”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket
”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Publicerades 2019-06-04

Sedan urminnes tider har barnaföderskor omgetts av sin mamma och andra närstående kvinnor för att ta emot barnet, Svenska namn på yrket har varit hjälpgumma, hjälphustru, jordemor, barnmoderska och nu barnmorska. Exempel från andra språk på namn: Grekiska maia som kan betyda både amma, mormor, farmor och barnmorska. Därav ordet maietik, förlossningskonst. Arabiska kablah, den som tar emot. Kinesiska: zhu chan fu, hjälpare vid barnafödande. Engelska midwife, kvinna som är med. Tyska hebamme, lyftamma, den som lyfter upp det nyfödda barnet. Franska accoucheuse, försvenskat akuschörska. Innebörden av alla namnen är att ta emot, hjälpa barn till livet, aldrig döda.

I alla kulturer har barnafödandet varit en strikt kvinnlig angelägenhet, med en krets av närstående och betrodda hjälpkvinnor, barnafadern skickades bort tills det hela var över. Den ansvariga jordemodern hade lärt sig praktiskt hur födslar går till hos husdjuren.
Det dröjde innan någon lärobok trycktes och utbildning krävdes för barnmorskor och ännu längre innan läkarna började konkurrera på området obstetrik. Den första boken i ämnet skrevs av Johan von Horn 1697 och riktade sig till folket. Barnmorskeutbildning startade i Stockholm 1708, läroboken av Johan von Horn hette ”Siphra och Pua” - Barnmorskorna hade stränga krav på sin livsföring, de skulle vara gudfruktiga, godsinta och gifta. Barnamord var vanligt bland fattiga och ensamstående kvinnor. Många blev hittebarn, ställdes ut av modern och togs in i de allmänna barnhusen. I barnbördshus kunde de oönskade barnen födas anonymt, ammas in och lämnas för gott. En del blev ”fosterbarn”hos fattiga barnmorskor.

Åter till boktiteln Sifra och Pua: I Bibeln, Andra Moseboken kapitel ett berättas om de båda hebreiska barnmorskorna som av Farao hade fått befallning att döda de nyfödda hebreiska pojkarna, för att Farao ansåg att hebreerna hade blivit för många. Men barnmorskorna vägrade. Det står om dem: ”Men barnmorskorna fruktade Gud och gjorde inte som den egyptiske kungen hade befallt dem, utan lät barnen leva.” – Här handlade det om barnmorskor med civilkurage, de handlade efter sitt samvete med risk att hamna i svårigheter. Utan deras insats hade Mose blivit dödad, han som fick en världshistorisk betydelse som grundare av vår judisk/kristna civilisation och själv fick motta Guds befallning: ”Du skall inte döda.”

Även i vår tid finns det modiga barnmorskor, som Ellinor Grimmark som nekades tre utlovade anställningar som barnmorska när det blev känt att hon inte för sitt samvete vill utföra aborter. Ellinor, som av Mona Sahlin kallades ”religiös extremist” i jämförelse med massmördarna ISIS, (”fast på ett annat plan.”) ett medvetet och grovt kränkande uttalande.

Med tanke på temat modiga barnmorskor tog jag fram ett gammalt urklipp från tidningen Dagen 1982-07-15 med rubriken: ”BARNMORSKEELEVER PROTESTERAR – Spiral är abort.” - De hotades med att inte få ut sin legitimation på grund av att de inte ville sätta in spiral. Deras argument var: Spiralen är inget preventivmedel, eftersom den inte förhindrar befruktningen. I stället orsakar spiralen en tidig abort på ägget 7-10 dagar efter befruktningen. Av samvetsskäl kan vi inte medverka till aborter, sade en av de tre eleverna. Hur gick det då? Jo, de fick slutligen ut sin legitimation, efter att Socialstyrelsen prövat ätendet.

Jag har talat med flera sjuksköterskor som önskat vidareutbilda sig till barnmorska, men avstått, då det var otänkbart för dem att medverka till att döda ofödda barn. Kan detta förklara den skriande bristen på barnmorskor i Sverige idag? Tillåt samvetsfrihet i vården, så att de barnmorskor som vill avstå från abortverksamhet kan ägna sig uteslutande åt det som är en barnmoderskas uppgift, att ta emot nya små människor.


Gullan Malmquist
Socionom


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler