Home    

Massiv kritik mot regeringens filmpolitik

 


 


Regeringen med kulturminister Alice Bah Kunkhe (MP) i spetsen har presenterade för ett tag sedan sin nya filmpolitik. Den innebär bland annat att det gamla filmavtalet rivs upp och att biomomsen chockhöjs.


 


Representanter för filmbranschen är kritiska. En av dem är Tomas Jegeus, ansvarig för den globala marknadsföringen och distributionen på amerikanska Hollywoodjätten 20th Century Fox Film, som intervjuats i Sveriges Radios Kulturnytt.


 


– Om jag ska vara riktigt sarkastisk verkar det ungefär så här: "OK, filmbranschen, ni hade er chans under 50 år - och klarade inte av det. Nu kommer vi i regeringen och fixar det åt er." Så känns det lite grann. Samtidigt finns det inga svar om hur man ska fixa det, men väldigt många frågor, säger han till programmet.


 


Jegeus menar att regeringens filmpolitik är populistisk och bygger på en felaktig föreställning om att biograferna inte betyder så mycket längre. Han säger att det tvärtom bara bio är den enda av filmens intäktsformer som växer från år till år. DVD och Blu-Ray minskar medan intäkterna från streamingtjänster är sämre.


 


– Så det är det växande. En hälsosam biografkultur, och en biografbransch, är det bästa för filmen, säger Tomas Jegeus.


 


Han är rädd för en ökad politisk styrning av filmen:


 


- När folk tror att man kan bättre är någon annan finns det alltid en fara, säger han.


 


Källa: Kulturnytt, Sveriges Radio
Patrik Öbrink
Comments