Ny teori om gåtan med mössorna på Påsköns jättar
Arkeologer har länge debatterat hur urinvånarna som levde Påskön lyckades balansera en separat bit sten, deras hattar, ovanpå huvudet på de berömda moaistatyer som finns utspridda över hela ön. Nu hävdar en grupp forskare att de har svaret.
Ny teori om gåtan med mössorna på Påsköns jättar
Publicerades 2015-04-28

Av: April Holloway

 

Påskön, eller Rapa Nui som den kallas på det polynesiska språket, är en liten avlägsen ö några tusen kilometer väster om Sydamerika. En av de mest intressanta sakerna på denna ö är dess inte mindre än 887 jättelika monolitiska statyer som kallas Moai. Det ursprungliga namnet på ön ansågs vara "Te Pito O Te Henua", vilket betyder”Världens navel”, men år 1722 fick ön sitt nuvarande namn då den holländska upptäcktsresanden Jakob Roggeveen kom dit. .  Moaistatyerna av stora manliga figurer är i genomsnitt 13 fot höga (3,9624 m) och väger ca 14 ton (12.700 kg). De är gjorda av komprimerad vulkanisk aska. Många tror att statyerna spelade en helig roll i människors liv på Rapa Nui och kan ha varit ceremoniella kanaler för kontakt med gudarna.  


Ett antal av de moaistatyer som finns på ön har också en ”pukao”, vilket är namnet på de hattar eller mössor som är placerade ovanpå statyernas huvuden. Dessa kan ha representerat hår eller huvudbonader av röda fjädrar som bärs av hövdingar i hela Polynesien. De är cylindriska i sin form med en buckla på undersidan för att passa på huvudet av en moai med en klump eller knut på toppen.  Pukao balanserades som en separat del på toppen av huvudet på en moai. Under många år har det inte varit känt hur de har fått upp dessa tunga stenar, men det har funnits teorier om att de rests tillsammans med statyn eller att de placerats efter att statyn restes. Den nya studien lanserar teorin att pukao rullades upp med hjälp av ramper.


Live Science rapporterar att forskare använde "enkel fysik för att modellera den kraft och de vridmoment som krävs för att placera pukao ovanpå moai via olika tekniker, så att man rullade föremålen upp via en ramp till toppen av statyerna, och byggde ett gigantisk torn som använde ett system med block, eller att man uppförde pukao och moai samtidigt."


Medförfattaren till studien, Sean Hixon, som är en doktorand i arkeologi och geologi vid University of Oregon, presenterade sina resultat vid det 80:e årliga mötet för Society for American Archaeology, och sade att huvudbonaderna "skulle ha varit en relativt lätt materia" att rulla och kunde ha gjorts med hjälp av mindre än tio personer.


Hixton tillade att andra fakta stödjer rullningsteorin om hur pukao placerades, inklusive fördjupningar vid baserna hos hattarna samt deras avlånga form. Formen skulle ha haft en fördel över ett cirkulärt tvärsnitt eftersom det skulle ha hindrat att Pukao rullar tillbaka nedför rampen av misstag. Många av Pukao har även ringformade fördjupningar och vertikala repor på sidorna, vilket skulle ha kunnat ge dragkraft när hattar höll på att rullas upp på en ramp. Trots detta medgav Hixton att forskningen långt ifrån är entydig och att någon av de andra teorier om hur de placerats också kan vara giltig, eftersom forskning visar att alla de föreslagna metoderna var teoretiskt möjliga med tillräckligt många människor.


Påskön befolkades runt 300 e.Kr. av polynesier och mellan  1100- och 1700-talen expanderade samhället på ön stadigt, och bosättningar växte fram längs nästan hela kusten. Men efter denna period minskade befolkningen snabbt från 15.000 till cirka 2.000. Under många år trodde man att detta berodde på en ekonomisk och social kris i samhället på grund av miljöförstöring. Dock har nyare forskning börjat ifrågasätta denna teori och det har visat sig att befolkningsminskningen skedde först efter européernas ankomst.

 

Källa: Ancient Origin  


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler