Home    

Israel firades på Öckerö

På vackra Öckerö i Göteborgs norra skärgård ordnades en heldag för att fira att den moderna staten Israel firar 70 år. Runt 400 personer hade samlats på konferensanläggningen Nimbus för att lyssna till tal och musik.


EU-parlamentarikern Lars Adaktusson talade bl.a. om Sveriges förhållande till Israel, att av EU:s samtliga medlemsländer är det bara Sveriges utrikesminister som inte är välkommen till Israel. Israels politiker har gett upp angående den nuvarande regeringen och hoppas på en ny till hösten. Han berättade också lite om sina vedermödor som journalist inom sekulära media och betonade vikten av att höra av sig till program om man reagerar på något i samband med Israel. Om tillräckligt många gör det kommer tidningarna att reagera.


Susanne Sznajderman-Rytz är ordförande för svenska WIZO – Womens’ International Zionist Organization. Denna kvinnoorganisation, världens äldsta, startade redan 1920 i London och är därmed äldre än staten Israel. Organisationen har spelat en betydande roll i uppbyggandet av det moderna Israel. Man har hela tiden arbetat för att hjälpa landets barn och kvinnor, inte minst till invandrare, och att bygga ett hem för dem. Susanne återgav en rörande historia om överlåtelsen hos en grupp judiska kvinnor efter andra världskrigets slut. Trots att de berövats så mycket under kriget och var på väg att bygga ett nytt liv i Sverige var de villiga att ta av sig sina vigselringar för att skänka till den nya, kämpande staten Israel.  


Den internationellt erkände trumpetaren och tonsättaren Salomon Helperin underhöll med vacker musik. Salomon delade också med mycket humor sina egna tankar om hur det är att vara jude i Sverige och gav publiken många goda skratt. Allvarligare blev dock slutorden om vad Israel betyder för honom personligen. Salomon berättade om hur han, när han ser flyktingströmmarna i världen, alltid tänker att efter 1948 behöver ingen jude mer vara i den situationen.


Prästen Anders Petter Sjödin delade några personliga reflektioner kring landet som han så många gånger besökt, först som kibbutzarbetare i ungdomen. Han talade också om mörkare avsnitt i Sveriges historia. Här bildades antisemitiska förbundet 1923, och det var inte ovanligt med nazister på ledande positioner. Sjödin nämnde sin egen far, författaren och agronomen Erik Sjödin som tidigt engagerade sig mot nazismen. Redan i mitten på 30-talet fanns information att tillgå om koncentrationslägrens fasor. Erik Sjödin spred information om detta via affischer och flygblad och fick även sitta i fängelse en tid för den verksamheten. Han hade senare domen inramad på väggen och brukade säga: Den domen är jag stolt över.


Festdagen arrangerades av Vänskapsförbundet Sverige-Israel väst, tillsammans med Judiska Församlingen, Shalom över Israel, Israels Vänner och Nimbuskyrkan.


 


Annette Westöö


 


 


 


 


 
Comments