Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Publicerades 2017-07-10

Med tanke på mina senaste krönikor om teknikskiftet från förbränningsmotorer till elmotorer i bilparken, så var jag nog för försiktig i mina antaganden om takten i teknikskiftet. Efter att ha läst SvD Näringsliv den 4 juli talar en hel del för att det kommer att gå fort nu. Jag återkommer till det, men först lite bakgrund till min övertygelse att detta skifte står på tröskeln.

 Min resa in i eldriften

För fem år sedan köpte jag min första kinesiska skruvdragare av märker Ryobi driven med ett 18 volts litiumbatteri. Det är den bästa och starkaste skruvdragare/handborrmaskin jag någonsin haft och den fungerar fortfarande perfekt. Den har ett vridmoment på över 50 Nm.

Jag kunde snabbt konstatera att med fyra sådana små elmotorer, en för varje hjul, skulle de kunna driva en mindre bil. Jag har efterhand skaffat mig en komplett uppsättning elektriska redskap från samma tillverkare, som alla är överlägsna de verktyg jag tidigare haft.

För två år sedan var det dags för den första batteridrivna tysta och avgasfria gräsklipparen från Ryobi – helt suverän! Nu kan äntligen min lilla späda 73 åriga hustru klippa gräset, utan att behöva hjälp med att starta en bullrande och stinkande gräsklipparmotor. Idag har familjen en batteriklippare vid varje fastighet.

Förra året blev vi även med motorsåg från samma tillverkare. Inga tjyvstopp, avgaser och irriterande startförsök. Elmotorsågen är långt smidigare och säkrare att använda.

En batteriladdning klarar fällningen av medelstort träd och uppsågning till ved. Jag gav bort den gamla och lite använda bensinmotorsågen, som jag betraktade som i princip värdelös sedan jag prövat den moderna eldrivna (utan sladd).

Självklart kommer vi att se samma utveckling på en rad andra områden som använder de omoderna förbränningsmotorerna. Jag tror att nästa område att erövras av elmotorerna är båtarnas aktersnurror. Segelbåtarnas inombordsmotorer är sannolikt en annan marknad som kommer, där använder man ju motorn mest vid tilläggning och start.

Vår segelbåt tankar vi kanske bara vart annat år och skulle klara oss utmärkt med modern batteridrift. Och tänk vilket stort utrymme som friställs i båten när man ersätter den stora bullrande dieselmotorn med en liten smidig elmotor i kölsvinet och paketet med blybatterier med litiumbatterier.

Eftersom cyklar ligger i tiden, kommer ett växande användningsområde vara eldrivna och elassisterade cyklar som kan spås en lysande framtid med den nya batteritekniken.

Den resa jag har gjort med de moderna litiumbatteridrivna redskapen under några år nu har övertygat mig om att detta är framtiden och att potentialen i det här teknikskiftet inte kan överskattas. Fördelarna är så enormt stora framför förbränningsmotorerna.

Stockholm förbjuder och begränsar förbränningsmotorer

I SvD Näringsliv kan vi den 4 juli läsa hur Stockholm förbereder införandet av miljözoner där användningen av främst dieselmotorer och äldre bensinmotorer blir förbjudet eller starkt begränsat redan om tre år. Chefen för Bil Sweden Bertil Moldén förklarar att man från branschens sida är beredda på ett dieselförbud.

Rusningen hos stadens bilägare efter eldrivna bilar kommer igång inom det närmaste året tror jag. Samtidigt kommer det att ställa till betydande privatekonomiska problem för många som plötsligt inser att deras brummande avgasande ögonstenar är på väg att bli nästan värdelösa när storstädernas marknad stängs för dem.

Till detta skall läggas att avsaknaden av en begagnatmarknad för elbilar tvingar flertalet som måste ställa om att antingen köpa en ny bil eller avstå från bil.  Skall bli intressant att se hur politikerna skall tackla den folkstorm som garanterat kommer när folket inser vad som händer när man beslutar om miljözonerna.

I samma tidning har världens största bilindustri VW en helsidesannons där man skriver att

 "vi på VW har en uttalad ambition att bli världsledande på eldrift. … De närmaste åren kommer vi att lansera ett flertal nya modeller, och vårt mål är att om bara fem år skall majoriteten av de bilar vi säljer i Sverige vara laddbara. … Att kunna åka med på en resa mot en ny elektrifierad värld skall inte vara förunnat ett fåtal. Vi har alltid jobbat för att göra den senaste tekniken tillgänglig för så många som möjligt. Övergången till el som drivmedel är inget undantag. … Vi elektrifierar Sverige."

