Home    

Rysk stridsvagn ska få taktisk kärnvapenbeväpning

Uppgraderingen av eldröret har varit aktuell i åratal, men kärnvapengranaten är en nyhet. Strategiska kärnvapen är designade för att ha fientliga kärnområden bakom fronten som måltavlor.


Taktiska kärnvapen är vapen som används på slagfältet. Denna granat kommer att vara en sub-kilotongranat typ 500 ton TNT. Vapnet skulle ändå skapa ett eldklot som är 120 meter brett och skada härdade fordon ytterligare 450 meter i alla riktningar, enligt en video från Defense Update.


I samma Youtubevideo från det ryskkontrollerade Defense Update, som släpptes ungefär samtidigt som många andra videos om Armata T-14 där man bestrider anklagelserna om att Armata T-14 skulle vara undermålig, varnar Kremls Defense Update indirekt USA för att utveckla egna taktiska granater, eftersom detta skulle kunna leda till en eskalering till att man använder strategiska kärnvapen.


USA nämns naturligtvis inte vid namn, men det är underförstått eftersom de är dem enda som strategiskt kan mäta sig med Rysslands kärnvapenarsenal.


Det här är alltså en drive från Ryssland där man försöker att skjuta fram sin position gentemot små kärnvapenlösa grannstater utan att behöva utstå samma sak tillbaka.


Vad kan då små länder i Rysslands periferi göra åt det? De kan tillsammans utveckla kort- till medelräckviddiga kärnvapenbärare med kärnvapen för operationsplaner. Operationsplaner ligger mittemellan det taktiska och det strategiska.


Man vill inte använda taktiska kärnvapen eftersom man kommer att slåss på eget territorium, och små stater kan inte mäta sig på det strategiska området.


Roger M. Klang
Comments