Krönika: Konsten att förklara för en invandrare (tänk om det är fel ord) hur svensken framför sin mening, utan att säga något rakt ut!
Vår nya krönikör Anna Emdenborg ger ett kåseri om kulturmöten.
Krönika: Konsten att förklara för en invandrare (tänk om det är fel ord) hur svensken framför sin mening, utan att säga något rakt ut!
Publicerades 2016-05-03

Det ligger någon slags jordgubbsrabarberdoft över hela ”anrättningen" (av sägandet av det osagda som måste förbli osagt), som i sin tur ligger helt i tiden. - Ja ni vet vad jag menar... En slags rödgrön-röra av sött med surt, där det sura helt klart tar över på tungan och vägrar att sockras bort.

Utanför fönstret är det nu den tid på året när maskrosen är fullt i blom (även om vi vet att dess plats ska tas över av sommarblomstren). Därmed vet vi också (helt evidensbaserat) att maskrosorna kommer att ta revansch med sina inbyggda fallskärmar - som de hänsynslöst låter föras bort med vinden för att infiltrera odlad mark.

Maskrosen är ett ogräs, som jag personligen föredrar att äta upp, istället för ruccola i min sallad. ”Det enda sättet att stoppa dem, är i munnen” - altså, minskar därmed också chansen för dessa gräsmatts- och rabattmarodörer att faktiskt utveckla fallskärmar. 

...När vi satt samlade kring bordet och åt sist på ett ställe i Malmö, var vi två "härfrån" och fyra ”andra” damer. En av damerna kom från ett inom europeiskt land, och de andra tre från utomeuropeiska länder.

Där satt vi ”som var liksom härifrån från början” och försökte förklara hur vi pratar med varandra - egentligen, eftersom vi hade märkt att de som ”inte var härifrån från början” var alldeles för obehagligt och olustigt ”rakt på sak”. 

Jag sa: jo ni vet när någon ska diska så kan man inte bara säga det rakt ut. Ingen här säger: "du - kan du diska idag?", och pekar eller tittar på någon speciell! Utan man säger; "finns det någon här som kanske kan tänka sig att diska idag?" Med en betoning på ordet ”någon” så att "någon" vet att det är henne frågan är riktad till.

Den andra svenska tjejen skrattade och sa; ja exakt… och då svarar man: "kanske". Jo, för man kan ju inte bara säga till någon vad de ska göra, fortsatte tjejen. Det liksom bara inte går att göra så.

Det kan uppfattas som kränkande och att någon gör intrång på ens privata sfär eller försöker styra en att göra det man inte har lust med eller känner för.

Tystnaden var kompakt, och de fyra stirrade på oss. Fyra levande frågetecken.

Precis! sa jag då, det är inte så att man faktiskt kan bara stövla på och tycka något om vad eller hur andra ska göra eller hur de ska hjälpa till. Och när man pratar, är det viktigt att veta hur man ska betona det man säger.

För, att den som hör det man säger, vet ändå exakt precis vad man inte sagt, men menade. Helt Solklart! Fast de som ”inte är härifrån från början”, såg ännu mer förvirrade ut. Nu vågade den inom-europeiska damen fråga; jamen hur gör ni då på jobbet eller i skolorna om någon måste säga rakt ut, att man måste göra något? 

Hrmm, sa den andra tjejen som ”liksom är härifrån från början”, ja det är ju lite knixit så klart. Man kan ju alltid försöka säga rakt ut i luften utan att säga det till någon speciell. Sedan kan man för säkerhets skull alltid avrunda med ett; ska vi säga så då? Man liksom bara ”lyfter frågan” bara.

Men, sa hon som hade frågat precis, om inte alla fattar vad de ska göra? 

Haha, skrattade vi ”som liksom är härifrån från början”, jamen då blir det ju tyst så klart för att någon har ju klart gjort bort sig liksom och då är det den där tystnaden ”dööööö” - ”ja du vet” den pinsamma när alla himlar med ögonen. Sedan så tiger man liksom bara ihjäl det hela - så är saken ur världen.

Så när vi gick därifrån var vi, som ”är härifrån från början”, så ”himla glada” för att vi hade lyckats förklara för våra vänner från andra kulturer ”hur vi säger när vi säger” - som vi säger. (stark betoning på vi …).

Vi liksom bara visste att från och med nu skulle allt lösa sig helt i harmoni. Även om vi kände oss lite skyldiga att vi liksom hade glömt, att fråga dem om hur de gör där de ”kommer ifrån”, för att det hade varit mer rättvist - om vi hade gjort det - så klart.

Anna Emdenborg


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler