Home    

Polisen vill få mer hjälp av militären vid terrordåd

Polisen har redan möjligheten att be militären om hjälp vid ett terrordåd i Sverige. Men det handlar om ett väldigt begränsat samarbete, t.ex. om att Försvarsmakten kan beordras att vakta skyddsobjekt.


Efter att ha undersökt rättsläget, men inte det nationella säkerhetsläget, ber polisen nu om en lagändring för att kunna ta ännu mer hjälp av försvaret vid en terrorattack. Det kan röra sig om att be militären att skydda exempelvis en tågstation eller ett torg vid ett pågående dåd.


Chefen för Nationellt taktiskt råd vid polismyndigheten, Jonas Hysing, säger till Ekot: ”När vi tittar på några av de större attentat som har skett så tror vi att vårt behov av skydd och bevakningsuppgifter kommer att vara väldigt, väldigt stort. Inte minst för att skydda befolkningen och för att förhindra ett eventuellt fortsatt attentat eller flera attentat.”


Ingen tycks dock ännu ha kommit på tanken att en till Sverige fientlig statsmakt förmodligen skulle anse att det mest ekonomiska sättet att betvinga Sverige vid ett militärt angrepp mot landet vore att utföra en serie terrorattacker och binda upp den svenska militären på platser där de själva inte landstiger, luftlandsätter eller korsar gränser.


Detta skulle öka sannolikheten för multipla terrorattacker snarare än minska den i en krigssituation, vilket gör förslaget kontraproduktivt.


En del menar att det vore bättre om polismyndigheten ansökte om ett tillskott i sin kassa hos regeringen. Det är oklart om regeringen vill betala. Frågan undersöks i alla fall av justitiedepartementet. Inrikesminister Anders Ygeman säger till Ekot att han skulle kunna tänka sig att utreda förslaget.


Roger M. Klang


Källa: SR;Ekot


 
Comments