Krönika - Lars Bern
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Lars Bern om eldriftens utveckling.
Eldriften verkar komma fortare än jag trott
Publicerades 2017-07-10

Med tanke på mina senaste krönikor om teknikskiftet från förbränningsmotorer till elmotorer i bilparken, så var jag nog för försiktig i mina antaganden om takten i teknikskiftet. Efter att ha läst SvD Näringsliv den 4 juli talar en hel del för att det kommer att gå fort nu. Jag återkommer till det, men först lite bakgrund till min övertygelse att detta skifte står på tröskeln.

 Min resa in i eldriften

För fem år sedan köpte jag min första kinesiska skruvdragare av märker Ryobi driven med ett 18 volts litiumbatteri. Det är den bästa och starkaste skruvdragare/handborrmaskin jag någonsin haft och den fungerar fortfarande perfekt. Den har ett vridmoment på över 50 Nm.

Jag kunde snabbt konstatera att med fyra sådana små elmotorer, en för varje hjul, skulle de kunna driva en mindre bil. Jag har efterhand skaffat mig en komplett uppsättning elektriska redskap från samma tillverkare, som alla är överlägsna de verktyg jag tidigare haft.

För två år sedan var det dags för den första batteridrivna tysta och avgasfria gräsklipparen från Ryobi – helt suverän! Nu kan äntligen min lilla späda 73 åriga hustru klippa gräset, utan att behöva hjälp med att starta en bullrande och stinkande gräsklipparmotor. Idag har familjen en batteriklippare vid varje fastighet.

Förra året blev vi även med motorsåg från samma tillverkare. Inga tjyvstopp, avgaser och irriterande startförsök. Elmotorsågen är långt smidigare och säkrare att använda.

En batteriladdning klarar fällningen av medelstort träd och uppsågning till ved. Jag gav bort den gamla och lite använda bensinmotorsågen, som jag betraktade som i princip värdelös sedan jag prövat den moderna eldrivna (utan sladd).

Självklart kommer vi att se samma utveckling på en rad andra områden som använder de omoderna förbränningsmotorerna. Jag tror att nästa område att erövras av elmotorerna är båtarnas aktersnurror. Segelbåtarnas inombordsmotorer är sannolikt en annan marknad som kommer, där använder man ju motorn mest vid tilläggning och start.

Vår segelbåt tankar vi kanske bara vart annat år och skulle klara oss utmärkt med modern batteridrift. Och tänk vilket stort utrymme som friställs i båten när man ersätter den stora bullrande dieselmotorn med en liten smidig elmotor i kölsvinet och paketet med blybatterier med litiumbatterier.

Eftersom cyklar ligger i tiden, kommer ett växande användningsområde vara eldrivna och elassisterade cyklar som kan spås en lysande framtid med den nya batteritekniken.

Den resa jag har gjort med de moderna litiumbatteridrivna redskapen under några år nu har övertygat mig om att detta är framtiden och att potentialen i det här teknikskiftet inte kan överskattas. Fördelarna är så enormt stora framför förbränningsmotorerna.

Stockholm förbjuder och begränsar förbränningsmotorer

I SvD Näringsliv kan vi den 4 juli läsa hur Stockholm förbereder införandet av miljözoner där användningen av främst dieselmotorer och äldre bensinmotorer blir förbjudet eller starkt begränsat redan om tre år. Chefen för Bil Sweden Bertil Moldén förklarar att man från branschens sida är beredda på ett dieselförbud.

Rusningen hos stadens bilägare efter eldrivna bilar kommer igång inom det närmaste året tror jag. Samtidigt kommer det att ställa till betydande privatekonomiska problem för många som plötsligt inser att deras brummande avgasande ögonstenar är på väg att bli nästan värdelösa när storstädernas marknad stängs för dem.

Till detta skall läggas att avsaknaden av en begagnatmarknad för elbilar tvingar flertalet som måste ställa om att antingen köpa en ny bil eller avstå från bil.  Skall bli intressant att se hur politikerna skall tackla den folkstorm som garanterat kommer när folket inser vad som händer när man beslutar om miljözonerna.

I samma tidning har världens största bilindustri VW en helsidesannons där man skriver att

 "vi på VW har en uttalad ambition att bli världsledande på eldrift. … De närmaste åren kommer vi att lansera ett flertal nya modeller, och vårt mål är att om bara fem år skall majoriteten av de bilar vi säljer i Sverige vara laddbara. … Att kunna åka med på en resa mot en ny elektrifierad värld skall inte vara förunnat ett fåtal. Vi har alltid jobbat för att göra den senaste tekniken tillgänglig för så många som möjligt. Övergången till el som drivmedel är inget undantag. … Vi elektrifierar Sverige."

Man erbjuder kunderna att bjuda på en laddbox hemma vid köpet av en elbil.

VW är inte på något sätt unika i sina planer på en massiv övergång till moderna eldrivna bilar. De övriga stora biltillverkarna som Volvo, Mercedes, BMW, Audi m.fl. har liknande planer.

Volvos vd Håkan Samuelsson deklarerar i DI den 5/7 att man redan om två år helt upphör att producera bilar med ren förbränningsmotordrift. Marknaden för litiumbatterier kommer att fullständigt explodera.

Företaget Northvolt med grundaren den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson är i full gång med sitt planerade projekt att starta en jättefabrik i landet för batteritillverkning och utveckling. Investeringen beräknas till 40 miljarder kr.

Northvolt förhandlar nu med två kommuner om lokaliseringen och man är igång med diskussioner med finansiärer. Med tanke på vad bilindustrin planerar är marknaden för denna satsning så gott som säkrad. Bedömningen är att Europa behöver minst ett halvdussin lika stora batterifabriker till.

Så ett gott råd sälj dieselbilarna medan någon fortfarande vill köpa dem. Jag har några som är till salu om någon händelsevis är intresserad.

Lars Bern

 

Texten är återpublicerad från Berns blogg


                           




Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.




Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.




Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler