Intervju
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ronie Berggren intervjuas om sin kommande bok som handlar om politisk islam.
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Publicerades 2017-05-31

Ronie Berggren, som leder bloggen och podcasten Amerikanska nyhetsanalyser har studerat religionshistoria vid Umeå Universitet med inriktning på kopplingarna mellan religion och politik. Han har följt amerikansk politik sedan slutet av 1990-talet. Berggren är ämnesexpert i förhållande till amerikansk in- och utrikespolitik, amerikansk historia, kriget mot terrorismen och kopplingarna till islamism och Mellanöstern.

Han kör nu under sommaren en Facebook-följetong om islam och Morgonbladet intervjuar honom om detta.

1. Hur kommer det sig att du skriver publicerar artiklar om islam? Vad har väckt ditt intresse?

Jag har stött det av USA ledda kriget mot islamisk terrorism sedan 2001. I samband med de enorma muslimska protesterna mot danska Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer 2005 väcktes också ett intresse att mer ingående ta reda på varför det från islamiska håll uttryckta hatet verkade vara så djupt inrotat.

Så jag började läsa om islam. Jag läste då i princip allt som gavs ut om ämnet på akademisk nivå i Sverige. Därtill började jag umgås i muslimska kretsar. Besökte moskéer och träffade salafister som berättade för mig om sin teologiska världsbild, som jag snart förstod var mycket mer problematisk i förhållande till västerländska politiskt liberala värderingar, som exempelvis yttrandefrihet, än vad jag faktiskt hade trott.

Jag umgicks även med kontra-jihadister, och var aktiv på forumet FOMI - där man på den tiden bedrev islamkritik på nätet. Parallellt med detta läste jag alltså svenska akademiska böcker om ämnet och ansåg att dessa böcker inte i tillräckligt hög utsträckning tog upp de problematiska sidorna av islam som jag börjat upptäcka faktiskt existerade. Problematiska sidor som man inte behöver raljera eller hetsa för att lyfta fram, det räcker med att uppmärksamma vad islams källor faktiskt säger och vad många sunnimuslimer, även här i Sverige, faktiskt tror.

Det tyckte jag inte gjordes i de svenska böckerna, där akademiker som Mattias Gardell, Andreas Malm, och många andra ständigt avfärdade problematiken med islams militanta och anti-demokratiska sidor genom att ständigt härleda aggressiva beteenden till västerländska brister; europeisk kolonialism, amerikansk ”imperialism”, israeliska ockupationer eller danska Mohammedteckningar.

De ignorerade ständigt de teologiska aspekter som de muslimska galningarna alltid själva hänvisade till. Det gjorde att jag skrev ett bokmanus 2007 med titeln ”Västvärldens möte med militant islam”, där jag helt enkelt går in på djupet på islams historiska våldselement.

Jag skrev den bok jag hade önskat att någon akademiker eller modig journalist skulle ha skrivit, men som de aldrig skrev. Den låg sedan länge och samlade damm, men nu kör jag den alltså som följetong på Facebook.

2. Varför anser du det viktigt att skriva en bok om islam?

Som sagt: jag ansåg att det fanns ett behov av att lyfta fram de teologiska grunderna till den islamiska våldsradikalismen. Bara genom att konfrontera den kan man rycka upp rötterna till våldet. Men för att göra det måste ämnet diskuteras.

Det har nu gått 16 år sedan 9/11-attacken mot USA 2001, när islam verkligen kom upp på agendan. Trots det har debatten om detta ämne nästan stått helt stilla här i Sverige. Idag kan vi prata lite öppnare, men den djupa konfrontationen med islamisk teologi syns inte.

Därför har jag valt att låta mitt bokmanus bli en Facebook-följetong öppen för vem som helst att läsa. Jag vill erbjuda folkbildning, allmänbildning. Eller för att uttrycka det lite skarpare: Jag vill erbjuda den uteblivna public service som svensk media egentligen borde ha gett.

3. Det skrivs mycket av andra om islam, vad är det du anser att din bok kommer att tillföra som inte redan har sagts av andra?

Det djupa teologiska perspektivet. Detta har inte beskrivits ingående på svenska. Och hade i synnerhet inte inte gjort det när jag skrev mitt manus 2007. Jag driver i min serie en kritisk granskning av islam - men inte en hetsande sådan. Jag försöker driva islamkritik i ödmjukhet både mot världshistorien såväl som mot praktiserande muslimer.

