Home    

Innanför Tysklands No-go-zoner: Del I - Nordrhein-Westfalen

Polisen vaktar en mordplats i Essen, Tyskland, den 9e april 2016. Mordet var en del av en blodig fejd inom en libanesisk klan. (Bildkälla: WDR videoskärmdump)


Okontrollerad massinvandring från Afrika, Asien och Mellanöstern håller på att förvandla delar av Tyskland till no-go-zoner – laglösa områden där staten har förlorat kontrollen och som inhemska tyskar, inklusive polisen, fruktar att besöka i allt större utsträckning.


Tyska myndigheter förnekar handfast sådana områdens existens, men konfidentiella polisrapporter, närvarande polisers vittnesmål och berättelser från lokala medborgare bevisar att delar av Tysklands städer har förvandlats till laglösa platser där kriminella invandrare har tillskansat sig kontroll över gatorna från den tyska polisen.


Iakttagare menar att problemen förvärras av den tyska regeringen som har förflyttat hundratusentals asylsökande och flyktingar till dessa områden.


Bland andra nyhetstidningen Bild och nyhetsmagasinet Focus har identifierat (härhär och här) fler än 40 "problemområden" (Problemviertel) runt om i Tyskland. Dessa områden har en hög koncentration av invandrare, hög arbetslöshetsnivå och är kroniskt bidragsberoende, och i kombination med urbant förfall har de blivit anarkins inkubatorer.


I en artikel med titeln "Gettorapport för Tyskland" beskriver Bild dessa områden som "spirande getton, parallella samhällen och no-go-zoner." Dessa inkluderar: Berlin-Neukölln, Bremerhaven-Lehe/Bremen-Huchting, Köln-Chorweiler, Dortmund-Nordstadt, Duisburg-Marxloh, Essen-Altenessen, Hamburg-Eidelstedt, Kaiserslautern-Asternweg, Mannheim-Neckarstadt West och Pforzheim-Oststadt.


Problemet med no-go-zoner är särskilt akut i Nordrhein-Westphalen (NRW), Tysklands mest befolkade förbundsland. Enligt Rheinische Post inkluderar NRWs problemområden:Aachen, Bielefeld, Bochum, Bonn, Bottrop, Dorsten, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Euskirchen, Gelsenkirchen-Süd, Gladbeck, Hagen, Hamm, Heinsberg, Herne, Iserlohn, Kleve, Köln, Lippe, Lüdenscheid, Marl, Mettmann, Minden, Mönchengladbach, Münster, Neuss, Oberhausen, Recklinghausen, Remscheid, Rhein-Erft-Kreis, Rhein-Sieg-Kreis, Solingen, Unna, Witten och Wuppertal.I Duisburg har eskalerande antal våldsamma brott som begås av invandrare från Mellanöstern och Balkanländerna förvandlat delar av staden till faktiska "no-go-zoner" för polisen, enligt en konfidentiell polisrapport som läcktes till Der Spiegel.


Rapporten, som utfördes av NRWs polishuvudkontor, varnar om att regeringen håller på att förlora kontrollen över problemområden och att polisens förmåga att upprätthålla den allmänna ordningen "inte kan garanteras på lång sikt".


Duisburg, som har en befolkning på runt 500 000, är hem för ett uppskattat antal på 60 000 huvudsakligen turkiska muslimer, vilket gör staden till en av de mest islamiserade städerna i Tyskland. Under senare år har dock tusentals bulgarer och rumäner (inklusive sinter och romska "zigenare") flockats till Duisburg, vilket har skapat en labil etno-religiös kittel.


Enligt Der Spiegel:"Det finns distrikt där invandrargäng tar över hela gator. Inhemska invånare och företagare skräms och tystas ned. Folk som åker spårvagn under kvällar och nätter beskriver deras upplevelser som en "levande mardröm". Poliser, särskilt kvinnliga, utsätts för "kraftig aggression och respektlöshet".


"På medellång sikt kommer inget att förändras. Anledningen till detta är den höga arbetslösheten, bristen på arbetsmöjligheter för invandrare utan kompetens för den tyska arbetsmarknaden och etniska spänningar bland invandrare..."


"Experterna har under en tid varnat för att problemområdena kan komma att bli no-go-områden. Reiner Wendt, ordförande vid den tyska polisunionen, berättade för Spiegel Online för flera år sedan: "I Berlin och norra Duisburg finns det områden där kollegorna knappt vågar stoppa en bil – eftersom de vet att de kommer att omringas av 40 eller 50 män." Dessa attacker innebär ett avsiktligt utmanande av statens auktoritet – attacker i vilka förövarna uttrycker sitt förakt mot vårt samhälle".Duisburgdistriktet Marxloh, ett av de mest problemfyllda områdena i Tyskland, har beskrivits som "ett minnesmärke för Tysklands misslyckade integrationspolitik". Fler än hälften av distriktets 20 000 invånare är invandrare. De kommer från 90 olika länder. Fler än hälften av invånarna i Marxloh lever på bidrag.


