Recension
Massutmaning - ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende
En recension av en mycket högaktuell bok
Massutmaning - ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende
Publicerades 2017-03-22

När en svensk civilekonom i februari 2017 utkom med sin starkt samhällskritiska bok om massinvandringen till Sverige ledde detta till en enorm upprördhet hos de politiskt korrekta på vänsterkanten.

Det blev också en våldsam debatt i sociala medier och ”gammelmedia” för att någon vågade avslöja fakta om den katastrof som blivit resultatet av den svenska snällheten att ”öppna våra hjärtan” för en massinvandring utan föregående beräkning av kostnaderna, mänskligt och ekonomiskt.

Boken ansågs så kontroversiell till en början att ett flertal bibliotek vägrade ta in den trots stor efterfrågan. Senare har dessa fått ändra sig inför trycket från allmänheten. 

Författaren Tino Sanandaji är själv invandrare, kurd, född 1980, han kom från Iran till Sverige 9 år gammal. Sanandaji har skaffat sig en omfattande utbildning. Han blev civilekonom vid handelshögskolan i Stockholm. Vid University of Chicago tog han först en masterexamen (M.A.) och blev där senare filosofie doktor (PhD) i public policy.

Nationalekonom, författare, debattör. Sanandaji har skrivit flera böcker. Han mottog 2016 priset för Årets Hjälte av Politikfakta. - Sagt om Sanandaji: ”En av de få kunniga och pålästa sanningssägare vi har. Han skulle platsa i politiken som sakkunnig rådgivare åt samtliga partier i riksdagen.” - ”Timo Sanandaji kommer att påverka Sverige under många år framåt.”

Bokens 20 kapitel ger en grundlig analys av den storskaliga invandringens effekt på Sverige, vad gäller samhällsekonomi, ojämlikhet, utanförskap, olika typer av kriminalitet och antisocialt beteende.

Enkla och överskådliga tabeller med statistik förtydligar de fakta som presenteras. Författaren förkastar multikulturalismen, förklarar ingående varför och förordar en rakt motsatt modell som han kallar ”E pluribus unum” från latinet med betydelsen ”från många, en”.

Denna devis står på USA:s statsvapen och var dess valspråk 1776 till 1956. Det senare synsättet kan också liknas vid en smältdegel då invandrare smälter samman till en enhetlig nationell kultur med en känsla av samhörighet.

Boken ger en analys av de samhällsproblem som orsakats av massinvandringen. Sedan tidigt 1990-tal har de med invandrarbakgrund stått för hälften av ökningen av andelen låginkomsttagare, drygt hälften av minskningen i behörighet bland elever som lämnar grundskolan, cirka två tredjedelar av ökningen av utbetalda socialbidrag och mer än hundra procent av ökningen i arbetslöshet.

Problem som stenkastning mot polis och räddningspersonal och anlagda bränder är starkt koncentrerade till invandrarområden. Antalet utanförskapsområden ökar alltmer. Utrikes födda utgör cirka 17 procent, av Sveriges befolkning, men trots detta står utrikes födda för 53 procent av de med långa fängelsestraff.

71 procent av Sveriges barnfattigdom finns i hushåll med utländsk bakgrund, första och andra generationens invandrare.

Kapitel 4 med rubriken Sverige som moralisk stormakt ger en träffande beskrivning av Sveriges irrationella humanism. Trots en flera år lång flyktingdebatt har det aldrig diskuterats hur Sverige kan utarbeta en plan för att globalt lindra effekterna av flyktingkatastroferna.

De som haft en mer realistisk syn på problemet med den enorma invandringen från utomeuropeiska länder har tyvärr ofta kallats främlingsfientliga. - Sandaji:

”Det är inte omöjligt att Sverige har gjort mer humanitär skada än nytta genom att skära i extremt värdefulla projekt såsom medicin, vatten och HIV-behandling i Afrika – som enligt vissa estimat räddat tusentals liv – för att finansiera en flyktingmottagning nästan uteslutande bestående av asylsökande som redan fått skydd för sina liv i säkra länder.”

I kapitel 19 ger författaren 25 lösningsförslag på hur Sverige skulle kunna bli en ”moralisk stormakt på riktigt” Det är konkreta förslag mot utanförskap och antisocialt beteende.

De som lockats till landet med stora förhoppningar om välstånd men blivit besvikna måste Sverige ta moraliskt ansvar för att hjälpa så gott det går. Andra kan få viss gottgörelse genom ett generöst återvändarbidrag. Författaren betonar att en liten rik välfärdsstat inte kan ha öppna gränser.

