Home    

Inrikesministern smet från hyra och hade ett 30-tal anmärkningar hos Kronofogden

 


”Inrikesminister Anders Ygeman (s) har varit yngre och vi vet alla att allt man gjort tidigare ska användas för att döma lämpligheten som minister, t ex en obetald TV-licens. Ygeman visar sig ha smitit från hyran när han utan hyresvärdarnas vetskap ska ha drivit ett kollektiv, som totalkvaddade en villa. Därtill hade han ett 30-tal ärenden hos Kronofogden, och allt detta var medan han tydligen var SSU-ordförande.” Citat; Cornucopia?


Anders Ygeman, i dag minister med ansvar för polisväsendet, hyrde under 1990-talet en villa i Huddinge i Stockholm. Men han slutade betala hyran och lämnade huset nedslitet och vattenskadat. För de tre snickare som ägde huset blev det en ekonomisk katastrof.


”Jag hoppas att de ska kunna lämna en händelse som hände för 25 år sedan bakom sig”, värjer sig Ygeman.


Ygeman betalade sin hyra i sex månader, men sen plötsligt uteblev betalningarna. Det visade sig snart att det inte enbart var Ygeman, som skrev på hyreskontraktet, som bodde där. Det var ett kollektiv. Ygeman hade tydligen bestämt sig för att profitera på huset genom att i sin tur hyra ut det till ett kollektiv.


Hela nedervåningen blev översvämmad, allt blev nedslitet på några månader. Ägarna kontaktade Anders Ygeman som väl hade levt upp pengarna, för han vägrade att betala den obetalda hyran.


Ord står mot ord mellan de tre snickarna som ägde huset och Ygeman. Ygeman hävdar att han hade talat om att det fanns ett kollektiv i huset, ägarna hävdar att han inte berättade det.


Ygeman säger till Expressen att han kontaktade snickarna och hade synpunkter på att avloppet inte fungerade i huset, men att ägarna inte gjorde någonting åt det.


Ygeman höll enligt egen utsago inne hyran och tvistade med ägarna på grund av det. Men ägarna bestrider Ygemans utsago. Hyrestvisten gick vidare till Huddinge tingsrätt, men Anders Ygeman kom inte till förhandlingen. Ygeman dömdes därefter till att betala 27 297 kronor för uteblivna hyror och el. Att huset var illa åtgånget berörde inte Ygeman, som ändå hade levt upp pengarna som han antagligen tjänade på uthyrningen till kollektivet. 


Banken begärde de tre snickarnas byggnadsfirma i konkurs. Ygeman betalade aldrig de 27 000 kronorna som domstolen hade fastslagit att han var skyldig. Och han kom aldrig till förhandlingen i tingsrätten där det blev en så kallad tredskodom.


Ygeman förhandlade sedan med konkursförvaltaren och i slutändan betalade han 6 000 kronor.


”Jag tycker att jag kom alldeles för hårt undan”, säger Ygeman till Expressen. Hur nu det kan vara att komma undan.


En av de tre ägarna, Kauko Lindstedt, driver i dag ett litet nytt företag som gör köksluckor.


På kontoret har han hängt upp ett intyg där det står att hans firma har högsta kreditvärdighet – AAA.


För Kauko har det alltid varit viktigt att göra rätt för sig.


”Jag betalade av min skuld, varenda krona. Men han smet”, säger han om Ygeman till Expressen.


Anders Ygeman betalde under den här tiden heller inte andra utgifter. Expressens granskning visar att han under åren 1987 till och med 1994, då han delvis läste kriminologi vid universitetet och var ordförande för SSU i Stockholm, förekom ett trettiotal gånger i Kronofogdens register. Ärendena gällde då obetalda parkeringsböter, skulder till trafikförsäkringsföreningen och till Centrala studiestödsnämnden, CSN.


Då Anders Ygeman inte betalade det kronofogden begärde slutade det med utmätningar via hans skatteåterbäring. Detta skedde när han var ordförande för SSU i Stockholm. Några år senare blev han ersättare i riksdagen för Mona Sahlin som då tvingades avgå i den så kallade kontokortsaffären. 


Roger M. Klang


Källor:


Cornucopia?


Expressen 1


Expressen 2
Comments