Home    

Utrikes: Fatah förbereder sig för krig mot Israel

Bild: Medlemmar i Fatahs Martyr Nidal Al-Amoudi-enhet läste upp en redogörelse som fördömde Palestinska Myndighetens president Mahmoud Abbas för att han deltog i före detta israeliska presidenten Shimon Peres begravning.


Cirka 300 medlemmar av den palestinska Fatah-faktionen, med Palestinska Myndigheten (PNA)s president Mahmoud Abbas i spetsen, har börjat genomgå "militär utbildning" på Gazaremsan i förberedelse för krig mot Israel.


Fatahs beväpnade vinge, Al-Aqsa-martyrbrigaden, Martyr Nildal Al-Amoudi-enheten, meddelade att dess medlemmar har värvats vid en ny militärakademi för utbildning av "krigare" på Gazaremsan. Akademin, som nyligen invigdes på Gazaremsan, skulle utbilda "krigarna" i olika krigsmetoder "i sammanhang av ett program för förberedelse inför eventuell framtida strid" med den "sionistiska fienden".


Nidal-akademin fick sitt namn från Nidal Al-Amoudi, en toppmilitant från Fatah som dödades av Israeliska försvarsstyrkor den 13 januari 2008 efter att han utfört en serie beväpnade attacker mot israeliska civila och soldater under andra intifadan. "Akademin är döpt efter befälshavare Nidal Al-Amoudi (Abu Hussein) för att uppfylla hans dröm om att kvalificera krigarna militärt, moraliskt, religiöst och revolutionärt", förklarade ett uttalande från Fatahs beväpnade grupp.


Det noterades att cirka 300 "krigare" redan har gått med i akademin och enligt gruppen har utbildningen inom olika krigföringsmetoder inletts. Vi har förbundit oss till att förbereda en armé av krigare genom att ägna all vår kraft åt att befästa det alternativ som innebär en beväpnad kamp som det enda sättet att frigöra Palestina" -förklarade gruppen.


Martyr Nidal Al-Amoudi-enheten är en av flera Fatah-anslutna miliser som fortsätter att operera på Gazaremsan trots Hamas våldsamma övertagande av arenan under sommaren 2007. Dessa grupper utgör inget hot mot Hamas regim, vilket är anledningen till att de tillåts operera fritt i olika delar av Gazaremsan.


Gruppernas tydliga policy är att förbereda inför krig med Israel och utföra terrorattacker mot israeler. Hamas, däremot, som utvisade deras ledare från Gazaremsan och fortsätter att förfölja dussintals Fatah-aktivister på Gazaremsan är inte med på deras dödslista.


Den Fatah-anslutna milisinvigningen av deras egna "militärakademi" på Gazaremsan är ett originellt drag. Under de senaste åren har beväpnade Fatah-grupper publicerat videoklipp av deras män som deltar i utbildning i fruktträdgårdar och på fält, långt ifrån deras rivaler i Hamas vakande ögon. Nu verkar det som att Hamas inte har något att frukta för Fatah-miliserna eftersom Israel är deras enda skottavla.


Således är Fatahs "krigare" upptagna med att förbereda inför krig mot Israel eller interna strider istället för att utbilda deras män att återta Gazaremsan och frigöra den från Hamas förtryckande regim.


Det verkar sannerligen som att Fatahs beväpnade grupper tävlar mot Hamas om titeln "Mest Förberedd för Förgörelse av Israel". Precis som Hamas vill de vinna palestiniernas hjärtan på Gazaremsan genom att visa att de också stöttar den "beväpnade striden" mot Israel och eftersträvar att "frigöra Palestina."


Lyckligtvis för Hamas är Fatah-miliserna ganska upptagna med inbördes strider. Därför finns det inte särskilt mycket tid att tänka på hur man skulle kunna förbättra deras befolknings liv.


Idag opererar minst fem andra beväpnade Fatah-grupper på Gazaremsan: Abu Rish-brigaden, Jihad Jibril-brigaden, Abdel Qader Husseini-brigaden, Al-Aqsa-martyrernas brigad, och Fatah Sukkur. Vissa av dessa grupper har tidigare tagit på sig ansvaret för raketskjutningar mot Israel. Och mycket mer kärlek eller harmoni finns inte mellan dessa Fatah-grupper, vilkas medlemmar ser varandra som rivaler och politiska fiender istället för kamrater och kollegor.


Källor på Gazaremsan påpekar att många av dessa gruppers medlemmar är före detta poliser från Palestinska Myndigheten som förlorade sina jobb efter Hamas övertagande av Gazaremsan.


På så sätt är många av dem kvar på Palestinska Myndighetens lönelista, trots att de är mer än villiga att skälla ut Mahmoud Abbas och hans politik. Med andra ord mottar dessa beväpnade Fatah-män som förbereder sig inför krig mot Israel indirekt sina löner från västerländska donatorer, inklusive USA och många EU-länder, som finansierar den Palestinska Myndigheten.


Martyr Nidal Al-Amoudi-enheten utförde nyligen en nedgörandeattack på Abbas för att han närvarade vid den före detta israeliska presidenten Shimon Peres begravning i Jerusalem. Maskerade medlemmar i gruppen publicerade ett videoklipp på social media i vilket de starkt fördömde Abbas för att han deltagit i begravningen och menade att de är emot varje form av "normalisering" med Israel.


De krävde att Abbas skulle be om ursäkt till palestinierna och Fatah, och lade till att en "beväpnad kamp" var det enda sättet att "frigöra Palestina".


Nyligen "välkomnade" samma grupp en skjutattack som utfördes i Jerusalem av Musbah Abu Sbeih i vilken två israeler dödades – en 60-årig pensionerad kvinna och en 29-årig polis. "Denna hjältemodiga operation är ett klart och tydligt meddelande om att den beväpnade kampen är en djupt rotad lära bland palestinier," menade gruppen. "Operationen är ett naturligt svar på ockupationens brott".


Missförstå mig inte. Dessa grupper anser att de representerar det riktiga Fatah, det som aldrig erkänt Israels rätt att existera och som håller fast vid en beväpnad kamp som deras enda sätt att "frigöra Palestina". De är inga utbrytargrupper. Därför fortsätter de att agera under namnet Fatah.


Enligt dem följer de deras forna ledare Yassir Arafats principer, som lanserade Fatah som en "nationell befrielserörelse" och aldrig riktigt övergav alternativet som innebar en beväpnad kamp mot Israel. Det är Abbas och hans kollegor i Fatah, menar de, som har avvikit från Fatahs lära och sanna mål.


Maktspelet bland Fatahs miliser på Gazaremsan reflekterar den ännu bredare uppdelningen bland Fatahs politiska ledare. Enligt palestinska källor har Fatahs ledare på Gazaremsan verkligen blivit avskilt från faktionens ledarskap på Västbanken. Abbas medhjälpare skyller schismen på den landsflyktiga Mohammed Dahlan, stark man i Fatah, och hävdar att han ger pengar till avvikande Fatah-tjänstemän i ett försök att underminera den palestinska presidenten, som också är Fatahs ledare.


Abbas kallade nyligen ledare inom Fatah från Gazaremsan till ett krismöte i Ramallah för att diskutera Dahlans växande inflytande på Gazaremsan och sprickorna inom Fatah. Mötet kallades efter att tusentals Dahlan-lojala Fatah-medlemmar anordnade en stor demonstration på Gazaremsan mot Abbas. Under protesten brände och trampade de ner bilder på Abbas.


Sådana utvecklingar i Fatah är anmärkningsvärda på grund av en specifik anledning: I stort fortsätter det internationella samhället att se Fatah som det "måttliga" palestinska partiet med vilket Israel bör sluta fred. Fatah är dock långt ifrån ett enhetligt block; många grupper inom faktionen fortsätter att eftersträva "Palestinas frigörelse" genom beväpnad strid.


Dessutom har varken Abbas eller någon av hans högt uppsatta regeringstrogna Fatah-anhängare förkastat de krigsinriktade Fatah-miliserna. Till saken hör också att dessa Fatah-miliser fortsätter att motta löner från den Palestinska Myndigheten.


Faktum är att Fatah är en hycklande hydra; ena dagen säger de vad det engelsktalande internationella samhället vill höra, nämligen att de stöttar en tvåstatslösning och eftersöker en fridfull uppgörelse för konflikten med Israel, medan de andra dagen talar sanning: de är fast beslutna att föra en beväpnad kamp för "Palestinas frigörelse" och förbereder till och med för krig med Israel.


Det är också värt att notera att en del av dessa Fatah-miliser även fortsätter att operera i vissa delar av de territorier som kontrolleras av Abbas säkerhetsstyrkor på Västbanken. Och precis som deras kollegor på Gazaremsan mottar även de löner från Palestinska Myndigheten.


Abbas har förlorat Gazaremsan inte bara till Hamas, utan även till hans egna före detta Fatah-anhängare, som marscherar i helt motsatt riktning jämfört med Fatah-ledarskapet på Västbanken.


Dispyten mellan Fatah och Hamas, som effektivt delat in palestinierna i två läger, det ena på Västbanken och det andra på Gazaremsan, är en orsak till att palestinierna är längre än någonsin ifrån att få en självständig palestinsk stat. De interna striderna i Fatah och den avgrund som skiljer deras ledare åt är en annan. Abbas anspråk på ensamt Fatah-ledarskap är knappast trovärdigt ens för den mest godtrogna av Abbas-anhängare: tusentals av hans "krigare" förbereder sig inför krig mot Israel.


Khaled Abu Toameh


Khaled Abu Toameh, prisbelönt journalist bosatt i Jerusalem.


Publicerad med rättigheter från Gatestone.
Comments