Ledare: Därför är socialismen ett elände
Det finns många anledningar till varför socialismen är ett elände. Här tänker jag ta upp en av de många anledningarna - därför att den orsakar passivitet och motverkar incitament till arbetsglädje.
Ledare: Därför är socialismen ett elände
Publicerades 2015-06-11 © Håkan Dahlström

 

”Vem tjänar någonsin i krig på egen bekostnad? Vem planterar en vingård och äter inte av dess frukt? Eller vem vaktar en hjord, och äter inte av hjordens mjölk?”

 Detta är Paulus ord från Första Korinterbrevet och de visar i sin enkelhet ett (av många) grundläggande fel med socialismen och andra varianter av kollektivism.

 Socialismen ger inte motivation för att skapa välstånd, tvärtom är den rent kontraproduktiv om man vill skapa incitament för arbete och personligt ansvar.

 När skeppet Mayflower i december 1620 hade blåst hundratals mil ur kurs och anlände till halvön Cape Cod, istället för det ursprungliga målet Virginia, var det 102 puritaner som landsteg i Amerika.

 Under den första hårda vintern dog nästan hälften av dem. På grund av att alla ledare hade dött, blev det den unge William Bradford, då bara 30 år gammal, vald till ledare för kolonin.

 Han insåg snart att det socialistiska systemet som kolonin använde inte fungerade. Alla fick sitt levebröd från gemensamma affärer och bristen på motivation att göra mer arbete än enbart det nödvändiga för att klara dagen, hotade att förgöra kolonin precis som det förgjorde den tidigare kolonin Jamestown. Maten höll på att ta slut.

Bradford inrättade därför ett motiverande system. Varje familj fick en egen tomt att sköta och äga. Från och med den förändringen led kolonin aldrig nöd igen.

Med Bradfords egna ord: ”detta hade mycket god framgång för det gjorde alla händer mycket flitiga”.

Varför vad det första systemet så dåligt att det höll på att förgöra en koloni, medan de andra gjorde att den blomstrade?

 Var det en slump? Nej! Svaret är att det ena systemet – som är ett djupt människofientligt system – strider mot människans väsen och tar ifrån henne all motivation till arbete. Det är ett marxistiskt system som passiviserar människan och upphöjer hennes svagheter till norm. Resultatet blir därefter.

 Ayn Rand ger i romanen Och världen skälvde en målande beskrivning av hur marxistiskt tänkande leder till förfall. Rand berättar om en fabrik som ärvs av tre syskon som följer den marxistiska devisen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Syskonen bestämmer att fabriken de ärvt ska styras av denna princip, och inom kort har det tidigare välrenommerade företaget gått i konkurs.

 När alla ska arbeta ”efter förmåga” börjar människor fuskjobba, söla och låtsas vara sämre än de är, eftersom den som är skicklig måste jobba övertid utan ersättning. Varför anstränga sig när det inte ger någon egen vinning? 

 Eftersom lönen bestämdes ”efter behov” och inte efter kompetens, började de också tävla om vem som hade det sämsta livet. Den som har ”störst behov” får ju mest pengar.

 Tidigare yrkesskickliga och stolta arbetare blev gnällspikar som inte anstränger sig, eller till och med anstränger sig för att göra ett dåligt jobb, och som ständigt är misstänksamma mot sina kollegor: tänk om de också fuskar på jobbet och överdriver sitt lidande?

Men det är inte bara arbetet och arbetsmarknaden område som den socialistiska staten motverkar incitament; genom att centralisera alla beslut, breder den ut sig överallt, och skapar passivitet på alla nivåer i samhällskroppen.  Ett inlägg som gjordes på Kristna Värdepartiets medlemssida beskriver tillståndet mycket träffande:

 

”Huruvida välfärdsstaten är marxistisk, korporativistisk o.s.v är irrelevant. Välfärdsstaten har centraliserat alla samhällsfunktioner och institutioner uppåt (t.o.m a-kassorna, som förut var lokala institutioner). Även om välfärdsstaten inte nödvändigtvis är marxist-leninistisk så är den kollektivistisk och socialistisk och totalitär eftersom den allena formar samhället och strävar efter att människor skall vara beroende av dess existens. En parasit som kräver dyrkan. En avgud. Välfärdsstaten hör till den moderna världens politiska apotheos och måste - och kommer - helt upplösas. Det betyder inte att folk hamnar utan hjälp, gemenskap och skyddsnät; tvärtom faktiskt. Välfärdsstaten har undanröjt all lägre gemenskap och ansvarstagande för sina nästa, eftersom allt är myndigheternas ansvar. Bråkar barnen? Kontakta BUP. Får grannen stryk? Ring 112. Har kusinen ekonomiska problem? Ge numret till socialen. Välfärdsstaten är ansvarig för BÅDE oansvarig kollektivism och individualism och man måste vara klar över dess avskaffande och inte låta sig luras av argument och lobbykampanjer över dess förträfflighet. Särskilt de unga måste skiljas från socialstatens spindelnät för framtida förändringars sak, och för deras eget bästa”

 

Denna passivisering är något som pågått under årtionden och som faktiskt blivit en del av den svenska folksjälen. Faktum är att en analys av samtliga riksdagspartier från “yttersta högern” till "yttersta vänster" visar att samtliga har accepterat den socialistiska staten som paradigm. 

Ett konsekvens av detta blir att politikers konkreta förslag utgår från detta. Ett talande exempel på detta är när Moderaterna föreslår att utöka den allmänna förskolan från två års ålder i stället för från tre.

 Att istället verka för att familjen och individen ska vara självständig och självbestämmande över sitt privatliv verkar inte ens finnas med i perspektivet. 

Vi inbillar oss att vi behöver ett socialistisk stat som tar hand om oss från vaggan till graven. Inget kan vara längre från sanningen.

Det är dags att vi vaknar upp ur vår socialistiska dvala och vårt sjuka beroende av socialstaten. Med det personliga ansvaret som utgångspunkt kan vi tillsammans skapa välstånd och livskraftig gemenskap i samhället.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

André Juthe


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler