Home    

Israeliska judinnor vinner arabvärldens hjärtan


Syskontrion, kallar sig A-Wa, som betyder "ja" på arabiska och deras hit Habib Galbi, betyder ungefär "mitt hjärtas kärlek".


Washington Post träffade dem i Tel Aviv.


Elektropop och jemenitiska folksagor


Systrarna Tair, Ligon och Tagel Haim, är Israeliska judinnor, med jemenitiskt ursprung och Låten Habib Galbi, som handlar om kvinnlig frigörelse, är en modern version av en antik jemenitisk sång, som levt vidare via den muntliga berättartraditionen. De har fått viss kritik i Israel för att de sjunger på arabiska , men för Tair, Ligon och Tagel, är valet självklart. 


I slutet på 40-talet, under, vad som kom att kallas "Operation Flygande Mattan", flögs runt 50-tusen jemenitiska judar, bland dessa, flickornas far och morföräldrar, till Israel. Idag finns bara några hundra Judar kvar i Jemen och för dem betyder det mycket att deras traditioner och deras unika judisk-jemenitiska dialekt, lever vidare genom släktingarna i israel, som i dag uppskattas till ungefär 350,000.


Habib Galbi, som förra året rankades band de 10 bästa världsmusiklåtarna av amerikanska National Public Radio(npr), har haft närmare 2,5 miljoner visningar på YouTube och trion har turnerat med sin elektropop, både i Israel och Europa. Nu vill de pröva lyckan i USA.


Överväldigande respons


Att de fått positiv respons i Jemen var inte oväntat, men även lyssnare i andra arabländer har tagit emot systrarna Tair, Ligon och Tagel med öppna armar.


"Vi visste att vi skulle få kommentarer från Jemen eftersom det är en gammal jemenitisk sång, men det var överraskande och fantastiskt att få kommentarer från andra arabiska länder med. Till och med när folk fick reda på att vi är från Israel, var kommentarerna fortfarande positiva och folk sa att de älskade vår musik.", berättade en av systrarna för Washington Post.


Hembyn's "familjen Jackson"


Idag bor de i Tel Aviv, men miljön i musikvideon till Habib Galbi, är inspirerad av uppväxten, i den lilla byn Shaharut, i södra Israels ökenlandskap. Hela byn bestod av endast 30 familjer och enligt flickorna själva fanns där inte så mycket annat att göra än att fantisera och att göra musik. "Shaharut's familjen Jackson", kallades de där.


L. Söderqvist Comments