Utanförskapet kommer att fortsätta så länge Sverige har en omfattande flyktinginvandring från tredje världen. Därför är en reglerad invandring en absolut förutsättning för att i möjligaste mån rätta till de fel som begåtts.

Jag har haft stor behållning av den här läsningen. Det märks att författaren är utbildad ekonom. Han ger råd om nationalekonomisk utveckling rent allmänt för innovation och entreprenörskap.

För att inte trötta er som läser detta och för att väcka er nyfikenhet att läsa boken, går jag inte in på de 25 lösningsförslagen för att rädda Sverige. Men med ett seriöst arbete av alla oss som bor här och nya ärliga och ansvarskännande politiker skulle landets kaotiska situation kunna vändas i rätt riktning.

Gullan Malmquist.

 

 

 

 

 


                           
Annons:


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.

Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.


Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.

Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.


Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.


Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.
Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.

Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar


Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.
Utrikes - Tyskland
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Tyskland konfiskerar bostäder för att använda till migranter
Myndigheterna i Hamburg konfiskerade sex bostadsenheter i Hammdistriktet nära stadens centrum i en auktion som aldrig tidigare förekommits. Liknande exproprieringsåtgärder har föreslagits i Berlin, Tysklands huvudstad.

Analys - Ekonomi
Kan pengar skapa välstånd?
Kan pengar skapa välstånd?
Jon Nylander förklarar den ekonomiska grunden till välstånd och utveckling


Inrikes
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
Kungsväg till SU-professur: lärarförslagsnämnd kryddade postmodernists meriter
En aktuell professorstillsättning avslöjar hur långt ansvariga vid Humanistiska fakulteten är villiga att gå för att främja vissa sökande och utesluta andra genom strategiska brott mot gällande regler.

Inrikes
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Så ska utländska byggföretag lockas till Sverige
Regeringen vill göra det lättare för utländska företag att slå sig fram på den svenska byggmarknaden. Boverket får i uppdrag att skapa en webbplats där de svenska byggreglerna presenteras på engelska, och framöver även på andra språk.


Nyheter - försvaret
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Svensk nobbade svenska försvarets bud till fördel för främmande makt
Joachim Kuylenstierna sålde ubåtshamnen i Fårösund till kineserna.

Åsikt
Snart obligatorisk TV-avgift
Snart obligatorisk TV-avgift
En fråga som kommer upp är; Vill svenska folket tvingas att betala TV-avgift? Det görs inga undersökningar om det.


Inrikes - immigration och integration
Sveriges mångkulturella apartheid
Sveriges mångkulturella apartheid
I svenska förorter, som i många andra förorter i Europa, verkar förtrycket som många flyktingar flyr ifrån följa dem till det nya landet. Islamistiska organisationer i Sverige stärkt sin ställning genom stöd från Saudiarabien och det svenska samhället.

Granskning - islam och väst
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa slår tillbaka med ljus och nallebjörnar
Europa har fortfarande inte insett att den terror som slagit till mot dess metropoler har varit krigshandlingar, och inte misstag som begåtts av några få störda personer som har misstolkat den islamska religionen. Det hävdar Giulio Meotti i denna granskning av västvärldens reaktion på islam.


Inrikes
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Den okända KI-skandalen: ARW stöder Thomas Lundeberg i Europadomstolen
Förre KI-professorn Thomas Lundebergs söker nu upprättelse i Europadomstolen efter att i en undermålig VR-utredning ha anklagats för forskningsfusk. Det ledde till att han förbjöds att undervisa och till att all eventuell forskning skulle betraktas som ”förtroendeskadande bisyssla”.

Utrikes
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
Det amerikanska F-35 har allvarliga problem
De länder som har skrivit kontrakt eller ingått någon form av avtal på att köpa F-35 är Storbritannien, Italien, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada, Turkiet och Australien. Över 3000 F-35 är planerade att byggas till 2035 om man räknar in USA:s behov.


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.

Krönika Mons Krabbe
När terrorattacker reduceras till incidenter
När terrorattacker reduceras till incidenter
Nyhetskanaler och myndigheter har ett orwelliskt språkbruk och vägrar konsekvent att använda ordet terrorangrepp för "terrorincident"


Inrikes
Algeriske terroristen som sköts i Paris har jobbat på SVT
Algeriske terroristen som sköts i Paris har jobbat på SVT
Mannen studerade journalistik i Sverige och ska ha arbetat som journalist i Sverige. Han ska ha varit verksam i Stockholm, Göteborg och Uppsala.