Home    

Debatt: Vi kan inte andas ut om Clinton kommer till makten

 


Det kan knappast ha undgått någon att det amerikanska presidentvalet äger rum 8 november. Inom kort får vi veta om det blir Trump eller Clinton som kommer att leda den amerikanska nationen de närmaste fyra åren.


Visserligen har valet beskrivits som pest eller kolera, men om man läser svenska media, och lyssnar på diskussionerna på kafferasten, är det ingen tvekan om vilken av kandidaterna som har det största stödet. En undersökning som DN gjort bland riksdagsmännen visade att 83% hoppas på Hillary. Även bland de kristdemokratiska kandidaterna skulle en majoritet lägga sin röst på Clinton.


Mitt bestämda intryck är att det också i kristenheten verkar finnas ett starkt stöd för Clinton. Det menar jag är oroväckande.


Att man inte vill stödja Trump kan man ha full förståelse för. Men att som kristen uttrycka stöd för Hillary är för mig något obegripligt. En titt på hennes inställning till abort borde räcka för att ta avstånd. Vi har att göra med en människa som är för abort fram till födseln och som upprepade gånger gett sitt stöd till Planned Parenthood. Detta är alltså en organisation som med hjälp av skattepengar tar livet av över 300 000 små barn varje år, och som ägnat sig åt handel med fosterdelar. Hillary kommer också att utse liberala domare till högsta domstolen, vilket gör en ändring av USA:s abortlagar alltmer avlägsen. Clinton tvekar inte heller att tvinga religiösa institutioner och organisationer att anpassa sig efter den radikala agendan som Obama redan satt. Det kan t.ex. innebära att ett katolskt sjukhus ska tvingas att remittera för aborter eller könsoperationer, eller – som i det välkända fallet - att en kristen bagare inte får neka att göra en tårta till ett gaybröllop. Detta är ett stort steg bort från den omsorg om religiösa fri- och rättigheter som traditionellt varit så central för den amerikanska nationen.


Att Clinton dessutom har en lång historia av moraliskt tvivelaktiga affärer och skandaler bakom sig gör inte saken bättre. Inte heller hennes envisa försvar av den egna maken, en man som genom åren behandlat kvinnor långt mer illa än vad Trump förmodligen kommer i närheten av, inger förtroende. Och när vi ändå är inne på Trump - hans fula kommentarer om kvinnor har med rätta kritiserats även av hans supportrar, men vad vi får höra mindre om är de många vittnesmål från personer som vistats i Clintons närhet om hur vulgär, elak, nedlåtande och till och med rasistisk hon kan vara mot människor i sin omgivning.


Är detta verkligen en person vi skulle vilja rösta på som kristna?


De kristna i USA som tar avstånd från Clinton, men samtidigt har stora frågetecken för Trump – och det är många - är oeniga om vägen framåt. Somliga menar att man för sitt samvetes skull inte kan rösta på någon av kandidaterna. Andra, som teologen Wayne Grudem, menar att det trots allt är ett gott moraliskt val att rösta på Trump, eftersom det skulle göra minst skada för landet och hindra Hillary från att komma till makten.


Frågorna i den här valrörelsen är sannerligen inte lätta, och jag är glad att jag inte är amerikan. Men det är viktigt att vara medvetna om detta: Om Clinton vinner valet kan vi verkligen inte andas ut. Miljoner ofödda barn kommer att betala priset. HBTQ-rörelsen kommer att göra nya landvinningar och friheten för våra kristna syskon i USA alltmer begränsas. Då bör alla kristna som känner för det stora landet i väst påbörja bönearbetet på allvar.


 


Annette Westöö


 


 
Comments