Home    

Krönika: Det som ingen trodde på

Det som få trodde skulle hända hände. I natt, alltså ur svensk tid sett, vann den kontroversielle fastighetsmagnaten och republikanen Donald Trump. Men det var ingen promenadseger.


Länge stod det klart att det skulle bli ett mycket jämnt val, trots att olika medier, opinionsinstitut och diverse bettingspelare närmast har garanterat en seger för Demokraternas Hillary Clinton.


Personligen hade jag ingen favorit av av de två presidentkandidaterna. Det var som att välja mellan pest eller kolera. Dock ansåg jag att Hillary, trots sin extrema syn på abort, var den minst skadliga av dessa två kandidater.


Nu är det upp till bevis för Trump. Ska han verkligen genomföra sitt vallöfte om att resa en mur mot Mexiko, och var ska han plocka pengarna till murbygget? Hur kraftfullt kommer hans frihandelsfientliga inställning att slå för Europa och Asien, och hur ska kompensera detta?


Dessa är bara några frågor som Trump kommer att måsta tackla när han officiellt tillträder som USA:s 45:e president den 20 januari 2017.

Hur pass splittrat USA kommer att bli med Trump vid rodret kommer att visa sig framöver. Lika lite som vi vet det, lika lite visste vi igår om att just Trump skulle vinna.Nu startar ett nytt skede i USA, men även i omvärlden. Dags att blicka framåt.


Adam Salomonsson, krönikör
Comments