Ekonomi
Den svenska modellen för en begränsad statsmakt
En socialistisk myt är att en stor välfärdsstat kan existera i en rik nation och att Sverige är ett exempel på detta. Men det är i själva verket precis tvärtom visar Dan Michells. Sveriges stora stat har alltid varit kontraproduktivt för svensk ekonomiska utveckling.
Den svenska modellen för en begränsad statsmakt
Publicerades 2016-11-14 © pixabay

Det lilla landet Sverige framhålls ofta som en förebild i debatter om ekonomisk politik. Vänsterpersoner över hela världen, nyligen Bernie Sanders, säger att den här nordiska nationen utgör ett exempel som bevisar att en stor välfärdsstat kan existera i en rik nation.

Och eftersom olika databaser, exempelvis IMF:s omfattande databas, visar att Sverige är relativt rikt och också att regeringen har en enormt stor statlig budget, så är detta påstående ganska rimligt.

Det händer ibland att vänstermänniskor till och med menar att Sverige är en relativt rik nation just på grund av dess stora sociala sektor. Men de som påstår detta gör sig inte besvär med att lägga fram några fakta eller bevis.

Jag har fem svar när jag får frågan: Varför-kan-vi-inte-vara-mer-lika-Sverige?

  1. Sverige blev rikt när staten var liten. Fram till omkring 1960 var den offentliga sektorn faktiskt mindre än den offentliga sektorn i USA. Och så sent som 1970 hade Sverige mindre fördelningspolitik än USA hade 1980. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. Sverige kompenserar sin dåliga skattepolitik med att ha en mycket aktiv reglering enligt marknadsekonomi på andra områden, som handel, lagstiftning, finanspolitik och reglering av lagar och äganderätt. I själva verket har Sverige mer ekonomisk frihet än Amerika med hänsyn till ej skattefinansierad verksamhet. Samma sak gäller i Danmark. 

 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. Sverige har genomgått långsammare ekonomisk tillväxt allt sedan den växande välfärdsstaten ledde till stor ökning av statens utgifter. Detta har resulterat i att Sverige har förlorat sitt försprång i jämfört med andra nationer och även jämfört med minskat BNP per-capita. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. Sverige försöker reparera skadan som uppkommit på grund av en stor stat, genom att införa reformer som ska gynna marknaden. Med början på 1990-talet har det förekommit skattereduktioner, perioder med sparkrav på offentliga utgifter, upprättande av privat pensionssparande och genom att ge alla i landet fritt val av skola för barnen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. Sverige ser inte så bra ut, med tanke på att amerikaner med svenskt ursprung producerar 39 procent mer per capita än de svenskar som stannade kvar i Sverige. Fattigdomsförekomst är till och med lägre hos svenskamerikaner jämfört med infödda svenskar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Sverige – en översikt

Själv anser jag att ovanstående information är mycket stark. Men jag erkänner samtidigt att dessa fem punkter inte alltid räcker till för att ändra folks åsikter och påverka dem, eftersom det hel kan blir för mycket information att ta in och smälta.

Därför har jag alltid tänkt att det skulle vara användbart att i bild kunna visa varför Sveriges erfarenhet faktiskt är ett argument mot en stor stat.

Och tack vare professor Deepak Lal från UCLA som skrev ett kapitel i en utmärkt bok om skattepolitik, publicerad av en brittisk tankesmedja, har min önskan uppfyllts. I sitt kapitel har han noterat att Sveriges ekonomiska framgång bromsades upp när en stor stat infördes i ekonomin:

”Fastän den svenska modellen framställs med syfte att bevisa att en hög nivå av social trygghet kan finansieras med skattemedel från vaggan till graven utan att skada ekonomin, är detta påstående falskt (se figur 1). Den svenska ekonomin växte från 1870 till 1950 snabbare än i andra industriländer och landet blev teknologiskt ett av de mest framstående och rika i världen. Men från 1950-talet ökade den svenska ekonomiska tillväxten långsammare än andra industriländers ekonomiska tillväxt. Orsaken är att välfärdsstaten expanderade och att de offentliganställdas antal ökade på bekostnad av antalet privatanställda. Efter andra världskriget ökade arbetskraften med omkring en miljon. De offentliganställda var 700 000, de privatanställda 155 000. Att den effektiva privata sektorn har trängts undan av den svällande ineffektiva offentliga sektorn har varit typisk för Sverige i nästan ett halvt sekel. Från att ha varit det fjärde rikaste landet i OECD 1970 har Sverige flyttat ner till plats 14. Det är bara Frankrike och Nya Zeeland som har fallit mer i välstånd relativt sett."

 

Se figur 1 som klart visar att det som var bra för Sverige (ökande relativt välstånd) blev möjligt under tiden för fria marknader och liten stat, och att det som var dåligt för Sverige (fallande relativt välstånd) hör samman med införandet och tillväxten av välfärdsstaten.

Men bara för att göra saken uppenbar för de offentliga personer som eventuellt läser detta, markerar jag med rött perioderna för fri marknad respektive perioderna för välfärdsstat.

 

 

 

Figur 1: BNP per capita, Sveriges i relation till genomsnittet av sexton industriländers 1870-1997. Konsumentprisindex 1913=1

 

Som man kan se är faktiskt diagrammet professor Olle Krantz förtjänst. Version 1 från professor Lals kapitel är en reproduktion, så tyvärr är de två staplarna på diagrammet inte helt tydliga.

Men allt man behöver veta är att Sveriges relativa ekonomiska ställning föll betydligt mellan tiden från det att välfärdsstaten infördes till mitten av 1990 (enligt de data från jämförelse mellan länder som fanns tillgängliga när Krantz gjorde sina beräkningar). 

Man kan också se, om det nu säger något, att Sveriges ekonomi gick ner under andra världskriget. Det ligger ingen annan lärdom i den observationen, än att det aldrig är bra att få sina fabriker bombade.

Men poängen, som förhoppningsvis är övertydligt, är att en stor stat är receptet på en relativ ekonomisk nedgång. Vilket kanske förklarar varför svenska lagstiftare under så där 25 års tid har försökt att rätta till en del av dessa misstag.

Dan Michell

 

 

Daniel J. Mitchell är senior fellow vid Cato-institutet som inriktar sig på skattepolitik/skattereform, internationell tävlan på skatteområdet och den ekonomiska bördan som statens utgifter utgör. Han ingår också i styrelsen för ”Cayman Financial Rewiew.”

 

Återpublicerat från Dan Michells blogg.

Översättning:Gullan Malmquist

 

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler