Home    

Granskning: Storbritanniens islamisering 2015 Sexbrott, jihadmani och "skyddsskatt"

Talha Asmal (vänster), en 17-åring från Dewsbury, tros ha blivit Storbritanniens yngste självmordbombare då han sprängde sig på ett irakiskt oljeraffinaderi. Vänner beskrev Asmal som "en vanlig Yorkshirekille". Amira Abase, 15, (höger) reste från London till Syrien i februari, för att ansluta till Islamiska staten som "jihadbrud".


Storbritanniens muslimska befolkning passerade 2,5 miljoner 2015, vilket innebär att muslimerna nu utgör 5,5 procent av den totala befolkningen på 64 miljoner, enligt en ny studie angående Europas muslimska befolkning. I reella tal har Storbritannien alltså den tredje största muslimska befolkningen i Europa, efter Frankrike och Tyskland.


Islam och islamrelaterade frågor var allestädes närvarande i Storbritannien 2015, och kan delas in i fem teman: 1) Islamisk extremism och säkerhetsaspekterna av att brittiska jihadister strider i Syrien och Irak; 2) Den fortsatta spridningen av islamisk sharialag i Storbritannien; 3) Sexuellt utnyttjande av brittiska barn av muslimska gäng; 4) Muslimsk integration i det brittiska samhället; och 5) Brittisk multikulturalisms tillkortakommanden.


JANUARI 2015


7 januari: Den brittiskfödde islamiske extremisten Anjem Choudary försvarade jihadistattackerna på det franska satirmagasinet Charlie Hebdo. I en debattartikel publicerad av USA TodayskrevChoudary:"I motsats till vad många tror, är islam inte alls lika med fred utan snarare en entydig underkastelse inför Allahs bud. Av denna anledning tror muslimer inte på konceptet yttrandefrihet, eftersom deras yttranden och handlingar avgörs av en gudomlig uppenbarelse och inte av människors önskningar.


"I en allt mer osäker och instabil värld är de potentiella konsekvenserna av att förolämpa profeten Muhammed kända för både muslimer och icke-muslimer. Så varför lät den franska regeringen i det här fallet tidningen Charlie Hebdo fortsätta provocera muslimer och därigenom försätta sina egna medborgare i fara?"9 januari: Även den muslimske predikanten Mizanur Rahman från Palmers Green i norra Londonförsvarade attackerna i Paris och deklarerade att "Storbritannien är islams fiende". I ett tal inför publik i London – som också streamades online till tusentals entusiastiska följare – sa Rahman att tecknarna på Charlie Hebdo hade "förolämpat islam" och att de därför inte "kunde vänta sig någon annan utgång". Han tillade: "Ni vet vad som händer om man förolämpar Muhammed."


14 januari: Zack Davies, 25, attackerade en 24-årig sikh vid namn Sarandev Bhambra med machete på ett Tesco-snabbköp i Mold i norra Wales. Brittiska tidningar framställde inledningsvis attacken som ett "rasrelaterat" försök av en högerextremist att främja "vit makt". Senare framkom det att Davies i själva verket var muslimsk konvertit, nu känd under namnet Zack Ali.


Samma morgon som attacken ägde rum varnade Davies på sin Facebooksida för den förestående attacken, och postade samtidigt fyra koranverser som manar till våld mot icke-muslimer.


16 januari: Rahin Aziz, islamist från Luton, framträdde på bild från Syrien med en AK-47:a i hand. På Twitter skrev Aziz, som också kallar sig Abu Abdullah al-Britani: "Försöker fortfarande bestämma vad jag ska göra med mitt #brittiska pass, kan bränna det, spola ner det i toan, realistiskt inte värt att spotta på."


16 januari: Kommunalrådet Eric Pickles skickade ett brev till över 1 000 imamer över hela Storbritannien och bad om deras hjälp för att bekämpa extremism och hatpredikan. Muslimska grupper svarade genom att anklaga den brittiska regeringen för att underblåsa "islamofobi" ochkräva en ursäkt.


17 januari: The Telegraph rapporterade att en dömd al Qaida-terrorist med kopplingar till jihadistattackerna i Paris inte kan utlämnas från Storbritannien på grund av mänskliga rättigheter. Baghdad Meziane, en 49-årig brittisk-algerier, dömdes till elva års fängelse 2003 för att han drivit ett terrornätverk som rekryterade jihadister och samlade in pengar till al-Qaida.


Han frigavs fem år i förtid och tilläts återvända till sin familj i Leicester. Sedan dess har Meziane avvärjt flera försök att deportera honom, trots regeringens enträgna påstående att han utgör "en fara för Storbritannien". Enligt The Telegraph var en nära kollega till Meziane, Djamel Beghal, mentor åt åtminstone två av de misstänkta Paristerroristerna – Amedy Coulibaly and Chérif Kouachi – då de satt i fängelse tillsammans.


Beghals fru, som är fransk medborgare, bor nu i Storbritannien på de brittiska skattebetalarnas bekostnad. Sylvie Beghal bor gratis i ett rymligt hus med fyra sovrum i Leicester. Hon kom till Storbritannien med sina barn på jakt efter en mer "islamisk miljö", efter att hon kommit fram till att Frankrike var alltför anti-muslimskt.


20 januari: Före detta chefen för MI6, Sir John Sawers, i en uppenbar vädjan till självcensur, varnade britterna för att förolämpa islam om de vill undvika terrorattacker i landet. Han sa:"Om man är respektlös mot andras kärnvärden kommer man att provocera fram en argsint reaktion... Vi i Väst måste visa självbehärskning."25 januari: Tarik Kafala, chef för BBC Arabic, BBCs största icke engelskspråkiga nyhetskanal, saatt ordet "terrorist" var alltför "laddat" för att beskriva de män som dödade tolv människor i attacken mot Charlie Hebdo.


26 januari: Det framkom att sjukhus över hela Storbritannien får in minst 15 nya fall av kvinnlig könsstympning (FGM) varje dag, och att problemet är särskilt akut i Birmingham. Trots att FGM har varit olagligt i Storbritannien sedan 1984, har inte en enda person dömts.