Man erbjuder kunderna att bjuda på en laddbox hemma vid köpet av en elbil.

VW är inte på något sätt unika i sina planer på en massiv övergång till moderna eldrivna bilar. De övriga stora biltillverkarna som Volvo, Mercedes, BMW, Audi m.fl. har liknande planer.

Volvos vd Håkan Samuelsson deklarerar i DI den 5/7 att man redan om två år helt upphör att producera bilar med ren förbränningsmotordrift. Marknaden för litiumbatterier kommer att fullständigt explodera.

Företaget Northvolt med grundaren den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson är i full gång med sitt planerade projekt att starta en jättefabrik i landet för batteritillverkning och utveckling. Investeringen beräknas till 40 miljarder kr.

Northvolt förhandlar nu med två kommuner om lokaliseringen och man är igång med diskussioner med finansiärer. Med tanke på vad bilindustrin planerar är marknaden för denna satsning så gott som säkrad. Bedömningen är att Europa behöver minst ett halvdussin lika stora batterifabriker till.

Så ett gott råd sälj dieselbilarna medan någon fortfarande vill köpa dem. Jag har några som är till salu om någon händelsevis är intresserad.

Lars Bern

 

Texten är återpublicerad från Berns blogg


                           
Annons:


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.

Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.


Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.

Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.


Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.
Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.
Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.

Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.


Insändare
De verkliga monstren
De verkliga monstren
De som utifrån sin politiska agenda förstör människor är de verkliga monstren, hävdar Gullan Malmquist.

Granskning - Sverige
Sverige: Ett statsförfall?
Sverige: Ett statsförfall?
Svenska staten kämpar på ett orwelliskt sätt mot de svenska medborgare som pekar på de uppenbara problemen som migrationspolitiken orsakar menar Judith Bergman i denna granskning av svensk immigrationspolitik.


Krönika - Peter Strömberg
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
Därför är Hultqvist lämplig som försvarsminister
För att slippa göra klart lumpen påstod Hultqvist att han var pacifist. Det var det enda sättet man kunde komma undan vapentjänstgöring, så för den lögnaktige var det vad denne fick dra till med.

Nyheter - Utrikes
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Israeliska Eco Wave Power bygger vågkraftanläggning i Mexiko
Anläggningen som ska generera 4,1 megawatt i mexikanska Manzanillo blir israeliska vågkraftsbolaget Eco Wave Powers första anläggning i landet.


Krönika - Karl Olov Arnstberg
Inkompetens
Inkompetens
Ett mejl från en advokat i Sverige.

Utrikes - Mellanöstern
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
UNRWA: Tillförsel av medel till Hamas för kommande stridsåtgärder
Efter ‘Operation Protective Edge’ (Israel-Gaza konflikten sommaren 2014 ) uttrycker människor från alla samhällsskikt i Israel sin oro över de terrortunnlar som grävs av Hamas och även den ökande militära närvaron av Hamas i Gaza. Det här utgör ett hot mot hela civilbefolkningen i södra Israel.


Utrikes - försvaret
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
Därför körde en atomubåt och en slagkryssare genom danska Stora Bält
När den ryska ubåten tillsammans med sin ackompanjon slagkryssaren Pjotr Velikij stävade genom Danskt vatten blev det igenom Stora Bält. Ubåten gick då i ytläge eftersom detta sund mellan Fyn och Själland är för grunt för undervattenspassage.

Utrikes
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
USA påbörjar nya sanktioner mot Iran
Sanktionerna utökas till att inkludera 18 iranska individer och grupper som USA anklagar för att backa upp Irans ballistiska robotprogram.


Kristna Värdepartiet når ut trots begränsade resurser
Kristna Värdepartiets satsning i Almedalen i år gav goda resultat.

Reportage - Intervju
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Intervju med Ronie Berggren om hans bok om Bush
Har vi något att lära av George Bush idag? Många skulle säga nej, men det är en felaktig uppfattning menar USA-analytikern Ronie Berggren.


Nyheter - Utrikes
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier
“Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.

Krönika - Soheila Fors
Det religiösta hatet är religiöst
Det religiösta hatet är religiöst
Soheila Fors som själv flytt från det religiösa hatet avslöjar en myt som vänsteretablisemanget omhuldar


Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.