I ett reportage titulerat "Duisburg-Marxloh: Hur ett Tyskt Område blev en No-go-zon" beskrev N24 Television områdets nedgång:"En gång i tiden var Duisburg-Marxloh ett populärt shopping- och bostadsområde. Nu gör klanerna anspråk på gatorna själva. Polisen är maktlös. Distriktets nedgång är mardrömslik."


"I vissa delar av Marxloh går polisen enbart in med förstärkning. Flera polisbilar krävs för att ta itu med även alldagliga ärenden som påkörningar bakifrån. Alltför ofta omges polisen av en aggressiv folkmassa och blir bespottade och hotade. I somras eskalerade våldet i området ännu mer. Familjeklaner gör anspråk på gatorna själva. Medborgare vågar knappt gå ut på kvällen. I de minsta av ärenden blossas våldet upp."En läckt polisrapport avslöjade att Marxlohs gator kontrolleras av libanesiska klaner som inte erkänner den tyska polisens auktoritet. De har tagit över hela gator för att bedriva olaglig affärsverksamhet. Nya invandrare från Bulgarien och Rumänien medför ännu fler problem. EnligtDie Welt fungerar Marxlohs gator som osynliga gränser mellan etniska grupper. Invånarna talar om "den kurdiska gatan" eller "den rumänska gatan".


Polisen säger att de är oroade över klanerna, som tydligen ser brott som en fritidsaktivitet, och deras brutalitet och aggressivitet. Om polisen ens vågar ingripa mobiliseras hundratals klanmedlemmar för att konfrontera dem. En lokal kvinna som intervjuades av Deutschlandfunk radio sade att hon var orolig för sin egen säkerhet: "Efter att det blivit mörkt hade jag inte stått här eftersom det finns många konflikter bland utlänningar, särskilt mellan libaneser och turkar".


Rheinische Post publicerade nyligen en serie fotoreportage med titeln "På Marxlohs gator under nattetid". En bildbeskrivning lyder: "Vanliga medborgare syns inte till på gatorna på kvällen. Marxloh verkar ha dött ut". En annan bildbeskrivning: "På kvällen dansar rumänska invånare på gatorna, bilens ljudsystem ger ifrån sig hög musik."


En 17-sidig rapport som utförts för NRWs statliga parlament avslöjar hur libanesiska klaner i Duisburg delar upp vissa områden för att bedriva sin kriminella verksamhet, som inkluderar rån, droghandel och utpressning. Dessa grupper erkänner inte polisens auktoritet. Medlemmarna är mellan 15 och 25 år gamla och "nästan 100 % " av dem är kända hos polisen. De förekommande brotten inkluderar fysiska angrepp, stöld och rån.


Rapporten beskriver situationen i distriktet Laar i Duisburg, där två stora libanesiska familjer styr och ställer. "Gatorna anses faktiskt vara separata territorier. Utomstående blir fysiskt attackerade, rånade och trakasserade. Det har tidigare visat sig att de libanesiska klanerna "kan mobilisera flera hundra personer på mycket kort tid med hjälp av ett telefonsamtal."


Peter Biesenbach från oppositionen Kristdemokraterna (CDU) sade: "Om detta inte är ett no-go-område så vet jag inte vad som är det". Han har begärt en officiell studie för att bestämma den verkliga omfattningen av de kriminella klanerna i NRW.


WRWs inrikesminister Ralf Jäger från Socialdemokraterna (SPD) gav avslag på denna begäran eftersom en sådan studie inte skulle vara politiskt korrekt:"Vidare datainsamling kan inte tillåtas enligt lagen. Både internt och externt måste all klassificering som kan komma att användas för att nedvärdera människor undvikas. I detta avseende är det förbjudet att använda termen "familjeklan" ur en polisiär synvinkel".I närliggande Gelsenkirchen strider kurdiska och libanesiska klaner om kontroll över stadens gator, några av vilka har förvandlats till laglösa zoner som blir allt svårare att nå för tyska myndigheter. Vid ett tillfälle patrullerade polisen i ett område i den södra delen av staden när de plötsligt omringades och attackerades fysiskt av fler än 60 klanmedlemmar.


Vid ett annat tillfälle stoppade två poliser en bilförare som körde mot rött ljus. Föraren klev ur bilen och sprang iväg. När poliserna hann ikapp honom konfronterades de av 50 invandrare. En 15-åring attackerade en av poliserna bakifrån och började strypa honom, vilket gjorde honom medvetslös. Kraftig polisförstärkning och pepparspray krävdes för att återupprätta ordningen.


I ett uttalande utfärdade polisen från Gelsenkirchen några varnande ord: "Tyvärr har poliser och annan räddningspersonal i allt större utsträckning utsatts för fientlighet, förolämpningar och till och med våldsamma attacker i Gelsenkirchen."


