Home    

Reportage: Palestinier utplånar kristnas historia


Hamas har förstört ruinerna efter den 1 800 år gamla bysantinska kyrka som nyligen grävdes fram i Gaza City.


Palestinska kristna rasar mot förstörelsen av ruinerna efter en urgammal bysantinsk kyrka, som nyligen upptäcktes i Gaza City.


Världssamfundet är dock måttligt intresserat av att lyssna på protesterna, och särskilt ointresserade är FN-organ som Unesco, vars uppgift det är att bevara natur- och kulturarv världen över.


Ruinerna efter den 1 800 år gamla kyrkan upptäcktes på Palestinatorget i Al-Darajområdet i centrala Gaza City, där Hamas planerar att bygga ett köpcentrum. Den dramatiska upptäcktengjorde inget intryck på byggnadsarbetarna, som helt enkelt slängde föremålen åt sidan och fortsatte jobba.


Otroligt nog användes sedan bulldozrar för att krossa stora delar av det som grävts fram, vilket väckte skarp kritik från palestinska kristna – många menar att både Hamas och Palestinska myndigheten, PM, beter sig som Islamiska staten vad gäller att förstöra historiska platser.


Palestinska kristna ser förstörelsen av de antika bysantinska kyrkoruinerna som ytterligare ett försök av palestinska muslimska ledare, PM och Hamas, att utplåna den kristna historien och alla tecken på kristen närvaro i de palestinska områdena.


 Anklagelserna speglar den bitterhet palestinska kristna känner gentemot ledarskapet på Västbanken och i Gazaremsan. Det är också en indikation på den ökande känslan av marginalisering och förföljelse många kristna upplever under PM och Hamas.


Palestinska kristna uttrycker också besvikelse över världssamfundets bristande intresse, däribland Vatikanen och kristna samfund världen över, för vad de upplever som en attack mot deras arv och heliga platser.


Hamas påstår sig inte ha resurser att bevara den antika kyrkoruinen. Att bevara den kristna platsen, menar de, skulle kosta miljontals dollar och kräva hundratals arbetare – vid en tidpunkt då islamiströrelsen står inför en ekonomisk kris på grund av den pågående "blockaden" mot Gazaremsan.


Palestinska myndigheten, å sin sida, hävdar att eftersom de inte har kontroll över Gaza finns det ingenting de kan göra åt förstörelse av fornlämningar. Man kan dock notera att PMs ledare inte heller offentligt har fördömt förödelsen. Detta är alltså det PM som förespråkar en knivhuggnings- och bilattacks-"intifada" för att judarna "vanhelgar" Al-Aqsamoskén i Jerusalem genom guidade turer på Tempelberget under polisbeskydd.


Enligt Palestinska myndigheten är judiska besök på Tempelberget mycket hemskare än att kristna heliga platser vanhelgas i Gaza. I stället för att ta direkt avstånd från Hamas handlingar, lät PM sin officiella nyhetsbyrå Wafa rapportera om händelsen och intervjua palestinska arkeologer och historiker, vilka fick ge uttryck för upprördhet över förödelsen.


En kristen ledare på Västbanken, fader Ibrahim Nairouz, skrev ett argt brev till PMs premiärminister Rami Hamdallah, där han beklagade den hänsynslösa hanteringen av kyrkoruinerna i Gaza.


Fader Nairouz skrev: "Skulle ni ha hanterat situationen på samma sätt om det handlade om ruiner efter en moské eller synagoga?"


Han lät också meddela att han i protest mot förstörelsen tänker bojkotta den palestinske premiärministerns resa till Betlehem och Hebron.


Fader Nairouzs protest stöttades av många arga palestinska kristna – och en del muslimer – som uttryckte sin avsky inför det inträffade.


Sami Khalil, kristen från staden Nablus på Västbanken, skrev:"Jag anser att tystnaden har nått ett lömskt stadium. Frågan är var alla konservatorer som ska bevara vårt kristna arv håller hus? Var är kyrkoledarna från Jerusalem och resten av världen? Var är biskoparna? Var är Vatikanen och Unesco? Var är de ledare och politiker som pratar, pratar, pratar om nationell sammanhållning och bevarande av heliga platser? Eller är detta en kollektiv sammansvärjning för att sätta punkt för vår existens och historia i Öst?"En annan kristen, Anton Kamil Nasser, sa: "Oavsett om det handlar om en kyrka eller något annat, så är detta ett slags intellektuell terrorism och efterblivenhet."


Abdullah Kamal, anställd på Al-Qudsuniversitetet i Jerusalem, sa: "Tyvärr är tystnaden kring förstörelsen av denna historiska plats, detta världsarv i vårt land, att likställa med ett brott."


En kristen kvinna från östra Jerusalem kommenterade: "Vi borde skämmas. Om detta hände under judarna, skulle de ha gjort om platsen till museum."


Nej, den kristna minoriteten har det inget vidare under PM och Hamas. Det är ingen hemlighet att allt fler kristna på Västbanken och i Gaza känner att de systematiskt förföljs, just för att de är kristna.


Härjningen av den antika bysantinska kyrkan i Gaza är bara ett exempel på den respektlöshet PM och Hamas visar sina kristna landsmän.


En annan incident som gjort de kristna rasande, var när PMs polis förra veckan grep en framstående kristen affärsman i Betlehem, 60-årige Raja Elias Freij.


Enligt Palestinska myndigheten har Freij hotat en köpman från Betlehem – en anklagelse han, hans familj och många andra kristna starkt förnekar. Förra helgen höll kristna grupper en protest på Krubbtorget i Betlehem, då man krävde att Freij ska släppas och anklagade PM för religiös diskriminering.


De palestinska kristnas utsatthet intresserar inte världssamfundet. Det beror på att man inte kan skylla Israel för att ha förstört antikviteterna. Om den nuvarande politiken består, kommer det en dag då det inte finns några kristna kvar i Betlehem. Då får de pilgrimer som besöker staden ha med sig en egen präst om de vill hålla gudstjänst.


Khaled Abu Toameh 


Khaled Abu Toameh är prisbelönt journalist baserad i Jerusalem.


Publicerat med rättigheter från Gatestone


 

Comments