29 januari: Ett avslöjande reportage av Sky News vad gäller barnsexhärvan i Rotherham i södra Yorkshire visade att hundratals nya fall har dykt upp. I augusti 2014 visade den så kallade Alexis Jay-rapporten att minst 1 400 barn utnyttjats sexuellt mellan 1997 och 2013, företrädesvis av muslimska gäng, och att polisen och kommunen misslyckats helt med att tackla problemet på grund av politiskt korrekt oro för att stämplas som "rasister" eller "islamofober".


FEBRUARI 2015


4 februari: Brittisk polis grep 45 muslimska män, misstänkta för sexuell grooming av barn. 20 misstänkta ställdes inför rätta i Northumbria, misstänkta för bland annat våldtäkt, sexuellt utnyttjande och trafficking. Brotten ska enligt uppgift gälla tolv offer, däribland en flicka som bara är 13 år gammal. I Halifax, West Yorkshire, åtalades 25 män för ett antal barnrelaterade sexbrott.


4 februari: Hela Rotherhams kommunstyrelse avgick efter att en rapport kommit fram till att missriktad politisk korrekthet, kombinerad med en förnekelsekultur, gjort att 1 400 flickor systematiskt utnyttjats av muslimska gäng i över 15 år. Barn så unga som nio groomades, utsattes för trafficking och våldtäkt av pakistanier, men rädsla för rasismanklagelser gjorde att kommunen låtsades som ingenting.


8 februari: Över 1 000 brittiska muslimer protesterade i centrala London mot vad de kallade "kränkande avbildningar" av profeten Muhammed av den franska tidningen Charlie Hebdo. Folkmassor med skyltar i stil med "Stå upp för profeten" samlades nära premiärminister David Camerons kontor i regeringsdistriktet Whitehall i London.


Demonstrationen organiserades av en grupp kallad Muslim Action Forum, som startat en lobbykampanj och dragit igång ett antal rättsprocesser i England för att slå fast att alla avbildningar av profeten Muhammed är "hatbrott".


25 februari: Asif Masood, 40, rattfyllo utan körkort, hade tre gånger över den tillåtna alkoholgränsen när han krockade sin väns bil in i en brandpost i Nottingham. Han slapp dock fängelse, eftersom han lyckades övertyga domaren om att han nu återupptäckt sin muslimska tro och slutat dricka alkohol.


27 februari: En domare i Liverpool stoppade en rättegång efter att han upptäckt att den åtalade, Kerim Kurt, hade svurit vittneseden på Bibeln och inte Koranen. Domare Patrick Thompson i Liverpool Crown Court sa att Kurt hade "svurit en ed att säga sanningen på Nya Testamentet". I korsförhör framkom dock att han var muslim.


Kurt menade att han accepterade att svärma eden på Bibeln för att han "respekterade alla heliga böcker och ville svära eden på den heliga bok som gällde i landet han bodde i". Men domare Thomson sa att han "menade att Kurt som muslim borde svära på Koranen".


MARS 2015


3 mars: En regeringsrapport konstaterade att runt 400 brittiska flickor, vissa bara elva år gamla, tros ha utnyttjats sexuellt av muslimska våldtäktsgäng i Oxfordshire under de senaste 15 åren. Rapporten fann att lokala myndigheter upprepade gånger ignorerat brotten på grund av en "förnekelsekultur".


7 mars: En tongivande liberal präst, Giles Goddard, kyrkoherde på St John's i Waterloo i centrala London, tillät en hel muslimsk gudstjänst i sin kyrka. Han bad också sin församling att prisa "guden vi älskar, Allah". Troligtvis är detta första gången en hel muslimsk gudstjänst hålls i Church of Englands regi.


11 mars: Pastor Canon Gavin Ashenden, en av drottningens präster, uttryckte oro för de över 100 passager i Koranen som "uppmuntrar till våld". Detta apropå ärkebiskopen av Canterburys, Justin Welby, kommentarer som gick ut på att unga människor väljer jihad för att "vanlig" religion inte är tillräckligt "spännande".


12 mars: En delegation av framstående brittisk-egyptier uppmanade den brittiska regeringen att förbjuda Muslimska brödraskapet och dess aktiviteter på brittisk mark. I uppropet stod: "Terror känner inga gränser, och Muslimska brödraskapet och dess avläggare känner ingen nåd, deras maktlystnad, sökande efter teokrati och längtan efter att dominera gör dem alla blodtörstiga, och de kommer inte att sky några medel förrän de skjutit civilisationen i sank – i både Väst och Öst."


15 mars: Den brittiska regeringen meddelade att man inte kommer att klassificera Muslimska brödraskapet som en terroristorganisation.


20 mars: Färska siffror visade att antalet muslimska intagna på Belmarsh prison – Londons de facto terroristfängelse – har mer än fördubblats de senaste fyra åren. Antalet muslimska intagna på supersäkerhetsfängelset ("kategori A") har ökat med 108 procent sedan mars 2010, från 127 till 265 i december 2014.


Officiell statistik visar att våren 2010 utgjorde muslimer bara 14 procent av fångarna på Belmarsh, men mindre än fem år senare har andelen ökat till nästan en tredjedel. Antalet muslimska fångar i Pentonvillefängelset ökade med 40 procent medan andelen muslimer i Londonfängelset Wormwood Scrubs ökade med en sjättedel under samma period.


23 mars: En rapport varnade för att muslimska kvinnor över hela Storbritannien utsätts för systematiskt förtryck, misshandel och diskriminering i shariadomstolar som behandlar kvinnorna som andra klassens medborgare.


Den 40-sidiga rapporten, "En parallell värld: Att möta misshandel av många muslimska kvinnor i Storbritannien i dag", författades av baronessan Caroline Cox, medlem av brittiska Överhuset och framträdande kvinnorättskämpe. Rapporten visar hur sharialagar får allt större inflytande i Storbritannien och hur det underminerar den grundläggande principen att alla brittiska medborgare är lika inför lagen.


APRIL 2015


1 april: Turkiska polisen grep nio brittiska medborgare från Rochdale i Stormanchester, misstänkta för att vara på väg att ansluta sig till Islamiska staten i Syrien. De nio – fem vuxna och fyra barn, däribland en ettåring – greps i den turkiska staden Hatay.


