Warning: Use of undefined constant MYSQL_ASSOC - assumed 'MYSQL_ASSOC' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/webvol26/7o/fcrdddvaqtvgk8y/morgonbladet.nu/public_html/classes/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 745
Med hjärta för tiggarna - En intervju med Britt-Inger Hedström Lundqvist - Morgonbladet

Med hjärta för tiggarna - En intervju med Britt-Inger Hedström Lundqvist
Britt-Inger driver tidningen “Dik Manusch - Se Människan” vars syfte är att göra EU-migranterna självförsörjande.
Med hjärta för tiggarna - En intervju med Britt-Inger Hedström Lundqvist
Publicerades 2015-08-19


Britt-Inger driver Dik Manusch - Se Människan, en tidning var syfte är omvandla fattiga EU-migranter till säljare. Hon hjälper även tiggare på ett mera personlig nivå och har fått en personlig kontakt med många EU-migranter. Tidningen startade i Skellefteå men har alltid vänt sig till Västerbottens tiggande EU-migranter. Efter första numret har den spridit sig mer och mer och har nu etablerat sig i Skellefteå, Umeå, Luleå, Södertälje, Malmö, Höör och Karlshamn, med ambitioner att bli en rikstäckande tidning.


Vad fick dig att brinna för just tiggare?

Jag har alltid varit engagerad och arbetat med människor i utanförskap. Det handlar egentligen inte om att jag brinner för tiggare utan att jag vill motarbeta fattigdom. EU-migranternas tiggande är det yttersta beviset på den fattigdom som finns i Sverige och inom EU.

Mitt engagemang för att hjälpa EU-migranterna började med att jag hjälpte min dotter i Umeå med de som bodde där. Sen upptäckte jag att det även fanns tiggare i Skellefteå och började hjälpa till på hemmaplan.


Vad har varit svårast med tidningen?

Det har inte varit så mycket som har varit så svårt, jag tror aldrig att jag har jobbat med något som varit så enkelt som att skapa som Dik Manusch. Människor välvilja och engagemang har gjort det enkelt, de har utan förebehåll skänkt det som har behövts för att ge tidningen ett innehåll. Människor över lag är oerhört välvilligt inställda till tidningen och ser mycket positivt på den.

Engagemanget spänner över alla gränser. Det är akademiker och arbetare, journalister, författare och vanligt folk, unga och gamla, ateister och kristna osv.
Om det har funnits något som har varit svårt så skulle det vara tidsbristen, jag skulle så gärna vilja lägga mer tid på tidningen, men tyvärr så måste jag äta och försörja mig också. Tidningen har en otrolig utvecklingspotential som jag gärna skulle vilja ha mer tid till att utveckla den.


I Västerbottenskuriren står det om en stöld i Umeå av ca 2500 exemplar av tidningen. Har det inträffat fler gånger att folk velat förstöra för tidningen?

De tidningarna som försvann kan man nog se som barnsjukdomar. Det var egentligen ingen som ville förstöra utan det handlade om missriktad välvilja.

Däremot så har vi haft hackers som tagit sig in på vår mail och skickat ut pressmeddelande till tidningar om att vi har lagt ner och inte orkar göra tidningen mer. Som tur var så ringde en av tidningarna för en kommentar så vi kunde gå ut och dementera det hela. Det kommer alltid finnas de som inte tycker om det vi gör med tidningen, det är nog sånt man får räkna med.


Många i Sverige anser att organiserat tiggeri är väldigt utbrett, vad har du för erfarenhet på området?

Tiggeriet är organiserat så till vida att familjer, släkter hjälps åt för att få resan och livet i stort att fungera.

Det organiserade tiggeri som du menar har jag aldrig sett något av, det finns säkert det också men inte så utbrett som media och baktalare vill påskina. Där det finns människor med behov finns det alltid andra som utnyttjar situationen. Men ju mer vi hjälper människor i behov ju mindre utrymme finns det för de som vill utnyttja situationen.


Många hjälporganisationer i Rumänien som hjälper romer brukar uppmuntra att skänka pengar till hjälporganisationer istället för direkt till den som tigger, är det en åsikt som du delar?

