Home    

Krönika: Enade mot ondskan

Det som hände idag, i Belgien, närmare beskrivet Bryssel, är det senaste av ett i raden av oräkeneliga terrordåd genomfört av terrorsekten IS, Islamiska Staten, eller Daesh som vi nu kallar dom. Dådet är ett rejält slag i magen på hela Europa och på den västerländska demokratin.


De demokratiska principerna är i packeterad form Islamiska Statens antagonist. Dom avskyr demokrati så som den ser ut i vår del av världen. Dom vill upprätta kalifat och envälde, gärna över hela världen. Det är deras mål. Dessa satans mördare, som en känd man en gång för längesedan sade om sådana typer som IS.


De inre gränskontrollerna hotas i de länder som ligger inom ramen av Schengenavtalet hotas efter dagens terrorattentat. Omfattande säkerhetskontroller inom EU införs och samtal EU-länder emellan inleds.


Hemma i Sverige yttrar sig varje enskilt riksdagsparti om dagens terrorattentat. Medierna målar upp den redan så blottade hotbild som stärker sig i Europa och i övriga världen. Vissa har fortfarande silkeshandskarna på sig vad gäller riktad kritik mot islamistisk terrorism.


Andra vågar ta för sig och se verkligheten som den ser ut.  Vad alla, mer eller mindre, är överrens som är att försöka knäcka den stora nöten, som i detta fall är den ultimata lösningen på hur IS och andra terrororganisationer ska besegras.


Frågan är om vi någonsin kommer att hitta svaret. Sverige har varit naivt (inte på statsminister Stefan Löfvens sätt att se), och Europa för icke-organiserat för att kunna möta upp och matcha IS välorganiserade fotsoldater. 


Dags för Sverige, som nation och som en del av EU, att snacka ihop sig med varandra, oavsett om man är vänster eller höger, miljöpartist eller sverigedemokrat, och alla vara en gemensam röst i Europa. En röst för demokrati och supervilja till fredlig europeisk mobilisering. Jag vill vara med och fightas i en sådan kamp för en tryggare värld att överlämna till framtidens generationer.


Adam Salomonsson, krönikör
Comments