Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Inte heller Saudiarabien är de kristnas vän - ett svar på Gogmans debattartikel - Morgonbladet

Inte heller Saudiarabien är de kristnas vän - ett svar på Gogmans debattartikel
Nikodemus bemöter kritiken från Zeth Arkö Gogman
Publicerades 2015-06-05

 

Sverigedemokraten Zeth Arkö Gogman har gått i svaromål mot en artikel jag skrev angående en rapport som även omdiskuterats i den brittiska tidningen The Guardian (motsvarande svenska DN) om Förenta staternas initiala uppbackning till bildandet av en islamisk stat i Syrien och Irak.

 

I sitt svaromål drar Gogman flera felaktiga slutsatser och kommer med ogrundade påståenden om att jag skulle stödja Putin, Irans revolutionsgarde och regeringen Assad.

 

Faktum är att jag inte stöder någon av dessa, men vill förklara varför kristna syrianer, assyrier och kaldéer som idag fått se hela sina kulturer förstöras av Islamiska Staten, inte har samma negativa bild av Assad som visas i västerländska media.

 

Det jag istället gör i min artikel är att ge en nyanserad och välgrundad bild av hur Islamiska Staten kunnat avancera efter Förenta staternas krigsföring i och reträtt från Irak. Jag påpekar därtill en rad fakta som Gogman ifrågasätter och förnekar.

 

I denna artikel vill jag tydligt visa det som många internationella bedömare känner till och även citera direkt från den artikel i The Guardian som Gogman inte kan ha studerat särskilt noga. 

 

Artikeln, som baseras på en rapport från amerikansk underrättelsetjänst och som jag länkade i artikeln, är från 2012 och har släppts efter en omfattande juridisk procedur i Förenta staterna. I rapporten framgår det att Förenta staterna insåg att Islamiska Staten skulle formeras genom och tack vare deras stöd till motståndsrebeller i Syrien. I artikeln I tidningen The Guardian heter det:

 

'In stark contrast to western claims at the time, the Defense Intelligence Agency document identifies al-Qaida in Iraq (which became Isis) and fellow Salafists as the “major forces driving the insurgency in Syria” – and states that “western countries, the Gulf states and Turkey” were supporting the opposition’s efforts to take control of eastern Syria. Raising the “possibility of establishing a declared or undeclared Salafist principality”, the Pentagon report goes on, “this is exactly what the supporting powers to the opposition want, in order to isolate the Syrian regime, which is considered the strategic depth of the Shia expansion (Iraq and Iran).'

 

Låt oss därför tala klarspråk om vad som händer och har hänt i Irak och Syrien utifrån ett kristet perspektiv. Det är uppenbart så att de kristna i Mosul, som nu drivits bort, fått sina egendomar konfiskerade och i vissa fall dödats av Islamiska Staten, var bättre skyddade under Saddam Hussein (oavsett vad man nu tycker om honom) än under Islamiska Staten.

 

Låt oss även konsultera de kristna syrianerna och fråga dem varför merparten av dem stöder Assad – en alawit – och inte ser de islamistiska rebeller som Förenta staterna och Saudiarabien uppbackat, ja även de inresta så kallade ”moderata islamisterna”, som ”befriare”.

 

Låt oss även fråga Syriens sunnimuslimska stormufti om vad han anser om inresande salafitiska extremister som både förstört sunnimuslimska helgedomar och kristna kyrkor. Och låt oss fråga de kristna syrianerna som fått skydd av Hezbollah vem som står på deras sida i denna konflikt?

 

Den som inte har studerat varför kristna araber och kristna syrianer stöder den syriska armén och Hezbollah, har inte förstått grunden till den människoslakt som nu äger rum i Irak och Syrien. Man kan läsa vidare om detta här.

 

Därefter går Gogman vidare i sin kritik och lyfter fram Irans avrättning av kristna pastorer. Men Gogman slår här in öppna dörrar. Jag har vid flera tillfällen lyft fram att Iran inte är ett bra land för kristna.

 

Det man däremot tveklöst kan säga är att Iran är ett bättre land för kristna än Saudiarabien. Varför? Iran bygger numera kyrkor åt kristna och har tolerans för de kristnas utövande av sin religion.

 

Det finns ett förbud mot att missionera för kristendomen, men förtrycket stannar där. Saudiarabiens stormufti har å sin sida gått ut och vädjat om att man skall förstöra alla kyrkor i landet.

 

Kors är förbjudna och du får inte ta in ett kristet evangelium i landet. Kristna är förbjudna att resa på vissa motorvägar och konversioner bestraffas med döden. I Syrien så försvarar, hör och häpna, Hezbollah, kristna kyrkor och gravar från Islamiska Statens vandalism.

 

Det finns till och med en djup respekt för kristendomen inom shiitisk islam. En sådan respekt finns även inom moderat sunniislam. Syriens stormufti har vid ett flertal tillfällen celebrerat julafton tillsammans med de kristna i Syrien.

 

Fråga därför en syrisk kristen i första hand vad de anser om den amerikanska interventionen i deras land och samarbetet mellan Förenta staterna och Saudiarabien. Fråga dem det berör!

 

Västmakterna intervenerade i Afghanistan mot Sovjetunionen och understödde mujahedin i Afghanistan av detta skäl. Detta kan man tycka vad man vill om. Jag är ingen anhängare av Sovjetunionen utan för alla människors frihet och människovärde. Afghanistan har under hela sin historia varit föremål för imperier på grund av landets strategiska läge.

 

Gogman avslutar sedan med en kritik av Ryssland och dess president Vladimir Putin. Jag har i flera sammanhang tidigare uttryckt kritik mot den ryska staten, presidenten och dess politik.

 

Det jag emellertid ser mer nyanserat på är Ryssland som land och den ryska kulturen som sådan – en kultur som idag söker bevara och försvara flera av de värden som tidigare kommunister sökt demolera – kristna värden som även saknas i dagens senmoderna europeiska kultur. Ryssland som land, men inte den ryska staten, representerar andra värden och ideal än västerländsk postmodernism.

 

Flera av dessa värden finner man i den ortodoxa kristendomen, kyrkokonsten och etiken. Problemet rör inte dessa värden utan hur den ryska staten hanterar den ryska ortodoxin i politiska syften. Detta är emellertid en annan artikel och ingenting jag ämnar fortsätta att utveckla här.     

 

 

Nikodemus Ungh 

 

 

 

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler