyga vårt hjärta, om det fördömer oss, att Gud är större än vårt hjärta och vet allt”.

Hon anser även att muslimer och kristna ber till samma Gud: ”Det är självklart att muslimer och kristna ber till samma Gud. Jag tror att vi i framtiden kommer att inse att vi har mer gemensamt med troende i andra religioner än med dem i vår egen tradition. ”

Det har höjts många kritiska röster mot henne till följd av hennes förhållande till Islam. För att få en bättre bild vad hon egentligen anser om kopplingen mellan Kristendom och Islam så har Morgonbladet ställt följande fråga till henne:

Anser du att Mohammed är en falsk profet?

”Nej, jag anser inte att Muhammed är en falsk profet. Eftersom han inte ingår i Bibelns profettradition kan man heller inte utan vidare kalla honom profet enligt kristen tro.  I tider då just islam används för att legitimera våld och terror är det viktigt att komma ihåg att Muhammed än idag inspirerar miljontals människor till strävan efter rättvisa, fred och ett gott liv.

Vi kristna har mycket gemensamt med både judar och muslimer när vi talar om Gud som Fader och Skapare av himmel och jord. Det är när vi talar om Jesus som skillnaderna blir störst. En jude kan med glädje och stolthet se att juden Jesus är ”hörnstenen” i kyrkan. En muslim har tillsammans med Koranen stor respekt för Jesus som en av de viktigaste profeterna. Men Jesus som Guds Son och världens frälsare, det är det bara vi kristna som tror.

Det finns alltså avgörande skillnader mellan religionerna, men därav följer inte att vi ska tala illa om andra trostraditioner. Det är när vi lär känna varandra som vi kan både kritisera varandra och lära av varandra. Jesus lär oss att möta andra med respekt.

[Vill man läsa mer om hur Svenska kyrkan ser på detta rekommenderas dokumenten Guds vägar och Sann mot sig själv, öppen mot andra.[1]]”

Muhammed ansåg sig fått besök av ärkeängeln Gabriel, en ängel som nämns ett flertal gånger i Bibeln.  Koranen anses även enligt Muhammed vara den korrekta versionen av händelserna som nämns i Bibeln.

Trots att Muhammed gör anspråk på att ha den korrekta versionen av det som hänt, och att det rör sig om samma Gud -något som även Antje anser - så anser hon alltså inte att han är en falsk profet. För att få en klarare bild av vad hon anser så fick hon följdfrågan ”Tror du att ängeln Gabriel uppenbarade sig för Mohammed? ”, en fråga som Antje Jackelén har avböjt att svara på.

Fotnot: Artikeln är uppdaterad 2016-03-09


                           
Annons:


Tysklands nya våldtäktslag: "Nej betyder nej"
Det är osannolikt att reformerna kommer att få bukt med migrantvåldtäktsepidemin i Tyskland, hävdar Soeren Kern i dagens politiska kommentar.

Krönika: Kåserier
Besatta av yttre perfektion


Debatt: Socialisterna vill fortsätta att kränka familjens mänskliga rättigheter
Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor, och Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, vill förhindra ojämnt uttag av föräldraförsäkring vilket bara förvärrar den familjefientliga politik som redan förs i Sverige. Det gör barnen till de största förlorarna i en ideologiskt styrd politik utan förankring i mänskliga värden, menar Krister Pettersson.

Politik: Är Brittiska Labourpartiet en tillflykt för rasister?
Det är svårt att ta till sig att partiet som en gång leddes av premiärminister Tony Blair, som hjälpte president Bush utkämpa kriget mot terror och expansionistiska islamiströrelser, nu käbblas om och leds av en man som röstade emot att klassa al-Qaida som en terrororganisation. Det skriver Robbie Travers i dagens politiska diskussion.


Ryska luftvärnssystem till Iran
Den iranska nyhetsorganisationen Tasnim rapporterade den 19 juli 2016 att Iran hade erhållit dem första S-300 PMU-2 luftvärnssystemen från Ryssland.


Så vill abortlobbyn i USA nå ut till fler
Med aggressivare marknadsföring och skattefinansierade aborter för alla, vill de få fler att välja bort moderskapet.

Politik: Polygami i Europas dolda statistik
Den stora omfattningen av polygamiska äktenskap visar att dessa äktenskap har också nått Europa, i hemlighet genom islamiska bröllopsceremonier utförda av imamer. I de flesta europeiska länder så behöver imamer inte informera myndigheterna om dessa äktenskap.
Global festival för fred - världens största festival hålls i 11 länder samtidigt.
Vad kan man göra för att främja fred på individnivå? Den frågan ställde sig Clas Vallin, en av initiativtagarna till projektet och festivalen ”A local act for peace”. Med festivalen vill han uppmuntra människor runt om i hela världen att ta initiativ till fred.

Vetenskap: Kan vi vända klimatutvecklingen?
Om människan inte ska förvisas till en obeboelig växthusmiljö måste vi transformera samhället, snabbt. Inte bara sättet att leva, utan framförallt hur vi relaterar till naturen och till varandra, säger miljöprofessor Johan Rockström. Det här är andra delen i en serie om hållbarhet.


Den franska regeringen mörkade tortyr vid massakern i Bataclan
Tortyrhändelsen publicerades först i förra veckan. Den franska premiärministern sade “Lär er leva med terrorism”.

Krönika: Bortskämd socialist vill ha perfekt dator
Jan Myrdals resonemang är typiskt för hur människor bedragna av socialismen tänker. En lite djupare reflektion avslöjar felen i tänkandet menar P-O Samuelsson.


Utrikes: En webbaserad kärlekssajt för ensamstående kristna har dömts att släppa in homosexuella som söker en partner
I det här målet betyder religionsfrihet ingenting.

Vetenskap: Kommer vår civilisation att gå under?
Den ökande komplexiteten i samhället kan leda oss mot kollaps menar forskare.


Debatt: Ondskans lakejer
Svensk vänsterelit är ondskans lakejer som förrått sitt eget land. De är inte intresserade av att göra en insats. De exploaterar en ideologisk tankefigur, därför att den säkrar medlemmarnas samhällspositioner och legitimerar deras maktinnehav, skriver Karl-Olov Arnstberg, professor emeritus i Etnologi.
Missing People fortsätter att växa
På några ögonblick kan de mobilisera tusentals frivilliga att söka efter våra försvunna nära och kära. Organisationen Missing People har blivit en framgångssaga på bara några år, och den blir hela tiden större.

Nya regelbrott vid Göteborgs universitet: universitetsdirektör anställde föreståndare utan utlysning
Regelbrotten fortsätter vid anställningar i Göteborg. Detta trots att rektor Pam Fredman förklarat att regelverket ska respekteras.


"Att sälja ett hus till en jude är att förråda Allah"
Tuffa tider väntar palestinier som säljer egendom till judar.

Insändare: Miljöpartiet säger ett, men gör ett annat!
I en insändare från en av våra läsare framförs hård kritik mot miljöpartiet.


Utrikes: Vladimir Putin har undertecknat en religionslag
Lagen kan inskränka kristet arbete och kristen mission i Ryssland.

Krönika: Våldtäkter, kultur och människovärde
Soheila Fors reflekterar över den våltäktsvåg som drabbat Sverige från ett mera internationellt perspektiv. Hon konstaterar bland annat att det inte kan vara högre anmälningsbenägenhet eller en bredare definition av våldtäkt som förklarar de höga siffrorna.


Krönika: Den samlade vänstern har blivit den hyperrika elitens nyttiga idioter
Lars Bern hävdar att vänsterns politik i själva verket tjänar den superrika eliten.

Krönika: Så här stänger EU ner din yttrandefrihet
Tysklands kansler var inte intresserad av att stärka Europas yttre gränser, att återupprätta de inre gränserna, att införa ett fungerande asylsökandesystem och att skicka tillbaka folk som ljugit sig in i Europa. I stället ville Merkel veta hur Facebooks grundare kunde hjälpa henne begränsa européernas yttrandefrihet, på Facebook och andra sociala medier. Det hävdar Douglas Murray.


Kristna Värdepartiet i Almedalen
Kristna Värdepartiet deltog för första gången i Almedalen.

Krönika: Oärlig myndighetsutövning när den är som sämst
Under de 82 år licenskravet funnits går det inte att påvisa att ett enda av landets tiotusentals licensierade halvautomatiska sportskyttegevär någonsin använts i något grovt brott.


Livsåskådning: Var Michael Jackson född i fel kropp?
Den amerikanska journalisten Daniel Harris, vill ha sagt, att transrörelsen borde kliva ner från sina höga hästar, sluta göra skillnad på folk och folk, och göra upp med sin homofobi.

Kvinnlig lundaprofessor blev av med yttrandefriheten: rektor vägrar ingripa
Artikel från Academic Rights Watch


Först nu kommer en rättegång om tvångsgifte i Sverige
Enligt en rapport från Åklagarmyndigheten är äktenskapstvång svårt att bevisa.

Debatt: Pride handlar inte om mänskliga rättigheter
Talespersonerna för Kristna Värdepartiet: "Priderörelsen är inte en människorättsrörelse, utan snarare ett uttryck för en långt driven sexualpolitik"


Mahmoud Abbas rådgivare: ”Var du än ser en israel, skär halsen av honom”
En av president Mahmoud Abbas rådgivare, Sultan Abu al-Einein, intervjuades i måndags av en palestinsk nyhetssajt där han meddelade att ”var du än ser en israel, skär halsen av honom”.