Home    

Granskning: Islamiska Staten är inte någon ny företeelse och vi vet hur det har slutat förut: folkmord

 


Aleppo. Mitt i natten knackar beväpnade män på dörren. Hela familjer släpas ut på gatan för att samlas upp med de andra nasarenerna. Man tar till och med barnen. Mot ravinen hörs en beväpnad man skrika på bruten arabiska. Väl framme tvingas männen se på medan de beväpnade männen skär halsen av deras fruar, systrar och barn och kasta dem ut för ravinen innan det slutligen blir deras tur att fåhalsen avskuren.


 


ISIS är den råaste terroristorganisation i modern tid, men faktum är att detta inte är taget från händelserna i dagens Irak eller Syrien. Det är från den etniska rensningen som började 1914, alltså för exakt 100 år sedan i ungturkarnas rike. De beväpnade männen var kurderna, som fick löfte av turkarna om att få en egen stat där de befriade landet från det folk som bodde där.


 


Det tragiska är att berättelsen inte heller behövde vara tagen från händelserna under folkmordet 1914. Det kunde berättas i genomsnitt var trettionde år i den region som kallas civilisationens vagga. Vare sig de kallas ISIS, Muslimska brödraskapet, Fria syriska armen eller Ummayad-kalifatet så har resultatet alltid varit detsamma. Låt mig därför ge några fler historiska exempel.Vi går tillbaka till februari 1982. Det Muslimska brödraskapet gör uppror mot den regerande diktatorn Hafez Al Assad, den nuvarande presidentens far. Avsikten är dock inte att införa en demokrati som vi känner till i Europa. Den syriska armén reagerade snabbt och brutalt och fick slut på upproret redan efter 27 dagar.


1939, då Alexandretta-provinsen gavs till Turkiet av Frankrike, flydde tusentals kristna över den nya gränsen till Syrien för att undvika att gå samma öde till mötes som drabbat de etnoreligiösa grupperna greker, armenier och assyrier-Millet* cirka 20 år tidigare.1914-1923 försiggick en total slakt av de kristna grupperna (Millet) inom hela det forna Ottomanska imperiet. En slakt så grov att det engelska ordet 'genocide' och 'holocaust' myntades av media när de försökte beskriva händelserna. Totalt ca 3.5 miljoner kristna blev dödade.1860: Libanesiska bergen och Damaskus: Ca 120 000 kristna dödade av druser och araber, vilka finansierades av turkarna.1831: Turkarna begär hjälp från Egypten för att förhindra att den grekiska revolutionen även ska lyckas i Levanten.1821-1823: Grekiska revolten genom hela Mellanöstern och sydöstra Europa.Detta beskriver bara Levanten, ett litet område i den muslimska världen. Ungefär vart trettionde år, med vissa undantag, sker ISIS i dess olika former. Listan kan göras lång och drivas tillbaka ända till den första arabiska/muslimska invasionen av Mellanöstern och Europa. Inte heller metoderna har nämnvärt förändrats. Det var då, liksom idag, halshuggning, korsfästelse, tortyr och gruppvåldtäkter av kvinnor och minderåriga flickor. Det tragiska är att dessa utsatta kristna grupper dessutom är Mellanösterns urinvånare, medan den muslimska ideologin och dess följare är en med våld introducerad kultur. Det mest tragiska är dock att den politiska korrektheten i Europa idag förmörkar denna historia och förvägrar oss att tala öppet om historiska folkmord som idag erkänns som just folkmord av bland andra Förenta staterna, Israel, Sverige och Frankrike. I Turkiet är det dock förbjudet att tala om dem på grund av en lag som förbjuder vad som kallas ”anti-turkisk” propaganda.* Under det Ottomanska imperiet var befolkningen indelade i ”etnoreligiösa”grupper så kallade ”Millets” på turkiska. Den stora massan, alltså turkisktalande sunnimuslimer, kallades ”Musulman”och ansågs vara de riktiga medborgarna i imperiet och tillhörde det egentliga Millet. Grekerna tillhörde Rûm-Millet.Elias Michail
Comments