Jag tycker att man ska göra det som känns bäst för en själv. För en del känns det bra att ge direkt till personerna som tigger så de vet att pengarna kommer dem till godo medan andra anser att man ska hjälpa dem i hemlandet. Jag personligen anser inte att det ena behöver utesluta det andra. Jag är engagerad i Dik Manusch och tycker att tidningen är ett bra sätt för att få människor upp från en tiggande ställning. Samtidigt så är jag också engagerad i att samla in pengar via Romhjälpen, (RUNG) för att hjälpa människorna i det egna landet. Som sagt det ena behöver inte utesluta det andra. Det viktiga är att man gör någonting.


Vad anser du politiker i Sverige bör göra för att förbättra situationen för de som kommer hit för att tigga?

Bekämpa fattigdomen, och sluta tjafsa om hur och vem som ska göra vad. Fattigdomen är tydlig och uppenbar, lindra den. Mycket handlar om att Dik Manusch - Se Människan.

All fattigdom måste bekämpas och det spelar ingen roll om det handlar om EU-migranter, svenskar eller den fattigdom vi ser i andra länder, all fattigdom är vi som samhälle, land, världsmedborgare skyldiga att se och bekämpa.

De som kommer hit för at tigga bör vi hjälpa med grundläggande saker i första hand så att de inte fryser eller svälter. De är inga turister, som Skellefteås kommunalråd kallade dem, som är här och campar, när det är närmare -30 är semestern över för länge sedan.  

Hjälp barnen, låt dem gå i skolan, vägen ut ur fattigdom är kunskap, hjälp till att ge barnen kunskap så vi slipper en generation till med tiggare. Mycket av detta handlar om mänskliga rättigheter.


Till skillnad från många andra, så brukar du även skapa band på ett personligt plan, vad är din erfarenhet av rumänska romer?

Jag skapar relationer till personer och människor, inte etniciteten. De har, på grund av hur det ser ut i hemlandet, tvingats att söka sin inkomst i bland annat vårt land, men det gör dem inte till något annat än människor.

Det vi måste komma ihåg är att det inte är mer än 80 år sedan vi hade svenskar som gick runt i stugorna och tiggde, Sverige var då så fattigt att de inte kunde ta hand om sina egna. Vi har en egen historia av tiggeri, vilket borde göra att vi som land borde hjälpa de som kommer nu och är i samma situation som vi svenskar var för inte ens 80 år sedan. Vi som svenskar emigrerade till Amerika för att vi svalt i vårt hemland, vi var inte särskilt högt rankade i USA, vad är skillnaden på oss och de som kommer hit? De gör bara det vi redan gjort.


Om man brinner för att hjälpa tiggare, hur gör man det på bästa sätt?

Sök upp organisationer som redan är i gång, det finns nog inte en stad i Sverige som inte har organiserat sig mot den fattigdom vi ser i vårt samhälle nu. Men det viktigaste av allt; känn efter själv på vilket sätt det skulle kännas bäst att hjälpa till på. Det finns ingen mall på vad som är rätt eller fel, det viktiga är att man gör någonting.

 

Roland Ohlsson


                           
Annons:


”Barnmoderska!”- ett livgivande yrke
Gullan Malmquist reflekterar över barnmorskeyrket

Kristna Värdepartiet
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Debatt: Strandhälls EU en fara för kristendomen
Strandhälls EU är ett steg mot Europas förenta stater


En krönika av Adam Salomonsson
1 maj 2019
1 maj 2019
Manifestationen som tappat sitt syfte

Target Africa
Människorättskämpen Obianuju Ekeocha gör upp med modern kolonialism i boken Target Africa.


Kristna Värdepartiet
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Att bry sig om 150 000 liv är viktigare än en ny regering!
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter Lukas Berggrens artikel


Partiet som tar kvinnornas parti
Kristna Värdepartiet är ett parti som står upp för kvinnors rättigheter, skriver en grupp kvinnliga partimedlemmar.

Kristna Värdepartiet
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson: Kompromiss är fel väg att gå
Roland Ohlsson från Kristna Värdepartiet bemöter de tre pingstprofilernas debattartikel om varför de anser att man bör rösta på KD.
Kristna Värdepartiet
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Lars Borgström: Bestraffa inte kollektivt!
Kristna Värdepartiets Lars Borgström ifrågasätter Liberalernas kollektivbestraffning av religiösa friskolor.

Om Pride och människovärdet
Människovärdesprincipen gäller för alla. Men människans förutsättningar gäller också för alla. När ”HBTQ”-rörelsen vänder sig mot dessa motverkar den människovärdet.


Livets marsch i Linköping
På nationaldagen marscherade ett femtiotal personer för livet.

