Home    

Granskning: Palestinier flockas kring Islamiska staten


Palestinier viftar med Islamiska statens flagga medan de försöker storma det franska kulturcentret i Gaza City, januari 2015. (Bild: ehna tv YouTube screenshot)
Det går nästan inte en vecka utan en rapport om någon palestinier som dött i strider för Islamiska statens terrorgrupp.


Rapporterna har skapat djup oro bland många palestinier som bor på Västbanken och Gazaremsan. Nyligen kom en rapport som uppskattade att omkring 100 palestinier redan har anslutit sig till IS. Andra rapporter hävdar att antalet är mycket högre.


Enligt rapporten kommer de flesta palestinier som ansluter sig till Islamiska staten i Irak och Syrien från Gazaremsan. Ytterligare 1000 palestinska män tros vara beredda att ansluta sig till IS, men har av olika anledningar ännu inte lyckats uppfylla sin dröm, avslöjade rapporten.


Det är ingen överraskning att de palestinier som anslutit sig till IS kommer från Gazaremsan, som sedan 2007 kontrolleras av Hamas.


Under det gångna året har olika rapporter antytt att Islamiska staten och dess supportrar har lyckats infiltrera Gazaremsan, och nu utgör ett allvarligt hot mot Hamas-styret i det område som är hem för cirka 1,6 miljoner palestinier.


Tidigare i år organiserade IS sitt första offentliga framträdande på gatorna i Gaza City, då de efterlyste en islamisk armé som kan förgöra Israel och "islams fiender".


Tidigare i veckan informerade Islamiska staten familjen Yehia från staden Jenin på Västbanken, om att deras son Said hade dödats i närheten av Aleppo i Syrien medan han stred för terrorgruppen. Familjen fick veta att Said hade anslutit sig till IS sju månader tidigare. Till familjen hade han sagt att han skulle resa till Europa och söka arbete. Senare fick de veta att han åkt till Syrien för att slåss för IS.


De två främlingar som kom till familjens hus hade till och med tagit med sig bilder av Saids döda kropp, som de visade för hans föräldrar och bröder.


De senaste månaderna har minst andra fyra palestinier från Gazaremsan rapporterats döda i strider för Islamiska staten.


En av dem, Abed al-Elah Kishta, 29, från staden Rafah på södra Gazaremsan, dödades när han stred för IS i östra Libyen. Några veckor innan han dog kontaktade Kishta sin familj för att informera dem om att han anslutit sig till gruppen.


Den andra Gaza-palestiniern som identifierats var Musa Hijazi, 23. Han far Hassan sa att hans son dödades när han stred för IS i den irakiska staden Fallujah. Islamiska staten har utropat Hijazi som en av sina martyrer, och refererat till honom med smeknamnet Abu Mu'men al-Maqdisi.


Den tredje palestiniern identifierades som Wadi Washah, från flyktinglägret i Jebalya på Gazaremsan. Washahs familj sa sig vara chockade över att han dött i strider för Islamiska staten i Syrien. Familjen sa att sonen först gick med i Palestinska islamiska jihad, men senare flydde Gazaremsan via en smugglingstunnel vid gränsen till Egypten.


Wadis far sa att sonen rest till Syrien enligt instruktioner från IS-anslutna salafistledare på Gaza. Enligt fadern hade Wadi berättat för honom att han lyckats döda dussintals iranier i Syrien.


Den fjärde palestiniern identifierades som Ahmed Badwan, 26, även kallad Abu Tarek al-Ghazawi, från flyktinglägret Al-Bureij på Gazaremsan. Källor nära familjen sa att Badwan tog sig ut ur Gaza via en smugglingstunnel som Hamas styr, och att han först rest till IS i Syrien men därefter åkt vidare till gruppens filial i Irak. Enligt källorna dödades han av den USA-ledda koalitionen, i ett flyganfall mot en IS-bas i Irak.


Även om antalet palestinier som anslutit sig till IS fortfarande är relativt lågt, är det uppenbart att terrorgruppen har blivit extremt populär bland palestinier på Västbanken och Gazaremsan. Fyra opinionsundersökningar från de senaste veckorna visar att minst en miljon palestinier stödjer Islamiska staten.


Undersökningarna visar att 24 procent av palestinierna ser positivt på Islamiska staten. Med tanke på att det bor 1,8 miljoner palestinier på Gazaremsan och ytterligare 2,7 miljoner på Västbanken, betyder det att minst en miljon palestinier stöder IS.


Den kristne aktivisten Sam Butrous konstaterade att det utbredda stödet för Islamiska staten bland palestinier är ett tecken på ökad extremism och ett förnekande av kristnas rättigheter i det Heliga landet. "Uppenbarligen har 20 procent av palestinierna inga problem med att fördriva sina kristna bröder, förstöra deras kyrkor och förvandla dem till moskéer", skrev han. "Det är vad Islamiska statens terrorister sysslar med i områden de kontrollerar."


Kristna är inte de enda som bör oroa sig för Islamiska statens ökande inflytande på Västbanken och Gazaremsan. Palestiniernas två regeringar, Hamas och Palestinska myndigheten (PM), har också goda skäl att oroa sig. De senaste veckorna har talesmän för IS utfärdat hot mot såväl PM som Hamas, och anklagat dem för att "samarbeta" med den "sionistiska enheten".


Men PM och Hamas får skylla sig själva för att allt fler palestinier ansluter sig till Islamiska staten. De två regeringarna tillåter antivästerländsk uppvigling i moskéer och medier.


Ledarna glorifierar och uppmuntrar regelbundet de palestinier som utför terrorattacker mot israeler, och uppmanar andra att följa i deras spår. Och om palestinierna inte kan utföra attacker mot Israel från Västbanken och Gazaremsan, reser de till Syrien och Irak för att delta i jihad mot Israels allierade, det vill säga USA och andra Västländer.


Palestinska ledare på Västbanken och Gazaremsan kan inte undgå ansvar för att ha inspirerat dussintals palestinier att ansluta sig till Islamiska staten. Deras eldfängda retorik och den ständiga hetsen mot Israel och Västvärlden, radikaliserar palestinier i ännu högre grad och driver dem in i Islamiska statens öppna armar.


Khaled Abu


 


Med fulla rättigheter från Gatestone


 

Comments