Home    

Politik: KD över riksdagsspärren och SD största partiet

 Är inte detta en större sensation? Var fjärde svensk röstar SD, fler än som röstar på ”Jag tänker aldrig avgå”-Löfven.


I den senaste mätningen av Yougov får Kristdemokraterna 4,9 procent av väljarstödet, vilket är statistiskt säkerställt. Men resultatet ifrågasätts av statsvetare. Kanske är det vanligt taktikröstande som gjort så att KD har fått en skjuts framåt. Det är svårt att se någon annan förklaring.


Abort förespråkas, homosexuella ska få gifta sig i valfri kyrka enligt lag menar KD. Sådant tänkande kan inte plötsligt ge röster bland kristna när detta har varit anledningen för kristna att lämna partiet i det nära förflutna.


”Av de som röstade på KD i valet 2014 uppger nu 36 procent att de skulle rösta på KD även i dag. Vid septembermätning var motsvarande siffra bara 30 procent. KD:s egna väljare är alltså mer lojala denna gång.” skriver Metro.se


36 procent av de som röstade KD i förra valet kommer alltså att rösta KD i nästa val. Det betyder att 64 procent av de som röstade KD i förra valet kommer att rösta något annat i nästa val. Med tanke på att SD är största parti så har KD:s väljare rört sig dit på grund av SD:s värdekonservatism. Det är bara att gratulera SD.


Men KV då? Det partiet borde väl passa bättre för kristna väljare?


Men varför är artikeln i Metro inte kompatibel med statistiken ovan? Om 64 procent ska rösta annat så kan ju inte KD ha 4,9 procent.


Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?


Oktober 2016 vs september 2016


Moderaterna: 22,4 % (23,0 %)


Centerpartiet: 6,5 % (6,2 %)


Liberalerna: 5,1 % (4,9 %)


Kristdemokraterna: 4,9 % (2,9 %)


Miljöpartiet: 3,2 % (3,9 %)


Socialdemokraterna: 22,2 % (23,2 %)


Vänsterpartiet: 7.7 % (7,1 %)


Feministiskt initiativ: 2,5 % (2,6 %)


Sverigedemokraterna: 24,2 % (25,2 %)


Annat parti: 1,3 % (1,1 %)


Källa: Yougov


 Roger M. Klang


 Källa: Metro
Comments