En av de gripna var Waheed Ahmed, politikstuderande vid Manchester University. Hans far Shakil, kommunpolitiker för Labour i Rochdale, sa att han trodde att sonen skulle göra praktik i Birmingham:"Det är ett fullständigt mysterium för mig att han är där, jag trodde han praktiserade i Birmingham. Min son är en god muslim och lojal mot Storbritannien, så jag förstår inte vad han gör där. Om jag för en enda sekund trott att han var i farozonen för radikalisering, hade jag rapporterat honom till myndigheterna."5 april: Abase Hussen, pappa till en förrymd brittisk skolflicka och "jihadbrud", erkände att hans dotter kan ha radikaliserats när han tog henne till ett extremistmöte organiserat av den förbjudna islamistgruppen Al-Muhajiroun. Gruppens ledare, den ökände brittiskfödde hatpredikanten Anjem Choudary, kom senare att häktas misstänkt för brott mot terrorlagen Terrorism Act 2000.


Abase Hussens dotter Amira, 15, var en av tre flickor från skolan Bethnal Green Academy i östra London som flög till Turkiet i februari för att bli "jihadbrudar" i Syrien. Under ett förhör inför Home Affairs Select Committee i mars, la Abase Hussen skulden för dotterns rymning på brittiska myndigheter, för att dessa inte lyckats hindra henne. På en direkt fråga från ordföranden Keith Vaz om Amira utsatts för extremism, svarade Hussen: "Inte alls. Ingenting." Polisen gick till och med ut med en ursäkt.


Men Abase ändrade sin berättelse efter att en video dykt upp, där det tydligt framgick att han är radikal islamist och att han marscherat sida vid sida med Choudary under en hatdemonstration, där även Lee Rigbys mördare Michael Adebolajo deltog. Abase, som ursprungligen är från Etiopien, sa att han kom till Storbritannien 1999 "för att få demokrati, frihet, ett bättre liv för barnen där de får lära sig engelska".


5 april: Victoria Wasteney, 38, överklagade en dom i en arbetsdomstol, som kommit fram till att hon "mobbat" en muslimsk kollega genom att be för henne och bjuda in henne till kyrkan. Wasteney stängdes av från jobbet som arbetsterapeut på John Howard Centre, en psykiatrisk klinik i östra London, efter att kollegan Enya Nawaz, 25, anklagat Wasteney för att ha försökt omvända henne till kristendomen.


Wasteneys advokater menade att domen bröt mot lagen då den inskränker hennes samvetsfrihet och religionsfrihet under artikel 9 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter.


5 april: I en intervju med the Guardian varnade Nazir Afzal, Storbritanniens mest framstående muslimske åklagare, för att brittiska ungdomar löper större risk att dras in i "jihadmani" än man tidigare trott, eftersom ungdomarna ser islamiska terrorister som "popstjärnor".


Han sa:"Pojkarna vill vara som dem och flickorna vill vara med dem. Det var vad man brukade säga om Beatles eller på senare tid One Direction och Justin Bieber. Propagandan terroristerna skickar ut är besläktad med marknadsföring, och alltför många av våra tonåringar faller för det. De ser sina egna liv som fattiga i jämförelse, och de inser inte att de blir utnyttjade. Extremisterna behandlar dem på ungefär samma sätt som vid sexuell grooming – de manipulerar dem, distanserar dem från vänner och familj, sen tar de dem."


 "Om de åker till Syrien kommer varenda en av dem att vara mer radikaliserade när de kommer tillbaka. Och om de inte åker utgör de också et stort problem – en tickande bomb som bara väntar på att brisera." 8 april: The Guardian rapporterade att antalet sexbrott mot barn som rapporteras till polisen har stigit med 60 procent under de senaste fyra åren. Detta enligt officiella siffror som tidningen tagit fram med hjälp av offentlighetsprincipen, som åskådliggör hur stort detta problem i själva verket är i England och Wales.


8 april: The Leicester Crown Court dömde Jafar Adeli, en afghansk asylsökande, till två år och tre månader i fängelse för att han groomat minderåriga "Amy" på nätet och försökt förmå henne att träffa honom. 32-årige Adeli, som är gift, ägnade sig åt sexuella samtal på nätet med "Amy" och skickade en oanständig bild på sig själv. Dock visade det sig att han blivit lurad av en pedofiljägargrupp som kallar sig Letzgo Hunting. "Amy" var i själva verket en aktivist vid namn John som låtsades vara en ung flicka.


10 april: Abukar Jimale, 46-årig fyrabarnspappa som fått asyl i Storbritannien efter att ha flytt det krigshärjade Somalia, slapp fängelsestraff för ett våldtäktsförsök på en kvinnlig passagerare i den taxi han körde i Bristol. Trots att domstolen fann Jimale skyldig till sexuellt övergrepp, fick han bara två års villkorlig dom. Försvaret menade att somaliskfödde Jimale var en hårt arbetande pappa som förlorat både arbete och sitt goda namn som en konsekvens av brottet.


13 april: Mohammed Khubaib, pakistansk fembarnspappa, dömdes för att med hjälp av mat, kontanter, cigaretter och alkohol ha groomat flickor ända ner i tolvårsåldern. Den 43-årige gifte affärsmannen, som bodde i Peterborough med fru och barn, träffade flickorna på den restaurang han ägde. Genom att "smörja" dem med alkohol försökte han göra dem mer fogliga inför de sexuella inviter som sedan följde.


14 april: Ordföranden i Storbritanniens Högsta domstol, Lord Neuberger, sa i ett tal att muslimska kvinnor borde tillåtas bära slöja i rättssalen. Han tillade att för att rättegångar ska bli rättvisa, måste domare visa "förståelse för annorlunda kulturella och sociala sedvänjor". Neuberger fällde dessa kommentarer i samband med att en domare fastslagit att Rebekah Dawson, en 22-årig konvertit, fick lov att stå åtalad i en rättegångssal iförd niqab, en slöja där bara ögonen syns.