Det är inte en serie som kritiserar muslimer, det är en serie som uppmärksammar de våldselement som finns inom islam, som muslimer behöver peppas att göra upp med rent teologiskt. Och det gör boken unik.

4. Islam är ett en världsreligion som spänner över många fält, alltifrån livspraxis till förhållandet mellan religion och politik, vad är ditt fokus?

Mitt fokus är att belysa de militanta elementen i islam, de aspekter av islam som verkligen kolliderar med Västvärlden, med våra demokratiska statsskick och vår betoning på individuell frihet. Det innebär att jag fokuserar på teologi och historisk praxis som anknyter till just sådana saker.

Boken/serien handlar inte om vad islam betraktar som oren föda, eller andra inom-religiösa föreställningar. Boken/serien handlar om de aspekter där islam kolliderar med Väst. Aspekter som vi i Väst, ironiskt nog, blundat inför i rädsla för att inte verka stötande eller aggressiva. Men att blunda är fel väg att gå. Om man är på väg att kollidera kan man inte blunda, utan måste inse att någon måste byta spår. Och det snabbt.

5. Hur ser du på svensk medias hantering av ämnet?

Som sagt. Svensk media har blundat för att det ens finns en problematik. Och islamkritiker har avfärdats som rasister. Det finns givetvis rasister som är islamkritiker. Sådana bör bekämpas. Men det finns också en sund icke-rasistisk islamkritik som vi i Väst är i stort behov av att bejaka.

Svensk media har aldrig släppt fram den, utan har istället gjort det lätt för sig genom att avfärda alla islamkritiker som rasister. I praktiken har media alltså sett till att ett viktigt ämne aldrig har tillåtits komma upp för diskussion.

Så när vi kritiserar den muslimska världens hat mot Muhammedbilderna och Lars Vilks Rondellhund, så bör vi kanske också vara lite självkritiska. Det har inte bara varit den islamiska världen som inte har viljat diskutera de problematiska aspekter som faktiskt finns i islam. Vår egen akademiska och mediala elit har varit inne på samma spår.


6. Vad vill du uppnå med din bok?

Jag vill lyfta samhällsdebatten genom att allmänbilda och nå ut till så många som möjligt. De flesta som sitter i TV-sofforna kan inte ämnet särskilt ingående. De sitter mest och tycker massa saker, som kompisar vid cafébordet. Jag vill bilda och konfrontera det vänsterakademiska etablissemang som i många avseenden kapat debatten.

Berggrens bok läggs ut på FB som en sommarföljetong - 10 min läsnig varje dag i syfte att allmänbilda, kapitelutkast kan läsas här. Morgonbladet rekommenderar läsning av boken. 

Intervju gjord av André Juthe 


                           
Annons:


Analys partiledardebatten
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Löfven samarbetar med vissa partier till höger men inte med andra
Stefan Löfven lovar att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Säger att det inte går att genomföra förbättringar i samarbete med ett högerextremt parti. 

Inrikes
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden
Huset kvaddat av kollektivet som bodde där. Dök inte upp till förhandlingen i tingsrätten. Allt som allt har Ygeman betalat 6000 kr av sin skuld från tingsrätten. Han känns tydligen inte vid, vid några skulder till offren idag. Tycker att han ”kom hårt undan”.


Inrikes
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Ny brittisk studie: akademisk frihet i Sverige på europeisk bottennivå
Sverige tillhör bottenligan när det gäller den akademiska friheten i ett europeiskt perspektiv. Det framkommer i den kanske mest detaljerade jämförande undersökning som någonsin gjorts på området.

Krönika Mons Krabbe
När terrorattacker reduceras till incidenter
När terrorattacker reduceras till incidenter
Nyhetskanaler och myndigheter har ett orwelliskt språkbruk och vägrar konsekvent att använda ordet terrorangrepp för "terrorincident"


Inrikes
Algeriske terroristen som sköts i Paris har jobbat på SVT
Algeriske terroristen som sköts i Paris har jobbat på SVT
Mannen studerade journalistik i Sverige och ska ha arbetat som journalist i Sverige. Han ska ha varit verksam i Stockholm, Göteborg och Uppsala.


