Morgonbladet en ny nättidning
Därför startar vi Morgonbladet
Morgonbladet en ny nättidning
Publicerades 2015-04-27

Morgonbladet – en ny nättidning – har sett dagens ljus. Men varför ännu en nättidning, räcker det inte med de som redan finns? Morgonbladet är sprungen ur samma krets som startade Kristna Värdepartiet (KV) men är formellt politiskt och religiöst oberoende av någon organisation.

På samma sätt som Dagens Nyheter är oberoende liberal så har Morgonbladet samma värdegrund och perspektiv som Kristna Värdepartiet utan att vara formellt kopplat till partiet. KV startades på grund av den tilltagande politiska hemlöshet som många väljare med en traditionell kristen värdegrund har känt. Morgonbladets har sitt existensberättigande av samma skäl.

Vi har under lång tid känt att medielandskapet är skevt och att nyheter och samhällsanalyser från ett perspektiv med kristna värden sällan får komma till tals. Det innebär exempelvis att Morgonbladets val av nyheter och analyser sker utifrånden kristna människosynen (som ser på alla, även ofödda människor, som lika värdefulla), det traditionella äktenskapets stora samhällsbevarande roll, samt vikten av etik och moral i samhället. Vi står för mänskliga rättigheter – verkliga rättigheter – och inte för den idag vanliga föreställningen att människors egenintressen är detsamma som rättigheter.

Individer har rättigheter, med det är inte detsamma som rätten att får göra vad man vill och de rättigheter vi har måste motsvaras av likvärdiga skyldigheter.

Vi står för en liten stat som bör vara underordnad en författning som tydligt deklarerar vad staten får och inte får göra.

Vi anser att ett starkt civilsamhälle med sin småskaliga organisering av föreningsliv och de små gemenskaperna är en livsnerv för varje land. Vi står för att hierarki i sig inte är fel. Det är inte fel att lärare har auktoritet över sina elever, eller att föräldrar har det över sina barn. Vi tror på en objektiv moral, det finns rätt och fel oberoende av vad människor för tillfället råkar ha för uppfattning i en viss fråga. Vi ser ett stort behov av en tidning som inte okritiskt förmedlar den sekulariserade individualism som kommit att dominera det politiska och mediala landskapet i Sverige.

Synen på frågor som gäller abort, äktenskapet, familjen och statens storlek är idag så likriktad att det nästan blivit ett paradigm som ingen ifrågasätter. Trots det dristar vi oss till att hävda att paradigmet är felaktigt. Vi vill se en stat som tar tydligare ställning i grundläggande moraliska frågor men som i övrigt upphör ideologisk styrning över folks liv. Mer etik och mer frihet. Vi tror att den kombinationen är både möjlig och moraliskt god. I linje med detta kommer Morgonbladet också kritiskt granska den människofientliga kollektivism, som paradoxalt nog råder i kombination med den extrema sekulära individualismen, där man under förevändning att ”vilja människors bästa” i själva verket sysslar med motbjudande förmynderi och kränker människors egentliga rättigheter.

Morgonbladet är inte ytterligare en "kristen tidning". Vårt fokus är inte teologiska diskussioner eller nyheter från det kyrkliga eller frikyrkliga Sverige. Det finns redan andra tidningar som gör det bra. Vår uppgift är istället att visa att kristna värden faktiskt är för alla människor, och därför är Morgonbladets målgrupp den breda allmänheten. Vi tror att det kristna perspektivet är ett förnuftigt perspektiv på tillvaron som rationellt kan försvaras. Våra analyser och våra val av nyheter kommer i hög grad avvika från det "politiskt korrekta" och kommer därmed bidra till det kritiska tänkande och den mångfald som vår kultur så gärna bekänner sig till men enligt oss allt för ofta misslyckas att leva upp till. Vi kommer att ta fram analyser och fakta som sällan eller aldrig kommer fram i andra nyhetstidningar. 

Vi kommer att anstränga oss för att ha en rad skickliga skribenter som kan förmedla alternativa verklighetsskildringar till vanliga människor. Så här i början kommer naturligtvis Morgonbladet ha flera av de barnsjukdomar som nya tidningsprojekt ofta har. Tidningen är ett långtidsprojekt som måste få utvecklas över tid. Men vi hoppas och tror att Morgonbladet kommer få en viktig roll i det svenska medielandskapet. Vi vill vara pojken som säger det alla innerst inne vet men ingen vågar säga - att kejsaren är naken.

 

André Juthe


                           




Annons:


Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.

Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.


Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.

Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.


Nyheter - Utrikes - Vetenskap
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center
Unik hjärtoperation utförd på Hadassah Medical Center


Ekonomi
Efterfrågan skapar inte arbete
Efterfrågan skapar inte arbete
Det är nästan universellt accepterat idag att efterfrågan (läs: konsumtion) skapar arbetstillfällen. Den här övertygelsen stödjer den generella Keynesianska idén att regeringar bör ”stimulera” ekonomin, antingen genom finans- eller penningpolitik, när den genomgår en recession.

Nyheter - Israel
Israel dominerar cyber security-marknaden
Israel dominerar cyber security-marknaden




Nyheter - Mellanöstern
Palestinska skolor hyllar terrorister
Palestinska skolor hyllar terrorister

Sverige - Teknik
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem
Sverige och Israel världsledande inom luftförsvarssystem


Krönika - Roger Klang
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Demonstration förbi den judiska Synagogan
Varför fick Nordiska Motståndsrörelsen helt plötsligt så mycket utrymme i statsmedierna i samband med en för dem vanligt förekommande demonstration? Och varför drev tillståndsmyndigheterna på för att demonstrationen skulle gå förbi den judiska Synagogan i Göteborg? Jag funderade på det i flera dagar, kanske en vecka, tills svaret kom.