Högt uppsatta tjänstemän vid Gelsenkirchens polis höll nyligen ett hemligt möte med representanter från tre arabiska klaner i ett försök att "kultivera en samhällsfred mellan tyskar och libaneser". Enligt en polisrapport om mötet som läcktes till lokal media informerade klanerna polischefen Ralf Feldmann att "polisen kan inte vinna kriget mot libaneserna eftersom vi är fler". Klanmedlemmarna lade till: "Detta gäller för hela Gelsenkirchen om vi så önskar".


När Feldmann svarade att han skulle skicka ut polisförstärkning för att avbryta deras illegala aktiviteter skrattade klanmedlemmarna honom rakt upp i ansiktet och sade att "regeringen har inte tillräckligt mycket pengar för att gruppera så många poliser som krävs för att konfrontera libaneserna". Enligt polisrapporten bör tyska myndigheten inte ha några illusioner om den faktiska maktbalansen: "Polisstyrkan skulle bli besegrad".


Lokalpolitikern Gregor Golland har uppmanat polisen att vara bättre utrustad för att brottas med denna utveckling: "Medan kriminella parallellsamhällen får övertaget måste vår polisstyrka vara bättre utrustad – på en permanent basis".


En annan läckt polisrapport avslöjade att klanerna är "det verkställande organet i ett befintligt parallellt rättssystem för självbedömda sakfrågor mellan kurdiska och libanesiska familjer i västra Ruhrområdet". Dessa klaner "avskyr polisen och tyska domstolar" och "tar lagen i egna händer".


I en artikel med rubriken "Områden I NRW: No-go-zoner och Parallella Samhällen" i Frankfurter Neue Presse rapporteras det att kurdiska, libanesiska och rumänska klaner har delat upp Gelsenkirchens distrikt Bismarck, Rotthaisen och Ückendorf, samt området runt centralstationen. I dessa områden "gör klanen anspråk på individuella gator". Dessa områden tillhör kommuner med en mycket hög andel utlänningar och invandrare. På grund av den kraftigt ökande ungdomsarbetslösheten är dessa områden hål av hopplöshet och fruktan som den tyska befolkningen sedan länge övergett.


I en intervju med Focus varnade Arnold Plickert, chef för polisunionen i Norra Rhein-Westfalen, för uppkomsten av no-go-zoner i Köln, Dortmund, Duisburg och Essen. "Flera konkurrerande grupper inklusive libanesiska, turkiska, rumänska och bulgariska klaner kämpar för makt över gatorna", sade han. "De följer sina egna regler, här har polisen inte längre något att säga till om."


I ett samtal med Deutschlandradio Kultur tillade Plickert: "Även när det gäller de mest alldagliga av trafikolyckor eller ID-kontroller omges polisen snabbt av stora grupper unga män med invandrarbakgrund. Kroppskontakt, förolämpningar och fysiska attacker är standard."


Den 6e oktober mötte fler än 400 invånare i Altenessendistriktet i Essen lokalpolitiker i ett tv-sänt "rådhusmöte" för att diskutera det ökande våldet och brotten i området. Invånarna klagade på att polisen ofta vägrade svara på larmsamtal och bad stadens tjänstemän att återupprätta ordningen. En invånare sade: "Jag är född här och jag känner mig inte trygg längre."


Stadens tjänstemän avvisade dessa klagomål blankt. Borgmästare Thomas Kufen sade: "Altenessen är inte en no-go-zon; människorna här är bara arga." Polischef Frank Richter lade till: "Jag är trött på att höra om no-go-zoner i Essen." Han insisterade att Essen och Altenessen är fullständigt säkra.


I en intervju med Der Westen fick Osnabrücks polischef Bernhard Witthaut frågan: "Finns det urbana områden – till exempel i Ruhr – distrikt och bostadskvarter som är "no-go-områden", vilket innebär att de inte längre kan skyddas av polis?" Han svarade:"Varje polischef och inrikesminister kommer att förneka det. Men vi vet såklart vart vi kan åka med polisbilen och vart vi, även till en början, bara kan åka med pansarskyttefordon. Anledningen till detta är att våra kollegor inte längre känner sig säkra två och två och blir tvungna att frukta för att falla offer för brotten själva. Vi vet att dessa områden existerar. Ännu värre är att i dessa områden resulterar brott inte längre i åtal. De lämnas ifred. Bara i värsta fall får vi i polisstyrkan reda på något. Statens makt är helt ute ur bilden."Soeren Kern


Soeren Kern är seniorforskare vid New York-baserade Gatestone Institute. Han är också seniorforskare i europeisk politik vid Madrid-baserade Grupo de Estudios Estratégicos / Strategic Studies Group. Följ honom på Facebook och Twitter.


Texten är återpublicerad från Gatestone.
Comments