20 april: En 14-årig skolpojke från Blackburn, Lancashire, blev Storbritanniens yngste terrormisstänkte någonsin. Han greps misstänkt för inblandning i en IS-inspirerad terrorplan i Melbourne, Australien. Enligt polisen tyder meddelanden på hans dator och mobiltelefon på att man planerade en attack under hundraårsjubileet av Anzacstrykornas landstigning i Gallipoli under första världskriget. Anzac Day – 25 april – är minnesdag för den första militära insatsen av australisk-nyzeeländska styrkor under första världskriget.


20 april: Turkisk polis grep ett brittiskt par och deras fyra små barn, eftersom man misstänkte att de var på väg att ansluta sig till Islamiska staten i Syrien. Asif Malik, hans fru Sara, och de fyra barnen – mellan elva månader och sju år gamla – greps på ett hotell i Ankara. Turkiska myndigheter uppgav att familjen tagit sig in i Turkiet via Grekland 16 april och stoppats efter tips från brittisk polis.


22 april: Fyra muslimska män åtalades för sexbrott i Rochdale. Hadi Jamel, 33, Mohammed Zahid, 54, Raja Abid Khan, 38, och Abid Khan, 38, är samatliga misstänkta för sexuella aktiviteter med en flicka yngre än 16 år.


22 april: Daily Mail publicerade utdrag ur en ny bok, "Girl for Sale", vilken beskriver Lara McDonnells chockerande upplevelser. McDonnell blev offer för ett muslimskt pedofilgäng då hon bara var 13 år gammal. Hon skrev:"Mohammed sålde mig för 250 pund (drygt 3 000 kronor) till pedofiler från hela landet. De kom in, satte sig och började tafsa på mig. Om jag ryckte till gav Mohammed mig mer crack så att jag blundade och flöt iväg. Jag var ett tomt skal, död inuti.


"Ibland gick jag från en pervers till en annan. I Oxford var många av dem som förgrep sig på mig asiater; [i London] var de från medelhavsländer, svarta eller araber.


"Sedan, i början av 2012 [drygt fem år efter att övergreppen började], ville plötsligt Thames Valley-polisen träffa mig. De var äntligen igång med en senkommen utredning kring sexuellt utnyttjande av unga flickor och de ville prata med mig. Jag berättade allt, och i slutet av mars blev Muhammed och hans gäng häktade. Utan att jag visste det hade fem andra flickor berättat samma historia som jag för polisen.


"Mohammeds försvar var patetiskt: Han hävdade att jag hade tvingat honom att ta droger och ha sex med mig. Hans advokat, en kvinna, antydde att jag var rasist eftersom alla de åtalade var muslimer.


"Eftersom alla de åtalade var muslimer, trampade fallet på ömma tår angående ras och religion. Min inställning är helt klar: De uppförde sig som de gjorde på grund av att de såg kvinnor på ett annat sätt."23 april: Birmingham Crown Court dömde Imran Uddin, 25, student vid University of Birmingham, till fyra månaders fängelse för att han hackat universitetets dator för att förbättra sina betyg. Uddin använde så kallad key logging, mjukvara som läser av vad man skriver på tangentbordet, för att stjäla personalens lösenord, och höjde därefter sina betyg på fem prov. Uddin är troligtvis den första brittiska studenten någonsin som döms till fängelse för provfusk.


25 april: The Telegraph rapporterade att det är de brittiska skattebetalarna som betalar månadshyran åt Hani al-Sibai, den islamistpredikant som var mentor åt Mohammed Emwazi (mer känd som Jihadi John, IS-bödeln). Fembarnspappan Al-Sibai, 54, bor i ett hus värt 1 miljon pund (cirka 13 miljoner kronor) i Hammersmith i västra London.


27 april: Mohammed Kahar, 37, från Sunderland greps efter att han spridit extremistiskt material, bland annat dokument med rubriker som "Den explosiva vägen", "44 sätt att tjäna och delta i jihad", "Jihadboken" och "Detta är Allahs område".


28 april: En 18-årig jihadist, Kazi Jawad Islam, dömdes för "terrorgrooming", efter att han försökt hjärntvätta sin autistiske kompis Harry Thomas – "en sårbar ung man med inlärningssvårigheter" – till att attackera brittiska soldater med en köttyxa.


28 april: Aftab Ahmed, 44, från Winchcombe Place, Heaton, åtalades för att han hotat hugga huvudet av David Robinson-Young, politiskt aktiv för United Kingdom Independence Party (UKIP) i östra Newcastle.


MAJ 2015


3 maj: Bana Gora, ordförande för muslimska kvinnorådet, aviserade planer på att starta landets första moské som drivs av kvinnor, för kvinnor, i Bradford. Hon sa:"På profetens tid var moskén ett centrum för samhällsliv och lärdom och vi hoppas kunna återskapa den modellen, inklusive kvinnoledda bönestunder för kvinnor. Vi vill genom samrådsprocessen arbeta med olika grupper, åsiktsinriktningar och organisationer, däribland Moskérådet, för att återskapa etiken och andan som fanns i moskéerna på profetens tid."7 maj: Ett rekordstort antal muslimska parlamentsledamöter, 13 stycken (jämfört med åtta 2010)valdes in i Storbritanniens parlament. Åtta av de muslimska ledamöterna är kvinnor.


14 maj: BBCs inrikesredaktör Mark Easton fick kritik då han jämförde den brittiskfödde islamisten Anjem Choudary med Mahatma Gandhi och Nelson Mandela. Michael Ellis, parlamentsledamot för de konservativa, sa:"BBC verkar besatta av att ge hatpredikanter så mycket tevetid som möjligt. Att jämföra historiska figurer som arbetade för fredlig förändring med en hatpredikant som Choudary är bedrövligt, stötande och provocerande."Inte ens Choudary själv gillade BBCs jämförelser:"Jämförelserna med Mandela och Gandhi är felaktiga. De är kuffar [otrogna] som hamnar i helvetet, medan jag är muslim. Alhamudililah [prisa Allah]."26 maj: Abu Haleema, radikal predikant i London som postade filmer på nätet där han attackerade brittiska militären och svor att aldrig "underkasta sig" demokrati, förbjöds att använda sociala medier för att sprida sina åsikter. Förbudet fick många av hans supportrar att klaga över förtryck av yttrandefriheten.


