Home    

Turkiska styrkor och den Fria syriska armén i ”operation Eufrats sköld”

 IS-anhängare ska ha lämnat staden och begett sig söderut mot staden Al-Bab, enligt Reuters.


Jarablus ligger nära gränsen till Turkiet, strax väster om floden Eufrat, norr om staden Menbic som nyligen erövrades från IS av kurdiska YPG.


USA:s vice president Joe Biden var nyligen på ett planerat besök i Turkiet.


En känslig amerikansk flygbas med taktiska kärnvapen ligger i Incirlik i Turkiet nära den syriska gränsen väster om Eufrat.


Ett mål för den turkiska operationen sägs vara att hindra syriskkurdiska YPG-trupper från att utöka sitt territorium väster om Eufrat.


Joe Biden uttryckte därför sitt officiella stöd för (eller sitt bakom stängda dörrar ultimatum till) den turkiska regimens hållning mot YPG. Han sade under en presskonferens med Turkiets premiärminister Binali Yildirim att YPG måste dra sig tillbaka från området väster om Eufrat för att kunna räkna med USA:s stöd framöver.


Turkiet säger att man vill rensa gränsområdet från IS för att skydda landet mot terrorattacker. Det betyder att Syrien har blivit en icke-stat, en krigszon utan en stark centralmakt. Kanske en självklarhet, men den har inte uttryckts tidigare.


Det har förekommit uppgifter om att YPG ska ha fattat beslut om att lämna området.


Det ryska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att man är ”djupt orolig över det som pågår vid den syrisk-turkiska gränsen”.


 Roger M. Klang


 


Källa: SR;Ekot
Comments