Home    

Passagerarplanet MH17 sköts ned av en rysktillverkad BUK-robot säger internationella utredare

MH 17 nedskjutning


Radarbilder, som samma försvarsdepartement, hävdat inte existerar när de holländska haveriutredarna begärt att få dem.


De senaste två åren sedan flygkatastrofen har Ryssland gjort allt för att hjälpa utredarna att göra en objektiv utredning, sa generalmajor Igor Konosjenkov, talesman vid ryska försvarsministeriet under en presskonferens där ryska radarbilder presenterades.


Vid presskonferensen presenterades alltså data, som motsäger flera tidigare teorier Ryssland lanserat när det gäller vad som orsakade flygkraschen nära byn Snisjenje i separatistkontrollerade östra Ukraina sommaren 2014.


Tidigare har Ryssland presenterat bevis för att det var ukrainska attackplan som sköt ned passagerarplanet. Men nu finns inte sådana bevis längre på radarbilderna, utan att någon förklaring gavs till denna ryska kovändning.


Häromdagen kom den holländskt ledda internationella utredningen med detaljer om exakt var den rysktillverkade luftvärnsroboten var placerad när den sköt ned passagerarplanet. De arbetar utifrån att det var de ryskstödda separatisterna som sköt ned planet, med en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38. Möjligen i tron att det var ett ukrainskt militärt flygplan.


BUK-systemet transporterades in i Ukraina från Ryssland, och sedan tillbaka till Ryssland dagen efter nedskjutningen. Den exakta avfyrningsplatsen har fastställts till ett åkerområde vid den separatistkontrollerade byn Pervomaisk i Luhansk i östra Ukraina.


Åklagarna och utredarna har kartlagt den exakta rutten längs med vilken robotsystemet transporterades och platsen varifrån roboten avfyrades med hjälp av flera filmer, avlyssnade telefonsamtal och vittnesmål.


De ryskstödda separatisterna och Ryssland lägger skulden på Ukraina.


Konosjenkov sa vid den ryska presskonferensen att Ukraina till skillnad från Ryssland inte presenterat sina radardata och att Ukraina bär ansvaret eftersom planet fanns i de ”ukrainska molnen”. Men Ukraina har till skillnad från Ryssland från första början lämnat alla sina radardata till utredarna av katastrofen då 298 människor dödades.


Man fick inte ställa frågor vid presskonferensen. Så varför försvarsdepartementet först nu presenterar uppgifter, som motsäger det de sagt tidigare förblir obesvarat.


 De internationella åklagarnas slutsatser


Genom radaruppgifter kunde utredarna fastställa att planet skjutits ner från marken. På presskonferensen spelades det bland annat upp ett band där en prorysk soldat hörs säga: ”Jag behöver en BUK i morgon, annars går allt åt helvete”.


De inspelade samtalen visar att soldaterna krävde en BUK och fick den, säger åklagarna.


Även teknisk analys av vrakrester på nedslagsplatsen visar att planet sköts ner av en BUK. Många vittnen har också sett vapnet transporteras och det finns flera filmer på vapnet. Dessutom har rester av roboten hittats i passagerare och besättning ombord på det nedskjutna planet.


Ytterligare telefonsamtal visar hur de proryska soldaterna fört vapnet till den exakta platsen. Strax efter kraschen har vapnet flyttats. Även detta beläggs med telefonsamtal från dagen efter kraschen, då BUK:en var tillbaka i Ryssland.


”Vi har inget tvivel över huvud taget att vår slutsats att vapnet som sköt ner MH17 kom från Ryssland”, sade en av utredarna på presskonferensen och tillade:


”Nästa fråga är förstås vem som bär ansvaret och vi arbetar vidare på detta.”


Cirka 100 identifierade personer var involverade i förflyttningen av BUK:en och avfyrandet. Det som utredarna ännu inte kunnat klargöra är vem som gav ordern att använda vapnet. Däremot sägs att bara utbildade militärer kan handha en så avancerad luftvärnsrobot, vilket talar för att det var ryska soldater som avfyrade den.


 [Åklagarna som utrett händelsen kommer från Nederländerna, Australien, Belgien, Malaysia och Ukraina. 200 personer har jobbat med utredningen.Hundratals telefonsamtal har undersökts och över 200 vittnen har förhörts.]


Kompilator: Roger M. Klang


Källor:  


SR 1


MSN


SR 2


 
Comments