Home    

En soldat vid Livgardet vägrade delta i Prideparaden – anmäls till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd

 Soldaten vägrade låta utbilda sig i syftet att i tjänsten transportera bögar och flator när de uttrycker sig. Om han även vägrar att låta utbilda sig för försvarsändamål verkar inte vara känt, men det verkar högst osannolikt.


Enligt anmälan från kompaniets chef ska soldaten ha sagt att ”han inte tycker att försvarsmakten borde delta i sådana här jippon” och att han själv inte vill delta.


Kompaniets chef ska då ha uttryckt sig om att det inte finns någon valfrihet till huruvida han kan ställa upp eller inte. Soldaten ska då ha svarat att han inte vill delta ur en demokratisk synvinkel och avslutat med att säga: ”sug på den du”.


Det är ett högst olämpligt språkbruk mot en överordnad i tjänsten, men soldatens chef och chefens chef borde inte kräva av sina mannar att de ska ställa upp på att delta i Prideparader i tjänsten. Det är också högst olämpligt av hans chef och tyder på brister i chefsskapet.


Enligt chefens beskrivning så ska detta inte vara första gången som soldaten medvetet vägrat lyda order från överordnad. Chefen på Livgardet föreslår i ett förslag till Försvarsmaktens personal-ansvarsnämnd att soldaten får löneavdrag alternativt en varning.


Soldaten själv säger att det hela inte handlar om att han har något emot själva pridefirandet, utan det är det faktum att det är en politisk handling.


”Jag vill inte kommentera händelsen mer, utan jag får invänta beslut”, säger han till SVT Nyheter Stockholm.


Morgonbladet söker soldaten för en intervju. Om du är han eller om du känner honom så hör av dig till MB!


 Roger M. Klang


 SVT
Comments