Israel firades på Öckerö
Med anledning av staten Israels 70-årsfirande hölls en samling på Öckerö den 21 april


Det enda partiet som står upp för de ofödda
Kristna Värdepartiet är det enda partiet som verkligen står upp för de ofödda, menar Annette Westöö.

Kulturens tystnad
Om den svenska kulturen och dess relation till kommunismen.


Skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag mot våldet i skolan
Krafttag krävs mot våldet i skolan. En trygg skolmiljö är grundläggande för barnens psykiska välbefinnande, skriver Lars Borgström och Annette Westöö, talespersoner för Kristna Värdepartiet.
Kristna Värdepartiet
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Samtycke – den sista moraliska bastionen!
Debattartikel av Mats Selander, ordförande för Kristna Värdepartiet

Inrikes
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Medborgarjournalisten Bechir Rabani död – arbetade med granskning av Aschberg.
Bechir Rabani, känd från organisationen Megafonerna, avled plötsligt tidigt på fredagsmorgonen under mystiska omständigheter.


Inrikes
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Unik granskning av Robert Aschbergs verksamhet
Robert Aschberg med ett tydligt kommunistiskt förflutet har hyllats i medier som “trolljägare” och flitig “antirasist”. Men vilka motiv och krafter ligger egentligen bakom hans arbete?

Inrikes - Intervju
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Amerikanska nyhetsanalyser firar 500 podcastavsnitt
Intervju med aktören för en av Sveriges mest aktiva alternativmediasajter.


Nyheter - Norden
Islamistiska regler i danska skolor
Islamistiska regler i danska skolor
Två före detta lärare vid skolan Nord-Vest beskrev hur barnen på skolan talade om danskar i termer som "de och vi". I en poesitävling komponerade flera barn dikter som beskrev deras önskan att klå upp och bryta benen och händerna på de "danska svinen".

Hälsa och hållbar utveckling
Lars Bern redogör för vad han anser vara de verkliga miljöproblemen till skillnad från klimathysterin.


Ledare
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Sverige har en bit kvar till verklig jämställdhet
Jämställdhetsdebatten i Sverige väljer selektivt ut fakta som ger en falsk bild av att ojämnställdhet bara är till männens fördel.

Utrikes - Mellanöstern
Tel Aviv – vegan capital of the world
Tel Aviv – vegan capital of the world
Med 400 veganska och vegetariska restauranger gör Tel Aviv namn för sig som “vegan capital of the world”.


Analys - Ekonomi - Per Bylund
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Kinas ekonomiska mirakel är en bluff
Per Bylund analyserar påståendet om Kinas fantastiska tillväxt.

Åsikt -Insändare
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Statstelevisionen ska även fomellt bli statstelevision
Inte en enda kommentar har lagts ut på någon av de 31 inläggen av Josef Svenberg (mp) på Ekot, men ändå lämnade jag en kommentar. Märk väl en rumsren fast kritisk kommentar.


Utrikes
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Ett etappsteg på det kinesiska Sidenvägsprojektet spikat
Azerbajdzjan, Georgien och Turkiet lägger en 826 km lång järnvägsförbindelse på sina territorier. Frågan är hur kineserna ska lösa frågan med hur de ska komma över eller under den 300 km långa sträckningen över Kaspiska havet.

Ryska revolutionen 100 år
7 november 1917 inträffade ryska revolutionen, en händelse som mer än någon annan fullföljde konsekvenserna av människans förkastande av Gud, då den i stället överlämnade makten till egenmäktiga människor. Vi ser dess mönster och inflytande tydligt hos oss än idag.


Reformationen och musiken - inte bara församlingen
Idag är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser, vilket inledde reformationen. Ofta har församlingens nyvunna roll tolkats som något av ett lekmannaideal eller ett slags likställande av roller. Luther vill dock samtidigt behålla expertis på olika områden; ett av dem var musikens.

Intervju: Peter Ahlman från The Last Reformation Sweden
I Kristna kretsar så är de både älskade och hatade. Vissa kristna anser att de är den rörelse som är mest bibeltrogna, medans andra anser att de håller på med villolärar. Vi har intervjuat personen bakom The Last Reformation Sweden.


Krönika - Lars Bern
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Trumps våta dröm – vänsterns och medias moraliska skeppsbrott
Lars Bern kommenterar de senaste skandalerna inom vänstern och media.

odtülüler dershanesi ankara kız yurdu yurt kızılay dershaneler