Home    

Donald Trump utlovar stora satsningar på militären om han vinner valet

Han lovade att den begränsning som finns i USA att öka försvarsutgifterna ska bort, att USA:s armé ska förstärkas med 50 000 soldater, att flottan ska få 74 nya krigsfartyg, att flyget ska få fler plan och att missilförsvaret och cybersäkerhet ska upprustas.


Jag som europé och autodidakt expert på strategi, anar att satsningarna inriktar sig praktiskt taget helt på Asien, för att USA ska kunna bemöta det ökade militära hotet och IT-angreppen från Kina och Nordkoreas kärnvapenprogram.


Den enda av de här satsningarna som skulle kunna hjälpa något europeiskt land är dem 50 000 soldater som ska förstärka armén. Men detta bara under förutsättning att de placeras i Europa.


Med övriga punkter som 74 nya krigsfartyg, fler flygplan, upprustat missilförsvar och upprustad cybersäkerhet menar jag att användningsområdena är begränsade för Europa. Det är såklart en fråga om vilken typ av krigsfartyg Trump syftar på.


Är det LPD:s (landing platform/dock) så kan dessa göra en begränsad nytta som helikopterplattform/leverantör och den större WASP-klassen kan svälja ~840 Marininfanterister och upp till 52 st. AAV:s (Amphibious Assault Vehicle). Tunga stridsvagnar bör vara placerade i Europa på förhand och är också till någon utsträckning.


Det som Europa behöver är istället taktiska medeldistanskärnvapen med mobila plattformar för att bemöta Iskander-M robotar med mobila plattformar, med kärnvapenladdningar. Alltså inte flygburna TNW:s (Tactical Nuclear Weapons mot militära mål) av typen B-61.


För flyg med dumma B-61 bomber kommer inte att kunna användas när motståndaren har en sådan luftvärnsmur som han har, i synnerhet inte på ryskt område.


Europa behöver även mobilt luftvärn i Baltikum, och på flera ställen något motsvarande dem ryska luftvärnssystemen S-400 Triumf med 400 km räckvidd och S-500 Triumf med upp till 600 km räckvidd.


Utöver det behövs en rejäl förstärkning på den motoriserade förbandssidan med en dedikerad uppgift, alternativt en europeisk samstämmighet och en betydligt kaxigare image. Det senare måste Europa stå för huvuddelen av.


Problemet är att det finns ingenting i Väst med samma prestanda som den halvballistiska surface-to-surface missilen Iskander-M eller S-400 och S-500 Triumf luftvärnsrobotar. Nato är i ett underläge från början i Europa.


Vad Donald Trump menar


Donald Trump sade vidare i talet: ”Jag ska be länder som Tyskland, Japan, Sydkorea och Saudiarabien att betala mer för den enorma säkerhet vi förser dem med. Alla Natoländer ska betala vad de lovat.”


Ett starkare försvar behövs i avskräckningssyfte, hävdade Trump, men han sade samtidigt att hans utrikespolitik ska bygga på diplomati. Då menar han avskräckning mot Kina och diplomati med Putin och Ryssland att döma av tidigare uttalanden från Trump. Så vad exakt ska Europa betala USA för?


Han anklagade även sin motståndare Hillary Clinton, tidigare utrikesminister, för att vara ”skjutglad och mycket instabil”.


Det enda Nato har som talar för dem just nu är deras lyckade charmoffensiv mot flera länder på Balkan.


Roger M. Klang


 


Källa: Inger Arenander SR
Comments