Home    

Ny enögd utredning: Höjd skatt för små entreprenörer

Att plocka ut utdelning för en småskalig entreprenör är ofta att föredra framför att ta ut en vanlig lön, eftersom skatten i det fallet ligger på 20 procent. Den förment objektiva utredningen föreslår att skatten på utdelning höjs till 25 procent i fåmansbolag. Fåmansbolag är per definition ägda av färre än fyra personer och har mellan noll till hundra anställda.


Företagarnas vd Günther Mårder är kritisk, och menar att en sådan skatt skulle påverka både investeringar och jobb negativt.

”Det är välkänt att skatter styr beteenden. Höga skatter på alkohol minskar alkoholkonsumtionen, höjda klimatskatter minskar klimatpåverkan. Nu föreslås höjda skatter på entreprenörskap”, säger Günther Mårder till Di.

En höjning av skatten på utdelning för småföretagare beräknas ge 4,8 miljarder kronor i ökade skatteintäkter. Men det är kortsiktiga pengar. Man kunde istället ha gjort något konstruktivt som att undlåta att betala tidningsbidrag vilket de har gjort i ett försök att stoppa tidningsdöden. Vill inte svenska folket köpa deras skräp så har dessa medieföretag inget berättigande.


Man kunde ha dragit in på kulturstöd till diverse genompolitiserade organisationer. Man kunde ha låtit bli att slänga pengar i sjön i diverse förortsprojekt i miljardklassen.


Man kunde ha låtit bli att betala odemokratiska pseudostatsbildningar och fallerande stater för att dessa i sin tur ska kunna bekriga Israel och förtrycka kvinnor.


Det finns många saker man kan göra. De valde det sämsta alternativet.


Roger M. Klang


Källa: Veckans Affärer


 
Comments