Home    

Krönika: Falska varudeklarationer

Statsminister Stefan Löfven går nu på slak lina, när han tillsammans med Marcus Wallenberg skall besöka Saudiarabien, under helgen 22-23 oktober. Saudiarabien är landet vars enväldiga kungadöme ständigt bryter mot mänskliga rättigheter.


Partier är förbjudna, media censureras, kvinnor får ej köra bil, de skall täcka sitt hår, helst vara klädda i heltäckande slöjor, de står under mannens beskydd och oppositionella torteras och avrättas till allmän beskådan, allt under diktat från sharialag, som är motsats till västs friheter.


Nu har Sveriges feministiska utrikespolitik nått vägs ände.


Sharia fått ökad spridning efter Kairodeklarationen 1990, där artikel 24 förkunnar att ”Alla rättigheter och friheter i denna förklaring underställs den islamiska sharian.”


En utredning, tillsatt av regeringen, föreslog i fjol att vapenexport ska kunna stoppas till länder där det förekommer "allvarliga och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter eller grava brister i den demokratiska statusen".


Om regeringen inte inser att Saudiarabien med råge uppfyller dessa kriterier, så är den blind för alla landets brott och döv för omvärldens protester.


Befolkningen i Jemen utsätts dagligen från Saudiarabiens dödliga vapen.


När olja finns i överflöd och landets vapenimport är stor, så blir det kindpussar i stället för bojkott, både av EU och av USA.


Ingen av EU:s ledare kräver att det rika landet skall öppna sina dörrar för de syriska flyktingströmmarna, nej pekpinnar och fördömanden sparar de till Viktor Orban i Ungern och andra ledare i öst som inte vill släppa in migranter från mellanöstern.


Kanske har utredningen om svensk vapenexport lagts i byrålådan, när Wallenbergarna kallar?


Socialdemokraterna har alltid suttit i storföretagarnas knän, småföretagare behandlas däremot mycket styvmoderligt, med nya pålagor och regelkrångel.


Statsministern verkar vara stolt över sitt resesällskap, han fick ju åka med Wallenberg i hans privata plan till sista Bilderbergmötet.


Syftet med denna resa är ökad vapenhandel för fler jobb. Statsministerns alibi är vikten av dialog med inflytelserika länder, nu när Sverige har fått den prestigefyllda platsen i FN:s säkerhetsråd.


Denna åtråvärda plats säkrades genom mutor, fördubblat bistånd till Etiopien och frekventa Afrika resor. Statsministern höll insmickrande tal i Addis Abeba, där afrikanska ledare har sin mötesplats, allt för att de skulle rösta på Sverige.


Några tal för frigivandet av den fängslade och svårt sjuka, svenska hjärtläkaren Fiku Maru hölls däremot inte. Där är UD:s diplomati så tyst, så att Etiopiens diktator inte verkar höra ett dugg om Sveriges humanitet. Han är nog fullt sysselsatt med att glatt räkna biståndspengar, som säkrar hans fortsatta förtryck av medborgare som kämpar för demokrati och mot förtryck.


Samma tystnad råder kring den fängslade journalisten David Isaak i Eritrea, där har UD:s tysta diplomati varit tyst ända sedan fängslandet under 2001.


Att svenska medborgare fängslas, utan rättegång och möjlighet att försvara sig mot anklagelser ” för brott mot rikes säkerhet” är upprörande, men ännu mer upprörande är att Sveriges makthavare i praktiken ständigt glömmer sina vackra deklarationer om mänskliga rättigheter och humanitet.


Att säga ett och sedan handla tvärtemot är signum för denna rödgröna regering med värdegrund utan värde.


Medborgarnas förtroende sjunker som en sten, men regeringen räknar kallt med att dessa försyndelser skall vara glömda till valet om ett par år.


Risken är dock stor att nya synder med falska vaudeklarationer kommer att begås.


 Harriet Larsson


Larsson Samhällskritiska inlägg finns på hennes blogg ”Utanför åsiktskorridoren”.


 


 


 
Comments