Utrikes
Donald trump svänger i NATO-frågan
USA engagerar sig återigen i Afghanistan och i Syrien. Samtidigt sticker Nordkoreas ”Halvgud” Kim Jong-Un upp. USA är det enda Natoland som har utlöst artikel 5 i Natostadgan. Artikel 5 manar andra Natoländer att ställa upp i krig. Det ser ut att bli en bestående trend.
Donald trump svänger i NATO-frågan
Publicerades 2017-04-15 © Wikipedia commons

 Afghanistan

Donald Trumps agerande under sin tid som president har både fått kritik men också uppfattningar att han uppvisat presidentkvaliteter. Att USA:s president låter bomba IS i grottsystemet i Achin-distriktet i Nangarhar-provinsen i Afghanistan, nära gränsen mot Pakistan har av en del ansetts vara bevis på viljestyrka. USA har bara kvar 8 500 man i Afghanistan. Av dessa är säkert en stor del rådgivare.

Bomben GBU-43, dvs. MOAB (Mother Of All Bombs), är en termobarisk bomb med ingrediensen Uran för att åstadkomma den extrema värmen och tryckvågen.

Det innebär att den steker ihjäl människor till oigenkännlighet i pericentrum och över 100 meter ut sugs eller trycks luften bort så att det bara återstår kanske tio procent av syret vilket gör att lungorna kollapsar. Det är förstås om man inte dör av tryckvågen. Termobariska bomber fungerar bäst i slutna utrymmen. Ryssland har inget Uran i sina termobariska bomber.

Uran utanför kroppen är ganska harmlöst, men när man inhalerar damm nedsmutsat med Uran, som finns i plenty i urbana stridsområden, så är den dödlig i mikroskopiska doser. Men inte omedelbart dödlig, först drabbas man av leukemi, sedan dör man.  

MOAB väger 9 500 kg och är den största konventionella och guidade bomb som USA har. Bomben släpps med fallskärm från ett fraktflygplan. Den är stor som en liten lastbil, 9 meter lång och fylld med över 8 000 kg sprängmedel. Den kan förstöra en yta på 9 kvarter eller 150 meters diameter.

För att få så stor verkan åt sidled som möjligt så detonerar MOAB en (1) meter ovanför marken. Men de måste kunna flyga in den, och även IS-krigare kan ha tillgång till handburet luftvärn liknande den amerikanska Stinger mot lågtflygande flyg. För det jobbet används en C-130 Hercules, samma som svenska försvarets arbetshäst.

Trump har sagt att han ska bomba skiten ur IS. GBU-43 användes för första gången skarpt i torsdags i Afghanistan. Donald Trump har genomfört tre begränsade militära åtgärder mot tre olika målgrupper eller länder på kort tid.

Den första i ordningen är robotattacken mot syriska förband, den andra att skicka en hangarfartygsgrupp mot Koreahalvön, och den tredje att fälla GBU-43 i Afghanistan.

Nordkorea

IS i Afghanistan bryr sig ingen om, men i Syrien är Ryssland en intressent och i Nordkorea vid Japanska havet finns det flera intressenter men främst Kina.

Det ligger nära tillhands att Nordkorea vedergäller ett amerikanskt angrepp med kärnvapen mot Sydkorea eftersom Nordkoreas ballistiska robotar inte har räckvidden att nå USA.

Lek med tanken att vedergällningen från Nordkorea inte blir omedelbar. Nordkorea har den tekniska förmågan och plutonium nog för att bygga ett kärnvapen som de placerar på ett fartyg som de fraktar till USA:s västkust och där detonera kärnladdningen. De har förmodligen gott om kamikaze-frivilliga.

Den amerikanske utrikesministern har nyligen varnat både Nordkorea och Kina för att det amerikanska tålamodet nu är mycket nära slutet.

”Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras”, sade Trump vid en pressträff på torsdagen.

En militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut "i vilken stund som helst", enligt Kinas utrikesminister Wang Yi.”Om ett krig bryter ut så blir resultatet en situation där alla är förlorare och där det inte finns några vinnare”, säger Wang Yi under en gemensam presskonferens med sin franska kollega Jean-Marc Ayrault i Peking.

