Granskning: Palestinier flockas kring Islamiska staten
Khaled Abu Toameh redogör för hur terrorgruppen Islamiska staten har blivit extremt populär bland palestinier på Västbanken och Gazaremsan. Fyra nya opinionsundersökningar visar att minst en miljon palestinier stödjer Islamiska staten.
Granskning: Palestinier flockas kring Islamiska staten
Publicerades 2015-08-27
Palestinier viftar med Islamiska statens flagga medan de försöker storma det franska kulturcentret i Gaza City, januari 2015. (Bild: ehna tv YouTube screenshot)


  • Terrorgruppen Islamiska staten har blivit extremt populär bland palestinier på Västbanken och Gazaremsan. Fyra nya opinionsundersökningar visar att minst en miljon palestinier stödjer Islamiska staten.

  • Palestiniernas två regeringar, Hamas och Palestinska myndigheten (PM), har goda skäl att oroa sig för Islamiska staten. De senaste veckorna har talesmän för IS utfärdat hot mot såväl PM som Hamas, och anklagat dem för att "samarbeta" med den "sionistiska enheten".

  • Den kristne aktivisten Sam Butrous konstaterade att det utbredda stödet för Islamiska staten bland palestinier är ett tecken på ökad extremism och ett förnekande av kristnas rättigheter i det Heliga landet.

  • PM och Hamas får skylla sig själva för att allt fler palestinier ansluter sig till Islamiska staten. De två regeringarna tillåter antivästerländsk uppvigling i moskéer och medier. Ledarna glorifierar och uppmuntrar regelbundet de palestinier som utför terrorattacker mot israeler, och uppmanar andra att följa i deras spår. Om palestinierna inte kan utföra attacker mot Israel från Västbanken och Gazaremsan, kan de resa till Syrien och Irak för att delta i jihad mot Israels allierade, det vill säga USA och andra Västländer.

  • Palestinska ledare kan inte undgå ansvar för att ha inspirerat dussintals palestinier att ansluta sig till IS. Deras eldfängda retorik och den ständiga hetsen mot Israel och Västvärlden, radikaliserar palestinier i ännu högre grad och driver dem in i Islamiska statens öppna armar.

Det går nästan inte en vecka utan en rapport om någon palestinier som dött i strider för Islamiska statens terrorgrupp.

Rapporterna har skapat djup oro bland många palestinier som bor på Västbanken och Gazaremsan. Nyligen kom en rapport som uppskattade att omkring 100 palestinier redan har anslutit sig till IS. Andra rapporter hävdar att antalet är mycket högre.

Enligt rapporten kommer de flesta palestinier som ansluter sig till Islamiska staten i Irak och Syrien från Gazaremsan. Ytterligare 1000 palestinska män tros vara beredda att ansluta sig till IS, men har av olika anledningar ännu inte lyckats uppfylla sin dröm, avslöjade rapporten.

Det är ingen överraskning att de palestinier som anslutit sig till IS kommer från Gazaremsan, som sedan 2007 kontrolleras av Hamas.

Under det gångna året har olika rapporter antytt att Islamiska staten och dess supportrar har lyckats infiltrera Gazaremsan, och nu utgör ett allvarligt hot mot Hamas-styret i det område som är hem för cirka 1,6 miljoner palestinier.

Tidigare i år organiserade IS sitt första offentliga framträdande på gatorna i Gaza City, då de efterlyste en islamisk armé som kan förgöra Israel och "islams fiender".

Tidigare i veckan informerade Islamiska staten familjen Yehia från staden Jenin på Västbanken, om att deras son Said hade dödats i närheten av Aleppo i Syrien medan han stred för terrorgruppen. Familjen fick veta att Said hade anslutit sig till IS sju månader tidigare. Till familjen hade han sagt att han skulle resa till Europa och söka arbete. Senare fick de veta att han åkt till Syrien för att slåss för IS.

De två främlingar som kom till familjens hus hade till och med tagit med sig bilder av Saids döda kropp, som de visade för hans föräldrar och bröder.

De senaste månaderna har minst andra fyra palestinier från Gazaremsan rapporterats döda i strider för Islamiska staten.

