Debatt
Korsförbudet är antiteism
Förslaget att förbjuda religiösa symboler är Gudsfientlig och auktoritärt hävdar P-O Flodström och Micael Grenholm.
Korsförbudet är antiteism
Publicerades 2017-03-24

Vi lever i en tid där den så kallade nyateistiska – i praktiken antiteistiska – diskursen nått långt utanför den filosofiska fakultetens väggar. Den antiteistiska diskursen ser religionen som roten till allt ont, och något som med alla tillgängliga medel skall bekämpas och utplånas från offentligheten.

Retoriken hos världsberömda författare och debattörer, såsom Sam Harris och Richard Dawkins, utmålar alla teister som potentiellt farliga människor med grova vanföreställningar.

Detta paria-paradigm smittar av sig på den offentliga majoritetsdiskursen och riskerar med tiden att inkorporeras i den västerländska samhällshegemonin genom att rida på vågen av den högerpopulistiska trenden av rädslan för ”den andre” (muslimer, och med tiden kanske också judar).

Tisdagen 14 mars såg vi hur EU-domstolen beslutar om utökade befogenheter för arbetsköpare att diktera villkoren för arbetssäljarnas klädsel.

Tre dagar senare motionerade Sverigedemokraterna i Västmanland om att inga offentliganställda ska tillåtas att bära kors eller andra religiösa symboler (huvudsjal), med motiveringen att en ateist skulle kunna känna sig illa till mods av att behandlas av en sjuksköterska med ett kors runt halsen.

Vänster, höger, fack och kyrka tiger med undantag för Dagens Elisabeth Sandlund och Vänsterpartiets Rossana Dinamarka som båda från sin egen kant inser det fabulösa med denna utveckling och därmed starkt markerar mot den.

Beror detta på att vänsterns ogillande mot religiösa är så starkt att de väljer att blunda för denna inskränkning av arbetssäljarnas rättigheter?

Arbetsplatsen är den plats du spenderar majoriteten av din vakna tid på, med resväg inkluderat blir det 8-13 timmar per dygn centrerat kring en plats där EU alltså vill utelämna till en annan persons nycker vilka kläder och smycken du ska få bära medan du säljer din arbetskraft för att kunna (över)leva.

Är högern så högt uppkurad i Svenskt Näringslivs knä nuförtiden att solidariteten med dem går före alla liberala värden?

Argument om att företagarna måste ha oinskränkt makt över sina anställda under arbetstid håller inte. Hotell- och Restaurang brottas redan i dag med arbetsköpare som kräver korta kjolar och djupa urringningar, att som arbetsköpare kräva att kvinnan visar en viss mängd hud i likhet med det aktuella fallet.

Är kyrkans folk så rädda för slöjbärande muslimer att en möjlighet att ”sätta dessa på plats” väger tyngre än att vi nu lämnar över rätten till näringsliv, kommuner, stat och landsting att tvinga av oss korsen? Borde kristna inte evangelisera för både muslimer och ickemuslimer snarare än att kämpa för inskränkningar i religionsfriheten?

Förslag om att förbjuda religiösa symboler är vare sig socialistiska, liberala eller konservativa till sin natur. De är inte demokratiska eller pluralistiska. De är enbart antiteistiska och auktoritära.

Om ateister, eller någon annan, har ett problem med att vårdas av en kristen eller annan religiös person, handlar det om en intolerans från den personens sida som inte löses med att den religiösa personen smyger med sin tro. Det löses genom att verka för ett demokratiskt samhälle där olika världsbilder, trosuppfattningar och ideologer kan samsas sida vid sida.

Den gamla statskyrkans försök att tvinga sin världsbild på alla medborgare var dess största misstag. Låt inte antiteisterna återupprepa detta farliga projekt.

  P-O Flodström

Medlem Vänsterpartiet och Pingst-ffs

 

 

 

 

 

Micael Grenholm

Författare och debattör

 

 


                           
Annons:


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.


Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.
Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.
Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.

Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.