”Det här har skapat en farlig situation där ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst och utgör ett allvarligt hot mot freden och säkerheten i världen, för att inte tala om situationen i Nordostasien”, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartements avdelning för nedrustning och fred, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En grupp amerikanska krigsfartyg som övar tillsammans med sydkoreanska och japanska styrkor befinner sig nära Koreahalvön, något som kritiseras av Pyongyang. Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol sade i en intervju med nyhetsbyrån AP idag att USA:s nya president Donald Trump är mer aggressiv än sina föregångare.

Han sade också att Nordkorea ser USA:s agerande som provokativt och att Nordkorea kommer att fortsätta sina kärnvapentest så som landets ledare anser passande.

Kina signalerar att man kommer att se allvarligare på om Nordkorea fortsätter med sina förbjudna kärnvapenprogram. Det kan ses som ett tillmötesgående mot president Donald Trump, som krävt att den kinesiske ledaren Xi Jinping ska göra mera för att som han sagt ”lösa” Nordkoreaproblemet.

Men samtidigt har det kinesiska utrikesdepartementet i dagarna också anklagat USA och Sydkorea för att ha bidragit till upptrappningen av konflikten på den koreanska halvön genom att börja installera ett nytt robotförsvar i Sydkorea.

USA:s president Donald Trump, som kallat försvarsalliansen Nato för obsolet eller otidsenlig, tycker inte längre att det är så. ”Jag sade att Nato var obsolet. Nu är det inte obsolet längre.”, sade han vid en presskonferens med generalsekreteraren Jens Stoltenberg i Washington.

Häromdagen deklarerade USA:s president alltså en ny uppfattning och prisade Nato som ett bålverk för fred och säkerhet.

Syrien

Ryssland lägger sitt veto i FN:s säkerhetsråd en resolution som kräver att Syrien medverkar i en oberoende utredning av den misstänkta kemvapenattacken i förra veckan. Det är åttonde gången som Ryssland stoppar en FN-resolution om Syrien under det sex år långa Syrienkriget.

USA avfyrade för någon vecka sedan 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk från två amerikanska jagare i Medelhavet mot flygfältet Shayrat nära staden Homs i Syrien.

Attacken var beordrad av president Donald Trump som ett svar på den giftgasattack i provinsen Idlib i Syrien som regimen anklagas för och som dödade mer än 80 människor. Ryssland fördömde attacken och menade att den var ett krigsbrott. Donald Trump sa att det ligger i USA:s nationella säkerhetsintresse att stoppa spridning av kemiska vapen.

Roger M. Klang

Källor:

SR;Ekot 1

SR;Ekot 2

SR;Ekot 3

SR;Ekot 4

SR;Ekot 5

SR;Ekot 6

SR;Ekot 7

SR;Ekot 8

 

 


                           
Annons:


Inrikes
Efter Lundberg-affären: ARW varnar sakkunniga för Stockholms universitet
Efter Lundberg-affären: ARW varnar sakkunniga för Stockholms universitet
Det blir ingen befordran till professor för politiskt inkorrekte docenten och tidigare Axess-redaktören Johan Lundberg. Det har prorektor Clas Hättestrand slagit fast. Detta trots att båda externa sakkunniga ställt sig bakom Lundbergs befordran.

Inrikes
Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer
Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer
Så har Sveriges och Löfven-regeringens arbete delvis sett ut i FN den senaste tiden, enligt hemliga dokument som både Aftonbladet och Expressen tagit del av.


Inrikes
Kvotering i praktiken? Uniarts tillsatte kvinnlig professor utan sakkunnigutlåtanden
Kvotering i praktiken? Uniarts tillsatte kvinnlig professor utan sakkunnigutlåtanden
Överklagandenämnden för högskolan undanröjde i april en anställning som professor tillika vicerektor vid Stockholms konstnärliga högskola. Det rör sig om en tjänst som gick till en odisputerad kvinna som var tillförordnad på samma tjänst.

Utrikes
Svenskägt företag pekas plötsligt ut som delaktigt i handel med smuggelolja
Svenskägt företag pekas plötsligt ut som delaktigt i handel med smuggelolja
Svensken Torbjörn Törnqvist driver oljehandelsföretaget Gunvor International BV med internationellt grenverk. Företaget är registrerat i Nicosia på Cypern.


