Home    

Livsåskådning: Jag ångrar min abort

Jag kom till i en väldigt våldsam situation. Min far misshandlade min mor och våldtog henne efter att hon försökt fly. När jag var 6 månader i mammas mage försökte hon ta livet av oss båda, men hon upplevde att något hindrade henne då hon som planerat skulle kasta sig framför ett tåg. – Jag är glad att abort inte var lagligt på den tiden, annars hade jag inte funnits till.


I 20-årsåldern blev jag själv våldtagen av en man som fösökte strypa mig och skulle ha dödat mig om jag fortsatt göra motstånd. Jag upptäckte efteråt att jag blivit gravid och kände mig stel av skräck. Jag var desperat då jag fick veta att jag var på gränsen för laglig abort och pressades att söka upp en abortklinik.


Jag tog mig till ett ställe mitt i Storbritannien och kom till en gammal byggnad, mina intryck från väntrummet sitter kvar: tickandet från klockan på väggen, det svart och vitrutiga mönstret på golvet...Jag fick ett nummer... kallades inte längre Irene...placerades i ett rum med åtta kvinnor. De frågade alla varandra: ”Varför ska du göra abort?”


Alla utom jag, för jag ville inte tala om att jag blivit gravid genom våldtäkt. Medan de berättade hade jag en sista chans att tänka lite, innan det var min tur att åka upp i hissen till operationsrummet.


”Jag sa tveksamt till sjuksköterskan: ”Jag är ju en mamma, jag har ett barn inom mig.” Jag tvekade en halv sekund. - Hon lade handen på min axel och försäkrade: ”Det är OK. De flesta tvekar in i det sista...Det är OK, du gör helt rätt.” Sedan öppnades dörren och abortören klev in. Han var märkbart irriterad över min tvekan.


Efter aborten mådde jag riktigt dåligt. Det kändes som om jag blivit skrapad med ett rakblad inne i mig. Efteråt har problemen fortsatt. Jag fick knölar i brösten på grund av aborten. Jag led av previa, ett tillstånd som gav kraftig blödning. Insidan av min buk var för tunn.


Med risk att inte kunna få barn, blev jag informerad om. - Något som bekymrar mig är att kvinnor som står inför valet att göra en abort inte informeras om de många komplikationer som kan inträffa efter en abort.


Jag som själv blivit till genom en våldtäkt och som blivit våldtagen, inser ändå nu att jag kunde ha givit kärlek till ett barn eller kunnat lämna det till adoption. - Varje mänsklig varelse är värdefull – hur vi än är skapta och hur vi än blivit till.


Kvinnor behöver bli informerade inte bara om vad en abort innebär, när deras baby hackas i bitar, utan också hur aborten efteråt påverkar både kvinnan, familjen och samhället. Detta hände också i min familj.


Jag fick problem med mina barns anknytning, eftersom jag hade stängt till mitt hjärta efter min abort. Mina barn undrade: ”Varför dödade du vår syster och inte oss?” När familjen inte längre är en stabil enhet, när barnen måste undra om de borde leva eller inte, det påverkar allt.


I vår organisation ”Silent no more Awareness,” är vi kvinnor inte längre tysta om hur abort har påverkat oss. Vi stöder och hjälper varandra till helande och vi vill berätta för omgivningen att abort inte löser problem, utan i stället skapar mycket större svårigheter i våra liv.


 www.silentnomoreawareness.org


 Gullan Malmquist


Fotnot: För den som vill veta mer kan du se Irenes vittnesbörd här
Comments