JUNI 2015


1 juni: Karim Kazane, en 23-årig muslimsk man, krävde att den italienska restaurangkedjan Zizzi skulle betala honom 5 000 pund (drygt 65 000 kronor) i skadestånd för att han hittat en bit pepperoni i sin mat på en restaurang i Winchester. Kazane hade ätit hälften av sin carne picante, som på menyn sas innehålla nötkött och kyckling, då han upptäckte det enligt islam förbjudna köttet.


4 juni: Mohammed Rehman, 24, från Reading och Sana Ahmed Khan, 23, från Wokingham,åtalades för förberedelse till terrorbrott i Storbritannien. Båda misstänks för att ha köpt kemikalier för bombtillverkning och för att ha studerat och laddat ner instruktioner om hur man utför en attack, inklusive al-Qaidas tidning Inspire, vilken innehöll en artikel med rubriken "Hur man gör en bomb i sin mammas kök".


9 juni: Sara Khan, ledare för anti-radikaliseringsgruppen Inspire, berättade för The Guardian att brittiska lärare drar sig för att rapportera misstänkt islamistisk extremism bland eleverna på grund av rädsla för att kallas "islamofobiker".


10 juni: En 34-årig affärsman från Cardiff blev den första personen i Storbritannien som åtaladesenligt lagen om tvångsäktenskap som infördes i juni 2014. Mannen dömdes till 16 års fängelse, efter att han erkänt att han tvingat en 25-årig kvinna till äktenskap. Mannen var vid brottstillfället redan gift, och våldtog enligt uppgift "systematiskt" den blivande nya frun i flera månader, och hotade med att offentliggöra filmer av henne i duschen som tagits med dold kamera om hon inte gick med på att gifta sig med honom. Han hotade också att döda medlemmar av hennes familj om hon berättade vad som pågick för någon.


11 juni: En rapport varnade för att Storbritannien står inför ett hot som "saknar motstycke" från krigsvana jihadister som tränats i Asien, Afrika och Mellanöstern. Rapporten larmade för att fler britter nu är terrortränade än någonsin förr i modern tid.


11 juni: Alaa Abdullah Esayed, en 22-årig kvinnlig flykting från Irak boende i Kennington i södra London, dömdes till tre och ett halvt års fängelse för att hon uppmuntrat terrorism på Twitter. Esayed skickade över 45 000 tweets på arabiska på ett öppet konto med 8 240 följare mellan juni 2013 och maj 2014, och många av dessa uppmuntrade uttryckligen våldsam jihad.


12 juni: Tamanna Begum, en muslimsk kvinna hemmahörande i Ilford, Essex, förlorade en rättsprocess under vilken hon hävdat sin rätt att bära muslimsk jilbab, en heltäckande klädnad, på den förskola där hon fått anställning – eftersom dräkten ansågs utgöra en "snubbelrisk" för personal och barn.


Begum lämnade genast in en diskrimineringsanmälan med hänvisning till sin "etniska och kulturella bakgrund". Domaren Daniel Serota gick på samma linje som östra Londons arbetsdomstol tidigare gjort, och slog fast att dräkten "på god grund kan antas utgöra en snubbelrisk".


13 juni: Talha Asmal, en 17-åring från Dewsbury, West Yorkshire, som rymde hemifrån i april för att ansluta till Islamiska staten, tros ha blivit Storbritanniens yngste självmordsbombare någonsin då han sprängde sig i luften i samband med strider vid ett irakiskt oljeraffinaderi. Vänner beskrev Asmal som en "vanlig Yorkshirekille". Det kan vara sant på mer än ett sätt: Den lilla före detta bruksorten Dewsbury har sammankopplats med över ett dussin islamiska extremister, bland annat Mohammad Sidique Khan, hjärnan bakom bomberna i London 7 juli 2005.


15 juni: En anti-shariagrupp vid namn "One Law for All" skickade ut ett uttalande i vilket man uppmanade Storbritanniens nya regering att avskaffa shariadomstolar, vilka gruppen beskrev som "kängurudomstolar som avkunnar diskriminerande, andra klassens version av 'rättvisa'." Man kunde vidare läsa:"Även om 'shariadomstolar' har marknadsförts som religionsfrihet, så är de i själva verket effektiva verktyg i händerna på högerextrema islamister vars främsta mål är att begränsa och undertrycka rättigheter, särskilt kvinnor och barns.


"Att vara emot 'shariadomstolar' är inte rasism eller 'islamofobi', det är ett försvar av alla medborgares rätt, oavsett bakgrund eller tro, att leva under den demokratiska principen om allas likhet inför lagen. Vad som däremot är rasism är idén att minoriteter kan nekas rättigheter som åtnjuts av andra genom understöd åt religionsbaserade 'rättssystem', vilka följer gudslagar som till sin natur är immuna mot statlig insyn."19 juni: En brittisk domare slog fast att en terrormisstänkt inte behöver bära en elektronisk spårapparat då det kränker hans mänskliga rättigheter. Den misstänkte, en 39-årig somaliskfödd islamisk predikant misstänkt för att ha radikaliserat unga brittiska muslimer, sa att han trodde att säkerhetstjänsten MI5 hade placerat en bomb inuti spårningsarmbandet, och att han fick "vanföreställningar" av att bära det.


Domaren, Mr. Justice Collins, slog fast att detta var ett brott mot artikel 3 i Mänskliga rättighetsdeklarationen. Denna är skriven i avsikt att motverka tortyr.


24 juni: Det framkom att polisen i Birmingham visste att muslimska sexgroominggäng siktade in sig på barn utanför stadens skolor, men underlät att underrätta allmänheten då man var rädd att anklagas för "islamofobi". En hemligstämplad rapport som lämnats ut under Offentlighetsprincipen visar att polisen oroade sig för "spänningar i samhället" om övergreppen från de företrädesvis pakistanska gängen offentliggjordes.