Utrikes
Rysk stridsvagn ska få taktisk kärnvapenbeväpning
Rysk stridsvagn ska få taktisk kärnvapenbeväpning
Enligt en rapport ska skaparen av den nyaste ryska stridsvagnen Armata T-14, Uralvagonzavod, uppgradera stridsvagnen med en ny 152 mm kanon och utveckla en taktisk nukleär granat till vapnet.


Granskning - Socialismen
Mänskligt lidande under socialistisk regim
Mänskligt lidande under socialistisk regim
Richard Ebeling tar upp en del om socialismens kostnader i människoliv.

Därför behövs den religiösa friskolan i Sverige
Krönika av Adam Salomonsson
Inrikes
Fi:s ena partiledare anklagad för brott
Fi:s ena partiledare anklagad för brott
Nya uppgifter om äldre anklagelser för plagiat mot den ena av Feministiskt initiativs partiledare, Victoria Kawesa, framkommer nu efter att det meddelats att hon polisanmälts för plagiat av doktoranden Therese Svensson vid Göteborgs universitet.

Inrikes
SU går emot sakkunniga: vägrar befordra känd kritiker av identitetspolitik
SU går emot sakkunniga: vägrar befordra känd kritiker av identitetspolitik
Att eniga sakkunniga rekommenderar befordran till professor är ingen garanti för att det faktiskt blir så. I alla fall inte om du verkar vid Stockholms universitet. Det blev litteraturvetaren och tidigare Axess-redaktören Johan Lundberg nyligen varse.


Inrikes
Regeringen röstade kanske just in Saudi-Arabien i FN:s kvinnokommission
Regeringen röstade kanske just in Saudi-Arabien i FN:s kvinnokommission
Saudi-Arabien sitter ironiskt nog också i FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Under 2016 exporterade Sverige varor för 9.3 miljarder kronor till Saudi-Arabien.

Inrikes
Anklagelse = fällande dom: lärare chanslösa i högskolornas personalansvarsnämnder
Anklagelse = fällande dom: lärare chanslösa i högskolornas personalansvarsnämnder
Om ditt ärende kommer upp i din högskolas personalansvarsnämnd är det i praktiken redan kört. Nio av tio ärenden som behandlas i nämnden leder till varning, löneavdrag, uppsägning, avskedande eller åtalsanmälan.


Utrikes
Donald trump svänger i NATO-frågan
Donald trump svänger i NATO-frågan
USA engagerar sig återigen i Afghanistan och i Syrien. Samtidigt sticker Nordkoreas ”Halvgud” Kim Jong-Un upp. USA är det enda Natoland som har utlöst artikel 5 i Natostadgan. Artikel 5 manar andra Natoländer att ställa upp i krig. Det ser ut att bli en bestående trend.

Inrikes
Dom mot GU-prefekt prövas i hovrätten: kan leda till strängare straff
Dom mot GU-prefekt prövas i hovrätten: kan leda till strängare straff
Domen mot tidigare GU-prefekten Christina Thomsen Thörnqvist kommer att prövas i hovrätten.  Hon yrkar i sitt överklagande på frikännande och på att få rättegångskostnaderna betalda.


Politisk filosofi
Mises, invandring och nation
Mises, invandring och nation
Syftet med denna korta artikel är att föra fram Mises syn på invandring så som han utvecklade den som en integral del av det klassiskt liberala programmet han beskrev. Jag kommer inte att försöka mig på att kritisera eller utvärdera hans synsätt.
Utrikes
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Non-Hodgkin lymfom (NHL) är tumörer som utgår från lymfocyters B eller T-celler och står totalt för ungefär 3% av all cancer i världen. De flesta epidemiologiska studier av NHL och utförts med nordamerikanska eller europeiska testpersoner. Mycket få studier har gjort på personer med ursprung från Mellanöstern.

Utrikes
INTEL köper israeliska Mobileye för rekordsumman 134 miljarder kronor
INTEL köper israeliska Mobileye för rekordsumman 134 miljarder kronor


Home Swedish UNRWA sprider löften att UNRWA kommer att införa ny läroplan för fred
Under den senaste veckan, spred UNRWA budskapet att UNRWA har för avsikt att införa en ny läroplan för fred och tolerans i UNRWA:s skolsystem.