Utrikes
CNN fångade på rörliga bilder byggandes falsk nyhetsscen efter attacken på London Bridge
CNN fångade på rörliga bilder byggandes falsk nyhetsscen efter attacken på London Bridge
CNN fångades på video av en medborgarjournalist som lade ut videon på Twitter

Intervju
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ny vederhäftig svensk bok om islam är på väg
Ronie Berggren intervjuas om sin kommande bok som handlar om politisk islam.
Nyheter - Mellanöstern
Upprörande rapport från UN Watch
Upprörande rapport från UN Watch
Skollärare i Gaza, Libanon, Jordanien och Syrien uppmanar till terrorism.

Nyheter - Mellanöstern
Israeliska ungdomar samlar vinterförnödenheter till syriska flyktingar
Israeliska ungdomar samlar vinterförnödenheter till syriska flyktingar
Två israeliska ungdomsorganisationer ”Arbetande och Studerande ungdomar” samt Dror Israel organiserar ”Operation mänsklig värme” vars syfte är att samla förnödenheter till de syriska flyktingarna så de ska klara vintern.


Inrikes - Granskning
Sverige: Ett qatariskt protektorat
Sverige: Ett qatariskt protektorat
Vid invigningen av megamoskén höll Frida Trollmyr, stadsråd i Malmö, ett tal i vilket hon gång på gång använde termen "kulturellt centrum" för att inte använda ordet "moské", som om vissa ord på ett sovjetiskt manér skulle ändra på verkligheten.

Nyheter - Mellanöstern
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Non-Hodgkin lymfom (NHL) är tumörer som utgår från lymfocyters B eller T-celler och står totalt för ungefär 3% av all cancer i världen. De flesta epidemiologiska studier av NHL och utförts med nordamerikanska eller europeiska testpersoner. Mycket få studier har gjort på personer med ursprung från Mellanöstern.


Inrikes
Ellinor Grimmark med familj måste betala 715 000 kr till den 3 juni
Ellinor Grimmark med familj måste betala 715 000 kr till den 3 juni
Familjen Grimmark fick två veckor på sig att betala resten av de enorma rättegångskostnaderna efter att ha förlorat rätten till samvetsfrihet i två instanser i det svenska rättsväsendet gällande rätten att som barnmorska säga nej till att medverka vid abort. 

Inrikes
Anställningsskandal får konsekvenser: GU under tillsyn efter allvarlig kritik från UKÄ
Anställningsskandal får konsekvenser: GU under tillsyn efter allvarlig kritik från UKÄ
Universitetskanslerämbetet riktar i en aktuell utredning allvarlig kritik mot Göteborgs universitet. Detta efter att två tidigare anställda i en anmälan kunnat dokumentera ett 90-tal tvivelaktiga anställningar vid lärosätet.


Intervju
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Perspektiv på hemundervisning, del 2 - ”Undervisning i hemmet är skräddarsydd efter varje barns gåvor och intressen”
Charissa i Atlanta, USA, berättar om sina erfarenheter av hemundervisning.
Inrikes
Efter Lundberg-affären: ARW varnar sakkunniga för Stockholms universitet
Efter Lundberg-affären: ARW varnar sakkunniga för Stockholms universitet
Det blir ingen befordran till professor för politiskt inkorrekte docenten och tidigare Axess-redaktören Johan Lundberg. Det har prorektor Clas Hättestrand slagit fast. Detta trots att båda externa sakkunniga ställt sig bakom Lundbergs befordran.

Inrikes
Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer
Tjänster och gentjänster mellan Sverige och auktoritära regimer
Så har Sveriges och Löfven-regeringens arbete delvis sett ut i FN den senaste tiden, enligt hemliga dokument som både Aftonbladet och Expressen tagit del av.


Inrikes
Kvotering i praktiken? Uniarts tillsatte kvinnlig professor utan sakkunnigutlåtanden
Kvotering i praktiken? Uniarts tillsatte kvinnlig professor utan sakkunnigutlåtanden
Överklagandenämnden för högskolan undanröjde i april en anställning som professor tillika vicerektor vid Stockholms konstnärliga högskola. Det rör sig om en tjänst som gick till en odisputerad kvinna som var tillförordnad på samma tjänst.