En av dem, Abed al-Elah Kishta, 29, från staden Rafah på södra Gazaremsan, dödades när han stred för IS i östra Libyen. Några veckor innan han dog kontaktade Kishta sin familj för att informera dem om att han anslutit sig till gruppen.

Den andra Gaza-palestiniern som identifierats var Musa Hijazi, 23. Han far Hassan sa att hans son dödades när han stred för IS i den irakiska staden Fallujah. Islamiska staten har utropat Hijazi som en av sina martyrer, och refererat till honom med smeknamnet Abu Mu'men al-Maqdisi.

Den tredje palestiniern identifierades som Wadi Washah, från flyktinglägret i Jebalya på Gazaremsan. Washahs familj sa sig vara chockade över att han dött i strider för Islamiska staten i Syrien. Familjen sa att sonen först gick med i Palestinska islamiska jihad, men senare flydde Gazaremsan via en smugglingstunnel vid gränsen till Egypten.

Wadis far sa att sonen rest till Syrien enligt instruktioner från IS-anslutna salafistledare på Gaza. Enligt fadern hade Wadi berättat för honom att han lyckats döda dussintals iranier i Syrien.

Den fjärde palestiniern identifierades som Ahmed Badwan, 26, även kallad Abu Tarek al-Ghazawi, från flyktinglägret Al-Bureij på Gazaremsan. Källor nära familjen sa att Badwan tog sig ut ur Gaza via en smugglingstunnel som Hamas styr, och att han först rest till IS i Syrien men därefter åkt vidare till gruppens filial i Irak. Enligt källorna dödades han av den USA-ledda koalitionen, i ett flyganfall mot en IS-bas i Irak.

Även om antalet palestinier som anslutit sig till IS fortfarande är relativt lågt, är det uppenbart att terrorgruppen har blivit extremt populär bland palestinier på Västbanken och Gazaremsan. Fyra opinionsundersökningar från de senaste veckorna visar att minst en miljon palestinier stödjer Islamiska staten.

Undersökningarna visar att 24 procent av palestinierna ser positivt på Islamiska staten. Med tanke på att det bor 1,8 miljoner palestinier på Gazaremsan och ytterligare 2,7 miljoner på Västbanken, betyder det att minst en miljon palestinier stöder IS.

Den kristne aktivisten Sam Butrous konstaterade att det utbredda stödet för Islamiska staten bland palestinier är ett tecken på ökad extremism och ett förnekande av kristnas rättigheter i det Heliga landet. "Uppenbarligen har 20 procent av palestinierna inga problem med att fördriva sina kristna bröder, förstöra deras kyrkor och förvandla dem till moskéer", skrev han. "Det är vad Islamiska statens terrorister sysslar med i områden de kontrollerar."

Kristna är inte de enda som bör oroa sig för Islamiska statens ökande inflytande på Västbanken och Gazaremsan. Palestiniernas två regeringar, Hamas och Palestinska myndigheten (PM), har också goda skäl att oroa sig. De senaste veckorna har talesmän för IS utfärdat hot mot såväl PM som Hamas, och anklagat dem för att "samarbeta" med den "sionistiska enheten".

Men PM och Hamas får skylla sig själva för att allt fler palestinier ansluter sig till Islamiska staten. De två regeringarna tillåter antivästerländsk uppvigling i moskéer och medier.

Ledarna glorifierar och uppmuntrar regelbundet de palestinier som utför terrorattacker mot israeler, och uppmanar andra att följa i deras spår. Och om palestinierna inte kan utföra attacker mot Israel från Västbanken och Gazaremsan, reser de till Syrien och Irak för att delta i jihad mot Israels allierade, det vill säga USA och andra Västländer.

Palestinska ledare på Västbanken och Gazaremsan kan inte undgå ansvar för att ha inspirerat dussintals palestinier att ansluta sig till Islamiska staten. Deras eldfängda retorik och den ständiga hetsen mot Israel och Västvärlden, radikaliserar palestinier i ännu högre grad och driver dem in i Islamiska statens öppna armar.

Khaled Abu

 

Med fulla rättigheter från Gatestone

 


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler