Home    

Trump säger nej till TPP-avtalet

 "Rörande handel – Jag kommer att utfärda ett tillkännagivande om min avsikt att dra oss ur från Trance Pacific Partnership, en potentiell katastrof för vårt land. Istället så ska vi förhandla fram rättvisa bilaterala avtal, som hämtar hem jobb och industrier tillbaka till Amerikas kust.”


Om Trump med ”rättvisa bilaterala avtal” menar att avtalen måste vara fördelaktiga för USA så hoppas nog många att EU kan motverka Trumps planer för Europas del, särskilt de små länderna.


Att USA drar sig ur Trans-Pacific Partnership, som omfattar 40 procent av världshandeln, innebär ökat inflytande för Kina. Vilket gör beslutet kontraproduktivt, det är inte att sätta Amerika främst.


TPP omfattar USA, Kanada, Japan, Australien, Brunei, Chile, Malaysia, Mexiko, Nya Zealand, Peru, Singapore och Vietnam. Kina är inte med i TPP.


TPP betraktats som en strategisk politisk och ekonomisk motvikt mot Kinas inflytande i regionen.


Kina som länge har försökt få till stånd ett alternativt regionalt handelsavtal för Sydostasien, utanför USA:s kontroll, ett avtal som kallas RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership), vädrar morgonluft. USA är inte med i RCEP.

”Kina ska inte stänga dörren till omvärlden, utan öppna den ännu mer”, sade Kinas högste ledare Xi Jinping.


 Roger M. Klang


 Källa: SR;Ekot
Comments