Home    

Insändare: Överföra goda normer

Barnen är vår framtid. Många unga är idag förvirrade på området sex och samlevnad, både vad gäller påverkan från skolans sexualundervisning, grupptryck mot tidig sexualdebut och osäkerhet om vad de själva innerst inne vill, att uppleva ett samband mellan kärlek och sex. En vanlig fråga är hur man ska få en relation att hålla.


I Sverige pågår ett offentligt uppfostringsprojekt där staten genom skolans undervisning ska lära alla medborgare att tänka ”rätt” i frågor som rör kön och sexualitet. Modeordet är ”normkritik” och målet är att sudda ut gränsen mellan manligt och kvinnligt och likställa hetero-, homo-, bi-, och transsexualitet. Detta är utan tvekan en av vår tids största utmaningar vad gäller människosyn och etik.


Sexualundervisningen i högstadiet och gymnasiet har länge dominerats av undervisningsmaterial från RFSU. Det senaste materialet har fått berättigat starka reaktioner. Materialet som är avsett för elever ända ner till 13 år innehåller bland annat videofilmer med samlagssituationer.


Ett nytt undervisningsmaterial, Nära Varandra, har tagits fram av ”Nätverket för Samlevnad och sexualitet” (NfS). Syftet är att ge ungdomar i högstadiet och gymnasiet en helhetssyn på samlevnad och sexualitet. Materialet innehåller förutom ren information, även ett antal samtalsfrågor. Materialet är också mycket lämpligt att använda i hemmet, i ungdomsgrupper och i konfirmationsundervisning.


Rekommenderas att ge till lärare och elever i kommunala skolor för samtal. Och till egna eller till andras barn eller barnbarn.


”Nära Varandra” är ett häfte på 32 sidor med vackert 4-färgsomslag. Det kan beställas på www.xpmedia.org. Pris 89:- 10 ex 59:- Art nr4700.


Gullan Malmquist
Comments