JULI 2015


1 juli: BBCs högste chef Tony Hall avvisade de krav som ställts av en grupp parlamentsledamöter från flera partier, på att medieföretaget ska sluta använda begreppet "Islamiska staten" då man talar om terrorgruppen. Över 100 parlamentsledamöter undertecknade ett brev där man krävde att BBC skulle börja använda begreppet "Daesh" (den arabiska förkortningen av Islamiska staten i Irak och Syrien) då man talar om IS. Brevet, som skrevs av Rehman Chishti, pakistanskfödd konservativ parlamentsledamot, slog fast:"Användningen av begreppen Islamiska staten, ISIL och ISIS ger legitimitet åt en terrororganisation som varken är islamisk eller har erkänts som stat och som det stora flertalet muslimer över hela världen finner avskyvärd och förolämpande mot deras fredliga religion."Parlamentsledamöterna framförde sina krav i kölvattnet av kritik från premiärminister David Cameron, som tillrättavisade BBC för att man kallade Islamiska staten vid namn. Under en intervju med BBC Radio 4-programmet "Today" 29 juni sa Cameron:"Jag önskar att BBC kunde sluta kalla det 'Islamiska staten', för det är inte en islamisk stat. Det är en skrämmande, barbarisk regim. Det är en perverterad version av islam och, du vet, många muslimer som lyssnar på det här programmet ryser varje gång de hör orden 'Islamiska staten'."BBC-chefen Hall menade att om man började använda begreppet Daesh skulle det strida mot BBCs opartiskhet, eftersom det kunde tolkas som ett stöd för gruppens motståndare. Han sa att ordet används nedsättande av gruppens fiender. Ordet "Daesh" ligger nära det arabiska ordet "dahes", som betyder "den som sår osämja".


20 juli: David Cameron la fram en ny femårsplan för att bekämpa islamisk extremism i Storbritannien. I ett historiskt tal i Birmingham kallade Cameron kampen mot islamisk extremism "vår generations viktigaste kamp".


27 juli: The Telegraph rapporterade att antalet barn och tonåringar som skickas till olika avradikaliseringsprogram ser ut att ha fördubblats under de senaste två åren på grund av IS allt större dragningskraft. Antiradikaliseringsprogrammet the Channel Project tar emot mer än en orosanmälan om dagen om ungdomar i riskzonen för att bli jihadister. Vid ett tillfälle anmäldes en treåring till programmet. Andra fall har handlat om skolbarn som ritat bilder på bomber eller uttalat islamistiska hot.


AUGUSTI 2015


1 augusti: The Daily Mail rapporterade att Shamima Begum, 15, som rymde från sitt hem i östra London för att bli "jihadbrud" i Syrien, radikaliserades på en välgörenhetstillställning för kvinnor i östra Londons moské, en av de största moskéerna i Storbritannien. Islamiska ledare och en del av hennes familjemedlemmar menade inledningsvis att flickan groomats på internet, men Daily Mail kunde avslöja att Sharmeena i första hand radikaliserats i moskén, enligt uppgift av kvinnor från Islamic Forum of Europe (IFE), en grupp med kopplingar till Muslimska brödraskapet.


5 augusti: Anjem Choudary, brittiskfödd islamisk extremist, häktades på misstanke om terrorbrott och för att ha uppmanat folk att ansluta till IS. Choudary, 48, och Mohammed Rahman, 32, ställdes inför skranket i Westminster Magistrates' Court för att upprepade gånger ha brutit mot sektion tolv i Storbritanniens terrorlag.


Choudary sa att han inte är rädd för att hamna i fängelse, vilket han beskriver som en bra miljö för att rekrytera nya konvertiter till islam. "Om de griper mig och sätter mig i fängelse, kommer jag att fortsätta i fängelset", har han varnat. "Jag ska radikalisera varenda en i fängelset."


18 augusti: En domare i London bestämde att en 16-årig flicka ska tas ifrån sina föräldrar, då de groomat henne att bli en "jihadbrud". Polisen hittade massor med jihadistpropaganda i hemmet, däribland en bok med titeln "Hur man överlever i Väst – en helig krigares guide". Domaren Mr. Justice Hayden sa att flickans "svekfulla" föräldrar skadat henne lika mycket som sexualförbrytare. Flickan stoppades på väg till Syrien av en antiterrorstyrka, då hon satt på ett plan till Turkiet som redan var på väg ut på banan för att lyfta.


26 augusti: En 16-årig skolflicka förklarade sig skyldig till två terrorbrott i Manchesters stora ungdomsdomstol. Hon erkände efter att man hittat recept på bomber i hennes telefon, samt bilder på döda barn, avrättningar och IS-propaganda.


SEPTEMBER 2015


17 september: En hovrätt i London slog fast att det var helt rätt att Jamal Muhammed Raheem Ul Nasir, en pedofil som förgripit sig på två muslimska flickor, fick ett längre straff än om offren varit vita – eftersom muslimska sexbrottsoffer får lida mer på grund av större skam. Pedofilens advokater menade att hans ursprungliga straff var alltför hårt. The National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) skrev:"Det brittiska rättssystemet borde fungera på ett jämställt sätt och barn måste skyddas oavsett kulturella skillnader. Oberoende av ras, religion och kön förtjänar alla barn att vara trygga och skyddas från sexuella övergrepp, och detta borde framgå i våra domstolar."18 september: The Times rapporterade att den brittiska underrättelsetjänsten övervakar över 3 000 inhemska extremister som tros villiga att utföra attacker i Storbritannien. Enligt rapporten radikaliseras män och kvinnor, många tonåringar, inom några veckor så pass att de är beredda att utföra våldsbrott.


26 september: The Queen Elizabeth Hospital i Margate, Kent, bad om ursäkt till Flygvapensergeanten Mark Prendeville efter att han flyttats utom synhåll för andra patienter, då vissa i personalen var oroliga att hans uniform skulle göra muslimska patienter upprörda.