Utrikes
Svenskägt företag pekas plötsligt ut som delaktigt i handel med smuggelolja
Svenskägt företag pekas plötsligt ut som delaktigt i handel med smuggelolja
Svensken Torbjörn Törnqvist driver oljehandelsföretaget Gunvor International BV med internationellt grenverk. Företaget är registrerat i Nicosia på Cypern.


Utrikes
Rysk stridsvagn ska få taktisk kärnvapenbeväpning
Rysk stridsvagn ska få taktisk kärnvapenbeväpning
Enligt en rapport ska skaparen av den nyaste ryska stridsvagnen Armata T-14, Uralvagonzavod, uppgradera stridsvagnen med en ny 152 mm kanon och utveckla en taktisk nukleär granat till vapnet.

Granskning - Socialismen
Mänskligt lidande under socialistisk regim
Mänskligt lidande under socialistisk regim
Richard Ebeling tar upp en del om socialismens kostnader i människoliv.


Därför behövs den religiösa friskolan i Sverige
Krönika av Adam Salomonsson

Inrikes
Fi:s ena partiledare anklagad för brott
Fi:s ena partiledare anklagad för brott
Nya uppgifter om äldre anklagelser för plagiat mot den ena av Feministiskt initiativs partiledare, Victoria Kawesa, framkommer nu efter att det meddelats att hon polisanmälts för plagiat av doktoranden Therese Svensson vid Göteborgs universitet.


Inrikes
SU går emot sakkunniga: vägrar befordra känd kritiker av identitetspolitik
SU går emot sakkunniga: vägrar befordra känd kritiker av identitetspolitik
Att eniga sakkunniga rekommenderar befordran till professor är ingen garanti för att det faktiskt blir så. I alla fall inte om du verkar vid Stockholms universitet. Det blev litteraturvetaren och tidigare Axess-redaktören Johan Lundberg nyligen varse.

Inrikes
Regeringen röstade kanske just in Saudi-Arabien i FN:s kvinnokommission
Regeringen röstade kanske just in Saudi-Arabien i FN:s kvinnokommission
Saudi-Arabien sitter ironiskt nog också i FN:s kommission för mänskliga rättigheter. Under 2016 exporterade Sverige varor för 9.3 miljarder kronor till Saudi-Arabien.


Inrikes
Anklagelse = fällande dom: lärare chanslösa i högskolornas personalansvarsnämnder
Anklagelse = fällande dom: lärare chanslösa i högskolornas personalansvarsnämnder
Om ditt ärende kommer upp i din högskolas personalansvarsnämnd är det i praktiken redan kört. Nio av tio ärenden som behandlas i nämnden leder till varning, löneavdrag, uppsägning, avskedande eller åtalsanmälan.

Utrikes
Donald trump svänger i NATO-frågan
Donald trump svänger i NATO-frågan
USA engagerar sig återigen i Afghanistan och i Syrien. Samtidigt sticker Nordkoreas ”Halvgud” Kim Jong-Un upp. USA är det enda Natoland som har utlöst artikel 5 i Natostadgan. Artikel 5 manar andra Natoländer att ställa upp i krig. Det ser ut att bli en bestående trend.


Inrikes
Dom mot GU-prefekt prövas i hovrätten: kan leda till strängare straff
Dom mot GU-prefekt prövas i hovrätten: kan leda till strängare straff
Domen mot tidigare GU-prefekten Christina Thomsen Thörnqvist kommer att prövas i hovrätten.  Hon yrkar i sitt överklagande på frikännande och på att få rättegångskostnaderna betalda.

Politisk filosofi
Mises, invandring och nation
Mises, invandring och nation
Syftet med denna korta artikel är att föra fram Mises syn på invandring så som han utvecklade den som en integral del av det klassiskt liberala programmet han beskrev. Jag kommer inte att försöka mig på att kritisera eller utvärdera hans synsätt.


Utrikes
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Israeler och palestinier i forskningssamarbete om Non-Hodgkin lymfom
Non-Hodgkin lymfom (NHL) är tumörer som utgår från lymfocyters B eller T-celler och står totalt för ungefär 3% av all cancer i världen. De flesta epidemiologiska studier av NHL och utförts med nordamerikanska eller europeiska testpersoner. Mycket få studier har gjort på personer med ursprung från Mellanöstern.