Home    

Facebooks används för slavhandel

Tidningen Times utrikeskorrespondent Catherine Philip och reportern Billy Kenber har nyligen avslöjat att människosmugglare och slavhandlargäng använder Facebook för att berätta om de övergrepp och den tortyr som de utsätter migranter för när de försöker ta sig till Europa för ett bättre liv.


Ett fotomontage med bilder på torterade migranter som vädjar för sina liv har dessa slavhandlare sänt till offrens familjer för att utkräva lösen mot frigivning. Fotomontaget har funnits kvar på sociala medier i månader.


Bilderna visar libyska gängledare som hotar migranterna till livet om inte de anhöriga betalar 8-10 000 USA-dollar.


Fastän det bryter mot Facebooks policy att publicera sådant innehåll, gör de ändå inget aktivt för att själva spåra upp missbruk, utan de förlitar sig på att användare av facebook ska anmäla stötande innehåll.


Sidor i Facebook vänder sig till blivande migranter som ämnar ta sig till Europa. De erbjuder förfalskade dokument att använda för att få asyl beviljad. Det kan till exempel handla om familjerelationer, pass, intyg om universitetsutbildning, körkort eller vigselbevis.


En taleskvinna för Facebook försvarar bristen på agerande från företagets sida. Hon erkänner att innehållet i videon är alarmerande och att den har aviserats som stötande.


Därför kommer en varningstext innan den visas samt framhåller att den den är avsedd för tittare fyllda 18 år.


 


Gullan Malmquist


Källa: The Times
Comments