I september togs också konstverk kritiska mot IS bort från en konstutställning i London, vars tema var yttrandefrihet. Anledningen var att polisen uttryckt oro för utställningens säkerhet. "IS hotar Sylvanien", en serie på sju satiriska tablåer med Skogsfamiljerna-leksakerna, togs bort från Passion for Freedom-utställningen efter att polisen meddelat att man befarade att verket hade ett "potentiellt uppviglande innehåll". Polisen informerade arrangörerna om att ifall de ställde ut verket, skulle de vara tvungna att betala 36 000 pund (cirka 472 000 kronor) i säkerhetskostnader för den sex dagar långa utställningen.


OKTOBER 2015


9 oktober: Channel 4 News rapporterade att den muslimske konvertiten Jamal al-Harith, som fick ett skadestånd på en miljon pund (drygt 13 miljoner kronor) av brittiska staten efter att han släppts ur fängelset i Guantánamo Bay på Kuba, nu har flytt till Syrien och anslutit sig till Islamiska staten.


12 oktober: Nadir Syed, 21, Yousaf Syed, 19, och Haseeb Hamayoon, 27, framträdde i Woolwich Crown Court under deras rättegångs första dag. Enligt åklagarsidan planerade trion att i IS namn halshugga människor på Storbritanniens gator. Enligt uppgift planerade de också att använda en jaktkniv för att mörda en polis, soldat eller civilperson på Remembrance Day (minnesdagen), också känt som Armistice Day (vapenstilleståndsdagen), en nationell högtid i åminnelse av Första världskrigets slut. Domstolen fick bland annat höra att männen "hade ett osunt intresse för mord och halshuggningar".


25 oktober: Det framkom att Abdulrahman Abunasir, en immigrant som försökte våldta en kvinna bara två veckor efter att han anlänt i Storbritannien, blockerar alla försök att deportera honom genom att låtsas vara flykting från Syrien. Abunasir lämnade in sin asylansökan medan han avtjänade sitt 18 månader långa fängelsestraff för våldtäktsförsöket.


Då representanter för Migrationsverket förhörde honom, fann de dock att han inte ens kunde svara på de enklaste frågor om Syrien. Brittiska myndigheter menar att det "finns en väldigt hög sannolikhet" att Abunasir är från Egypten, men på grund av europeiska människorättslagar kan han inte deporteras då man inte kan bevisa hans nationalitet.


27 oktober: En muslimsk medarbetare på ett kärnkraftverk i West Kilbride, Scotland, avlägsnadesfrån lokalerna efter att man upptäckt att han läste bombtillverkningsmanualer på jobbet. En källa på verket sa: "Man kan inte ha folk i närheten av en kärnkraftsreaktor som uttrycker något som helst intresse för sprängämnen. Ingen vet vad som rörde sig i hans huvud, men det är inte sådant man vill se på ett kärnkraftverk."


29 oktober: The British Muslim Youth, en islamisk grupp i Rotherham, uppmanade muslimer att bojkotta polisen på grund av att man ansåg att polisutredningen kring barnsexhärvan i staden leder till "marginalisering och avhumanisering" av muslimer. I ett meddelande man la upp på nätet beordrade gruppen sina medmuslimer att omedelbart kapa alla band till rättsväsendet, eller riskera utfrysning i sina egna kvarter.


30 oktober: Atiq Ahmed, 32, från Oldham i Stormanchester dömdes till två och ett halvt års fängelse för att han hotat att halshugga en polis. Polisen hittade en uppsjö av avrättnings- och halshuggningsfilmer i Ahmeds hem. Efter att ha tittat igenom filmerna sa domare Michael Topolski QC: "Många av dem är oroväckande, fasansfulla och har inget samband överhuvudtaget med de sanna sedvänjor och principer som finns i den uråldriga ärevördiga religionen."


NOVEMBER 2015


1 november: Independent publicerade en debattartikel med rubriken "Profeten Muhammed hade brittiska värderingar – därför är enda sättet att bekämpa extremism att undervisa mer om islam i skolorna".


1 november: Sunday Times avslöjade att icke-muslimska fångar i flera av Storbritanniens strängaste fängelser tvingas betala "skyddsskatt" till radikala muslimska fångar, under hot om våld. Skatten, också känd som "jizya", indrivs av islamiska extremistgäng i Belmarsh, Long Lartin, Woodhill och Whitemoor-fängelserna. Icke-muslimska fångar har uppgett att de mobbats och hotats med våld om de inte betalar med telefonkort, mat, tobak eller droger. En del av offren sa att de fått instruktioner om att se till så att vänner och familj på utsidan överför pengar till bankkonton som innehas av islamister.


3 november: Kasim Ali, 25, och hans kusiner Adeel Ali, 20, och Razi Khalid, 18, som befunnits skyldiga till en "hedersattack" på en pojkvän till en av deras systrar, slapp fängelse. Trion, som samtliga är från Blackburn i Lancashire, gav sig på Aquib Baig för att deras familj inte accepterade att han dejtade systern. De rammade hans bil och jagade honom därefter in i en affär, där de sparkade och slog honom framför ögonen på skräckslagna kunder. Domaren, Recorder Julian Shaw, sa:"Det finns ingen plats för något som helst religiöst eller hedersbaserat våld. Det är motbjudande, det är emot er religion och det är olagligt. Jag hoppas att ni skäms riktigt ordentligt för att stå här i rättssalen. Era familjer kliar sig också utan tvekan i huvudet och undrar vad de gjorde för fel. Här har de blivit förödmjukade och utskämda genom att er fega grupp har attackerat någon annan. Åk tillbaka till era hem, era familjer och bygg upp ert rykte igen. Kom aldrig någonsin tillbaka och hemsök den här rättssalen med något hedersrelaterat våld."9 november: Det framkom att muslimska lärare på Oldknow Academy, en av skolorna som pekades ut i den så kallade "Trojan horse"-skandalen, ett försök att islamisera brittiska skolor, tvingade elever att recitera anti-kristna ramsor på samlingarna. De före detta lärarna Jahangir Akbar och Asif Khan ska ha lett eleverna genom att skrika: "Vi tror inte på julen, eller hur?" och "Jesus föddes inte i Betlehem, eller hur?". Christopher Gillespie, den advokat som representerar National College for Teaching and Leadership (liknande svenska Skolverket), sa: "Man bestämde sig för att ha orimligt mycket religiöst inflytande på Oldknow School. Åtskillnaden mellan religionsskola och statlig skola suddades ut eller till och med förintades."


