Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Charissa i Atlanta, USA, berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Publicerades 2017-05-27 © Charissa Lynn Crotts

Charissa är 21 år och bor i Atlanta i delstaten Georgia, USA. Hon läser första året på college och siktar på att bli kurator i framtiden. Hon blev hemundervisad under hela sin uppväxttid

Varför valde dina föräldrar att hemundervisa dig?

Det var viktigt för mina föräldrar att vara involverade i min utbildning, att veta vad jag fick lära mig, och att försäkra sig om att jag skulle få en bra utbildning. De uppskattade också möjligheten att undervisa mig utifrån en kristen världsbild. Det var också så att min mamma ville undervisa mig för att det verkade roligt.

Berätta om en typisk skoldag för dig.

I högstadiet och delar av mellanstadiet (highschool, middle school) deltog jag i en kooperativ hemundervisningsgrupp en eller två dagar i veckan.  Detta kooperativ erbjöd en ackrediterad examen, lektioner av hög kvalitet och aktiviteter utanför schemat som studerandesamråd och volontärarbete.  Det passade väldigt bra för vår familj eftersom det gav oss allt det vi tyckte om med hemundervisning (flexibilitet, föräldrainflytande, kristen världsbild) samtidigt som man fick uppleva klassrumsundervisning, deadlines, lärare och ackreditering.

På grund av den här gruppen blev jag inte undervisad av min mamma lika mycket som i klass ett och två. Hon fanns alltid tillgänglig för frågor och förklaringar, men hon ägnade mer tid åt att undervisa mina yngre syskon som ännu inte börjat i kooperativet.

I high school började vanligtvis med mina läxor runt 8.30 eller 9.00 och jobbade med olika skoluppgifter fram till lunch. Jag satt på mitt eget rum och jobbade och vid lunchtid samlades jag och mina syskon i köket och fick mat av mamma. Efter det försvann vi in på våra rum igen och fortsatte jobba tills vi var färdiga med våra uppgifter för dagen.

Vem var din lärare? Berätta om den personen och hans/hennes sätt att undervisa.

Min mamma var min enda lärare fram till tredje klass. Hon hade läst pedagogik på högskola så hon hade många kreativa idéer om hur hon skulle undervisa. Hon läste mycket böcker för och använde visuella hjälpmedel och konkreta saker som fanns i hemmet för att förklara lektioner som var mer abstrakta. Hon plockade upp saker från många olika kursplaner genom åren och lärde sig mer för varje barn hon undervisade.

Från tredje klass och framåt deltog jag i den kooperativa gruppen där jag hade en mängd olika lärare med en mängd olika undervisningsstilar. Det de hade gemensamt var en kärlek till Gud och eleverna, och till ämnet de undervisade i.

Hade du ett val som barn? Kunde du ha börjat i en statlig skola om du velat?

Jag talade med mina föräldrar om andra alternativ, men det var också för att jag var nyfiken. De diskuterade det gärna med mig, men jag hade aldrig någon önskan om att byta till en annan skola.

Vad ser du som fördelarna med hemundervisning?

Några fördelar som jag har observerat är möjligheten för familjer att tillbringa mer tid tillsammans, för föräldrar att vara mer involverade i sina barn skolgång, flexibilitet i familjens livsstil, möjligheten att skräddarsy barnets utbildning utifrån barnets talanger och intressen och den personliga uppmärksamhet som varje barn kan få.

Anser du att din utbildning saknade något som en statlig skola skulle ha gett dig?

Personligen tycker jag att jag har fått en högkvalitativ utbildning. Hemskolningskooperativet där jag fick min undervisning var en klassisk skola, och lärarna var mycket kunniga inom de ämnen de undervisade i. En statlig skola skulle ha gett mig mer möjligheter för extra aktiviteter som idrott, men min familj utnyttjade de aktiviteter som fanns tillgängliga i närområdet så ofta att jag inte kände att jag gick miste om något.

Kritiker av hemundervisning menar ofta att det leder till minskad socialisering och trångsynthet hos barnen. Vad tänker du om det?

Det är verkliga faror, men jag tror inte att det är det oundvikliga resultatet. Föräldrar måste vara aktiva och se till att deras barn får möta olika sorters människor och olika världsbilder för att hjälpa barnen att utvecklas till bildade individer som kan tänka kritiskt och relatera till andra på ett bra sätt.

I Sverige är hemundervisning i princip förbjudet. Det finns flera fall där familjer flyttat från Sverige för att kunna hemundervisa sina barn. Hur ser du på det?

Det tycker jag är väldigt tråkigt och jag förstår varför familjer anser det vara så viktigt att de vill flytta för den sakens skull.

Skulle du själv hemundervisa dina barn i framtiden om möjligheten fanns?

Jag vet att det skulle vara mycket jobb och ett stort ansvar, men jag upplever att min egen positiva erfarenhet har gett mig resurserna att göra det på ett bra sätt. Jag skulle älska att ha mina barn hemma och få möjligheten att delta så direkt i deras undervisning genom att hemskola dem.

Kommer valresultatet i USA att på något sätt påverka situationen för hemundervisande familjer?

Det vet jag inte.

 

Berättat för Annette Westöö.


Se också Perspektiv på hemundervisning - del 1.


                           
Annons:


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.

Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet


Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.

Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?


Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.
Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.
Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center

Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.


Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden

Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister


Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem

Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.


Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.

Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.


Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.

Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.


Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.