Politik - Svenska migrationskrisen
Sveriges nya instabilitet
Sveriges nya instabilitet
Om USA 2015 hade tagit emot en lika stor andel asylsökande, i förhållande till sin egen befolkning, som Sverige tog emot, så skulle USA ha tagit emot 5,2 miljoner asylsökande.


Utrikes
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
Alternativ för Tyskland, AfD, blir tredje största parti, enligt prognoserna.
AfD är valets stora vinnare. I valet 2013 landade man med 4,7 procent av rösterna strax under femprocentsspärren. Partiet tog plats i 14 av Tysklands 16 delstatsparlament. Starkast är man i Sachsen-Anhalt med 24,2 procent och i Mecklenburg-Vorpommern med 20,8 procent.

Inrikes
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Ny prorektor i Lund var inte valbar: får gräddfil till professur
Hur mycket våld kan man göra på det kollegiala systemet utan att förlora sin akademiska trovärdighet? Lund har för första gången hämtat sin prorektor utanför lärosätet, trots att uppdraget förutsätter att innehavaren redan har en anställning vid universitetet.


Krönika - Nima Gholam Ali Pour
Fake-News
Fake-News
Mainstream media är genom sina fake-news, antidemokratiska metoder och sanningsförakt ett hot mot demokratin.




Granskning - Sverige
Statistiker styr Sverige
Statistiker styr Sverige
Det är någon anonym statistiker som styr Sverige. Fraktionerad statistik läggs ut som uttömmande sanningar i medierna, på Sveriges Radio t.ex. Vem har inte råkat på följande korta påstående i media: Det finns fler kvinnor än män i Sverige.

Inrikes
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Försvaret: Inget tvång för soldater att delta i Pride
Efter att JO och Försvarsmaktens personalansvarsnämnd slagit fast att den soldat som inte ville delta i Prideparaden genom att verka som lastbilschaufför i paraden hade den moraliska rätten på sin sida, så har Försvarsmakten svängt i frågan.


Inrikes
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
Uppsala inför ny bedömningsgrund: medlem i Saco-S krav för att bli adjunkt
En aktuell utlysning av en tjänst som adjunkt i tyska vid Uppsala universitet anger att innehavaren ska ägna 50% av tjänsten åt ett fackligt uppdrag vid Saco-S-rådet.

Politik
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
När feminister ansluter sig till islamistiska terrorister
Det är inte bara i Sverige som "feministiska" makteliten hycklar. Faktum är att de så kallade feministerna inte bara blundar för dessa hemskheter, utan deras närvaro vid dessa evenemang stödjer och legitimerar även diktatorernas makt.


Insändare
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!
Rösta på Frimodig kyrka i kyrkovalet 2017!

Utrikes
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Israeliskt stridsflyg anföll militär anläggning i Syrien
Målet tros vara ett syriskt vetenskapligt forskningscenter för kemiska vapen och även en utvecklingsplats för robotvapen. Syrien är uppbackat av Iran och Ryssland.


Utrikes
USA:s försvarsminister varnar Sverige
USA:s försvarsminister varnar Sverige
En Statement of Intent (SOI) om utökat militärt samarbete finns sedan ett år mellan USA och Sverige. I ett hemligstämplat brev till Peter Hultqvist varnar USA:s försvarsminister James Mattis för konsekvenserna av att underteckna konventionen om en kärnvapenfri värld, enligt SvD.

Inrikes
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Mikael Odenberg vs. Ulf Kristersson
Många menar att Mikael Odenberg är den siste moderaten sedan Mats Johansson dog och Rolf K Nilsson gick över till Medborgerlig samling.


Utrikes - Politik
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Du kommer att mikrochippas, det är bara en fråga om tid
Enligt fria oberoende medier i USA närmar sig eller passerar landet, och då förmodligen resten av västvärlden så småningom, övervakningssamhället i George Orwells roman ”1984” från 1949.

Utrikes
Facebooks används för slavhandel
Facebooks används för slavhandel
Grävande journalistik avslöjar Facebooks roll i människosmuggling och slavhandel.


Ekonomi
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Kan fler bebisar rädda välfärdsstaten?
Välfärdsstaten med sin fördelningspolitik har stora bekymmer. Ekonomen Daniel J. Mitchell förklarade redan förra året att USA står inför en allvarlig långsiktig utmaning, som är överförbart på många andra länder inklusive Sverige.

Debatt
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT är en kulturmarxistisk bastion
SVT som låtsats vara neutrala är i själva verket en kulturmarxistisk bastion som har en fientlig agenda mot det svenska folket hävdar Bechir Rabani i denna debattartikel.


Insändare
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Liv räddas och släcks på kvinnokliniker
Dagens insändare kommenterar händelsen där ofödda barn fortsätter att leva efter aborten.

Utrikes
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Ordkriget mellan Trump och Kim Jong-un
Nordkorea varnar USA för att de har gjort upp planer på ett robotangrepp med robotar riktade mot amerikanska militärbaser i Guam i Stilla havet. Robotbanan skulle i så fall gå rakt över Japanska territorium.


Inrikes
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
JK:s beslut i Haverling-affären: chefer vid Uppsala universitet missförstod yttrandefriheten
Inget hindrar en offentligt anställd från att uttrycka tankar, åsikter och känslor om arbetsgivaren och verksamheten. Rätten att göra det är tvärtom skyddad av grundlagen.