Home    

Livsåskådning: Islamismen hämtar näring ur Europas sekularism

Bild: Den största symbolen för euro-sekularism är 1200-talskyrkan Oude Kerk i Amsterdam. Den tomma kyrkan används nu för utställningar och kan hyras för galamiddagar. Framför kyrkan hittar man "Sexyland", som erbjuder "Live F*ck Shows", en coffee shop där man kan köpa droger och en "Erotisk supermarket" där man kan handla dildos. (Bildkälla: Wikimedia Commons)


I oktober 2000, i den soliga staden Nice i Frankrike, drog den 105 medlemmar starka Europakonventionen upp Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.


Före detta franske presidenten Valéry Giscard d'Estaing ledde kommittén som upprättade dokumentet, som endast talade om det "kulturella, religiösa och humanistiska arvet i Europa". Europaparlamentet tillbakavisade ett förslag från kristdemokratiska europaparlamentariker och påve Johannes Paulus II, att i texten ta med en formulering om Europas "judeo-kristna rötter".


I den 75 000 ord långa stadgan nämns inte kristendomen med ett enda ord. Sedan dess har en aggressiv sekulär vind blåst som genomsyrat all EUs politik. Europadomstolen, till exempel, har krävt att krucifix tas bort från alla klassrum; man menade att de utgjorde ett hot mot demokratin.


Staden Nice – där Europas härskare för exakt 16 år sedan bestämde sig för att eliminera de judeo-kristna rötterna från (den aldrig godkända) EU-konstitutionen – har just sett en annan religions blodiga yttring: radikal islam.


"Naturen avskyr vakuum": Detta är den sanning våra eliter inte vill höra; islamismen hämtar näring ur det som George W Bushs talskrivare William McGurn kallade "Europas oansvariga sekularism".


Man ser det inte bara i de europeiska kyrkorna, som står tomma till tre fjärdedelar, och det ökande antalet européer som konverterar till islam, men också genom vad som händer i europeiska skolor. Trenderna stärker inte Viktor Orbáns vision om ett kristet Europa.


För några dagar sedan bestämde Belgien, som råkat ut för flera terrorattacker på sistone, att religionsundervisningen i franskspråkiga grund- och gymnasieskolor ska halveras från och med oktober 2016. I stället ska man ge "medborgarskapslektioner" – det vill säga undervisning i sekularism. Hälften av barnen i Bryssels allmänna skolor har redan valt att ta lektioner i islam.


I Frankrike har socialistregeringen infört en "sekularistisk deklaration" i alla skolor, vilket inneburit att kristendomen stängts ute från utbildningssystemet. Deklarationen är ett manifest för "révolution douce" ("den mjuka revolutionen"), Frankrikes extrema sekularism.


Det är ett försök att eliminera allt hävdande av en identitet. En judisk kippa, ett kristet kors och en islamisk slöja behandlas på samma sätt. Denna sorts sekularism har med rätta definierats som "vänsterns blinda fläck för islam".


Det är en sekularism som löpt fullständigt amok. Grundskolan Yves Codou i byn La Môle, till exempel, firade "Föräldradagen" i stället för Mors dag, för att undvika att göra homosexuella par upprörda.


En del kommuner har redan ändrat ordalydelsen i anmälningsblanketter för skolbarn, och eliminerat orden "far" och "mor" och ersatt dem med "vårdnadshavare 1" och "vårdnadshavare 2". Det är George Orwells "nyspråk".


Efter två större terrorattacker 2015 mötte Frankrike den islamiska fundamentalismen med en löjlig "sekularismdag", som ska firas varje år 9 december, i stället för att främja en kulturell "jihad" byggd på västerländska värderingar.


Det är inte det att denna sekularism "förvärrat" kulturella spänningar, vilket många liberaler påstår. Det är det att denna sekularism har skilt fransk kultur från de ideal som skapade västvärlden.


Denna åtskillnad har gjort vår kultur blind för hur oförenlig islamismen är med sekulära värderingar. En fransk lärarinna, Isabelle Rey, skrev efter massakern på satirtidningenCharlie Hebdo att"många av våra elever delar inte vår avsky inför det som hänt. Vi kan låtsas att det finns konsensus, men det är ett faktum att en betydande del av vår befolkning anser att journalisterna förtjänade sitt öde eller att bröderna Kouachi [mördarna] dog som hjältar."Denna trångsynta sekularism har också hindrat Frankrike från att öppet stödja österländska kristna under islamiskt förtryck. Musikgruppen "The Priests" planerade att annonsera inför en kommande spelning i Paris med en affisch där det stod att intäkterna skulle gå till förföljda kristna i Irak och Syrien – men företaget som sköter Paris tunnelbana förbjöd inledningsvis annonsen, med hänvisning till att det bröt mot reglerna om sekularism.


Sverige, ett av de europeiska länder som är mest infiltrerat av radikal islam, är känt som det minst religiösa landet i Väst. Enligt Statistiska centralbyrån går bara fem procent av svenskarna regelbundet i kyrkan, och ett av tre par som gifter sig gör det borgerligt.


Hur hamnade Sverige där? Svenska staten förbjöd för många år sedan alla religionsrelaterade aktiviteter i skolan, om de inte var direkt kopplade till religionsundervisningen.


Inte nog med att sekularismen inte erbjuder några svar på terrorismproblemet; den gör också européerna osäkra på vad som är värt att slåss, döda och dö för.


Om man tror, som sekularisterna gör, att våra värderingar bara är en historiens olyckshändelse och att det viktigaste är bevämlighet, då bryr man sig inte om vår civilisations framtid.


Den största symbolen för euro-sekularism är en av Amsterdams mest berömda kyrkor, 1200-talskyrkan Oude Kerk. Den tomma kyrkan används nu för utställningar och kan hyras för galamiddagar.


Framför kyrkan hittar man "Sexyland", som erbjuder "Live F*ck Shows", en coffee shop där man kan köpa droger och en "Erotisk supermarket" där man kan handla dildos. För en kostnad av sju euro kan man också besöka kyrkan.


 Välkommen till Amsterdam, där den mest utövade religionen är islam.


Giulio Meotti


Giulio Meotti, kulturredaktör på Il Foglio, är italiensk journalist och författare.


Publicerad med rättigheter från Gatestone.
Comments