Vetenskapshistoria
Den envisa myten om kristendomens hämmande av vetenskapens framsteg vederlagd
Den envisa myten om kristendomens hämmande av vetenskapens framsteg vederlagd
Att kristendomen skulle ha hämmat vetenskapens utveckling är en myt, det är precis motsatsen som är sann.


Krönika Mons Krabbe
Familjen måste stärkas för att vi ska få ett socialt hållbart samhälle
Familjen måste stärkas för att vi ska få ett socialt hållbart samhälle
Familjen är samhällets grundläggande byggsten. I familjen ska morgondagens medborgare fostras och formas. Under de senaste decennierna av socialistisk politik har staten allt mer strävat efter att ta över denna roll.

Inrikes
Polisen vill få mer hjälp av militären vid terrordåd
Polisen vill få mer hjälp av militären vid terrordåd
Chefen för Nationellt taktiskt råd vid Polismyndigheten vill att polisen ska få ta hjälp av militären vid ett terrordåd eftersom polisen inte har tillräckligt med personal. Anders Ygeman ställer sig inte avvisande.


Inrikes
Kritiken mot Sterte växer: Karlstads universitet ställer in rådgivande rektorsval
Kritiken mot Sterte växer: Karlstads universitet ställer in rådgivande rektorsval
Anställda och studenter i Karlstad får ingen möjlighet att säga sin mening i ett rådgivande rektorsval. Det beslutet har rekryteringsgruppen fattat. Detta trots att styrelsen tidigare fastslagit att ett sådant val ska hållas. Samtidigt växer kritiken mot rekryteringsgruppens kandidat Johan Sterte.

Granskning - Frankrike
Frankrikes dödsspiral
Frankrikes dödsspiral
"Gayssotlagen" har den använts för att kriminalisera all kritik mot arabisk och afrikansk brottslighet, alla frågor om immigration från den muslimska världen, all negativ analysering av islam. Många skribenter har blivit bötfällda och de flesta "politiskt inkorrekta" böckerna om dessa ämnen har försvunnit från bokhandlare.


Inrikes
Japans överbefälhavare Katsutoshi Kawano på Berga
Japans överbefälhavare Katsutoshi Kawano på Berga
Amiral Katsutoshi Kawano befann sig på Sverigebesök. Marinchefen, konteramiral Jens Nykvist stod värd för besöket och han har följt med den japanska överbefälhavaren under hans resa.

Debatt
Korsförbudet är antiteism
Korsförbudet är antiteism
Förslaget att förbjuda religiösa symboler är Gudsfientlig och auktoritärt hävdar P-O Flodström och Micael Grenholm.


Recension
Massutmaning - ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende
Massutmaning - ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende
En recension av en mycket högaktuell bok

Politik
Hotar Erdogan Europa med heligt krig?
Hotar Erdogan Europa med heligt krig?
Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu, deklarerar att europeisk motvilja mot invandring från den muslimska världen kommer leda till heligt krig i Europa


Inrikes
Rektorsvalet i Karlstad: huvudkandidat beskriver ARW-kritik som ”desinformation”
Rektorsvalet i Karlstad: huvudkandidat beskriver ARW-kritik som ”desinformation”
När rektorskandidaten Johan Sterte var på besök i Karlstad för att höras av personal och studenter konfronterades han med ARW:s kritik mot hans ledarskap. I lokalpressen beskrev Sterte kritiken som ”störande”, ”smutskastning” och ”desinformation”.

Europa
Jihadister lever på stödbetalningar från det Europa de lovat att förstöra
Jihadister lever på stödbetalningar från det Europa de lovat att förstöra
Al Hariths berättelse avslöjar djupet i en av Europas största skandaler: jihadisternas användande av europeiska vagga-till-graven-rättigheter för att finansiera sitt "heliga krig".


Inrikes
Jobbar på Volvo CE, utvisas till Bangladesh
Jobbar på Volvo CE, utvisas till Bangladesh
Safiqul Alam har bott i Sverige i snart nio år och arbetat som utvecklare på Volvo Construction Equipment i snart fem år. Han betalar skatt och sköter sig i allt. Nu tvingas han och hans Bangladeshiska fru lämna landet.