12 november: Som en del av en paneuropeisk antiterroroperation grep brittiska polisen Bakr Hamad, Zana Abdul Rahman, Kadir Sharif och Awat Wahab Hamasalih, misstänkta för att ha rekryterat självmordsbombare och planerat att kidnappa västerländska diplomater. De fyra männen kom samtliga som flyktingar till Storbritannien från Irak, och var en del av en utbrytargrupp från al-Qaida som använde internet för att rekrytera självmordsbombare, etablera "sovande celler" i Europa och attackera mål utomlands.


13 november: Yahya Rashid, 19, dömdes på två punkter i en rättegång i Woolwich Crown Court, för att ha förberett terrordåd. Rashid använde sitt studielån för att betala för flygresor till Turkiet för sig själv och fyra andra personer, i akt och mening att resa vidare till Syrien för att ansluta till IS. Efter att hans familj vädjat att han skulle komma hem, ändrade Rashid sig till slut och stannade i Turkiet. Han återvände till London i mars 2015 och greps då han landade.


17 november: Nissar Hussain, en 49-årig sexbarnspappa som konverterat till kristendomen,attackerades brutalt utanför sitt hem på St Paul's Road i Manningham. På en film av attacken tagen av Hussains egen övervakningskamera, kan man se hur två män i huvor hoppar ur en bil framför hans hus och slår honom 13 gånger med en yxa. Polisen utreder brottet som ett religiöst hatbrott. Hussain sa att han och hans familj har utstått ett liv av trakasserier, hot och rädsla på grund av muslimska fundamentalister sedan 2008, då de framträdde i en dokumentär i Channel 4 om hur muslimer som konverterar förföljs.


DECEMBER 2015


9 december: Poliser bekräftade amerikanske presidentkandidaten Donald Trumps påstående att delar av London är no go-zoner för den brittiska muslimsk extremism. Trumps uttalandeförlöjligades av premiärminister David Cameron och Londons borgmästare Boris Johnson. Inrikesminister Theresa May hävdade att "polisen i London är inte rädd för att gå ut och patrullera gatorna". Londonpolisen skickade ut ett uttalande där man skrev:"Normalt sett bemöter vi inte den här typen av kommentarer, men i det här fallet är det viktigt att understryka för Londonborna att Mr Trump inte kan ha mer fel. Alla som kandiderar till presidentposten i USA är väkomna att få en föredragning från Londonpolisen om hur det ser ut i verkligheten då vi patrullerar i London."En polis i Lancashire sa dock: "Det finns muslimska områden i Preston som, om vi ville patrullera dem, skulle vi vara tvungna att kontakta lokala muslimska ledare för att få deras tillstånd."


En annan polisman sa att han och andra kolleger är rädda för att utsättas för terrorhandlingar och talat om den "allvarliga varning" deras chefer gått ut med, att man inte bör bära uniform "ens i sin egen bil". Ytterligare en polis sa: "Islamisering har inträffat och fortsätter att pågå. Muslimska områden är inget nytt."


En polis från Yorkshire skrev:"I det här fallet har han [Trump] inte fel. Våra politiska ledare är i bästa fall felinformerade eller oärliga. Han har pekat på något som är uppenbart för alla och envar, något som vi som nation inte vill erkänna – tror du att amerikanska polisen skulle förbjuda sina anställda från att bära uniform... för att de är RÄDDA för att poliserna ska bli mördade av extremister?"17 december: Den brittiska regeringen publicerade en efterlängtad rapport om Muslimska brödraskapet. Den så kallade Jenkinsrapporten drog slutsatsen att "Muslimska brödraskapet inte har kopplats till terrorrelaterad verksamhet i eller mot Storbritannien". Dock framför man oro inför det "ibland hemlighetsfulla, eller till och med hemliga" sätt som Brödraskapet har verkat på för att forma muslimskt tänkande genom tre grupper: The Muslim Association of Britain, the Muslim Council of Britain och the Islamic Society of Britain.


17 december: The Waltham Forest Council of Mosques, som påstår sig representera 70 000 muslimer i London, svor att bojkotta regeringens förebyggande anti-terrorprogram, då man ansåg att denna politik var en rasistisk attack mot muslimer. Det var första gången en sammanslutning av moskéer utfärdat en dylik bojkott, och det underminerade helt regeringens försök att få med sig de religiösa samfunden i kampen mot radikalisering.


26 december: The Times rapporterade att muslimer bojkottar "Prevent"-programmet; mindre än en tiondel av alla tips om extremism kommer från muslimska källor. Avslöjandet att färre än 300 tips inkommit från muslimskt håll under sex månader väckte oro för att polisen undanhålls information som kan förhindra terrorattacker.


29 december: Mohammed Rehman, 25, och hans fru Sana Ahmed Khan, 24, befanns skyldiga till att ha planerat en IS-inspirerad terrorattack på ett köpcentra i London eller i tunnelbanan. Deras planer gick i stöpet då Rehman, under Twitterprofilen "SilentBomber" skickade ut en tweet där han bad om åsikter kring vilket som var det bästa målet. Polisen gjorde husrannsakan i hans hem i Reading i Berkshire och hittade där 10 kilo sprängmedel. Enligt åtalet hade Rehman bara behövt några dagar till för att fullborda bomben, som skulle orsakat många dödsfall om inte antiterrorpolisen dykt upp.


Under rättegången kom det fram att Khan strukit under stycken i Koranen som löd: "Döda dem varhelst ni finner dem och driv ut dem varifrån de drev ut er... detta är de otrognas lön." En annan understruken passage löd: "Krig är föreskrivet för er även om det bär er emot. Det kan hända att ni hatar en sak som är bra för er och att ni älskar en sak som är dålig för er."


Soeren Kern


Soeren Kern är Senior Fellow på New York-baserade Gatestone Institute. Han är också Senior Fellow for European Politics på Madridbaserade Grupo de Estudios Estratégicos/Strategic Studies Group. Följ honom på Facebook och Twitter. Hans första bok, Global Fire, kommer ut i början av 2016.
Comments