Home    

Den hemliga etniska rensningen av palestinier


  • Enligt forskaren har många av de palestinier som tillfångatagits av shiitisk milis i Irak blivit brutalt torterade och tvingade att "erkänna" sin påstådda inblandning i terrorism. Sedan 2003 har antalet palestinier där sjunkit från 25 000 till 6 000.
  • Det mest intressanta är den totala likgiltighet som internationella människorättsorganisationer, medierna och Palestinska myndigheten (PM) visar inför den dåliga behandlingen av palestinier i arabländerna. Internationella journalister bryr sig inte om palestinierna i arabvärlden, för sådana historier kan inte skyllas på Israel.
  • FN och andra internationella organ har uppenbarligen inte hört talas om den etniska rensningen av palestinier i den arabiska världen. De är också så besatta av Israel att de föredrar att inte höra talas om palestiniernas lidande under arabiska regimer.
  • PM-ledarna säger att de vill förbereda "krigsförbrytelse"-åtal mot Israel vid den internationella brottmålsdomstolen. Men när det kommer till den etniska rensningen och tortyren av palestinier i arabiska länder som Irak, Syrien och Libanon, då vänder de bort blicken.
  • Om en arab dödar eller torterar en arab är detta inte värt att publicera i en stor västerländsk tidning. Men om en palestinier klagar på israeliska myndigheter eller judiska bosättare, rusar västerländska journalister dit för att bevaka denna "avgörande" utveckling.
  • De arabiska länderna inte bara avskyr palestinier, de vill dessutom att de bara ska vara Israels problem. Sedan 1948 har arabiska regeringar vägrat att låta palestinier bosätta sig permanent i deras länder och bli jämbördiga medborgare. Nu håller de dessutom på att döda, tortera och utsätta dem för etnisk rensning – allt medan världens ledare fortsätter att borra sina huvuden i sanden och peka finger åt Israel.


Det är ingen hemlighet att de flesta arabländer under lång tid har behandlat sina palestinska bröder illa genom att utsätta dem för flera apartheid-liknande diskriminerande lagar och regler, som ofta fråntar dem grundläggande rättigheter.


I länder som Irak, Libanon, Egypten och Syrien behandlas palestinier som andra och tredje klassens medborgare, ett faktum som har tvingat många av dem att söka en bättre tillvaro i USA, Kanada, Australien och olika europeiska länder. En följd av detta är att många palestinier i dag känner sig ovälkomna i sina ursprungsländer och andra arabiska länder.


Tillståndet för palestinier i arabiska länder började försämras efter den irakiska invasionen av Kuwait i augusti 1990. Palestinier var de första som "gratulerade" Saddam Hussein till hans invasion av Kuwait, ett land som brukade förse PLO med tiotals miljoner dollar i ekonomiskt bistånd varje år. Men många flydde Kuwait för att komma bort från den anarki och laglöshet som rådde efter den irakiska invasionen.


När Kuwait året därpå befriades av den USA-ledda koalitionen utvisades uppemot 200 000 palestinier från det oljerika emiratet, som en hämnd för att de hade stöttat Saddam Husseins invasion. Ytterligare 150 000 palestinier hade redan före kriget flytt Kuwait, eftersom de misstänkte att nya fientligheter kunde vara i antågande när Kuwait blev befriat.


De flesta palestinier, oavsett om de flydde Kuwait frivilligt eller utvisades, bosatte sig i Jordanien. Nu betalar också palestinierna i Irak ett högt pris. Sedan 2003 har antalet palestinier där fallit från 25 000 till 6 000. Palestinska aktivister säger att irakierna håller på med etnisk rensning mot landets palestinska befolkning.


Aktivisterna säger att under det senaste årtiondet, sedan Saddam Husseins regim kollapsade, har shiitisk milis i Irak systematiskt attackerat och skrämt den palestinska befolkningen vilket fått många att fly.


De säger att shiiterna är emot att det finns icke-irakiska sunnimuslimer, inklusive palestinier, i deras land – särskilt i huvudstaden Bagdad.


Dessutom, säger de, är många av de sunnimuslimer i Irak som var emot Saddam Hussein också i krig med palestinierna – som hämnd för att de stödde honom.


Thamer Meshainesh, chef för Palestinska ligan i Irak, sa för några dagar sedan att palestinierna stod inför "aldrig tidigare skådade kränkningar" och ett "ökat antal övergrepp". Han varnade för att palestinier i Irak jagas av olika milisgrupper, som en del av en systematisk politik vars syfte är att utvisa dem från landet.


Abu al-Walid, en palestinsk forskare som har följt situationen för palestinierna i Irak under flera år, framhöll att 19 000 av de 25 000 palestinierna i Irak redan har flytt landet. Han noterade också att palestinier dagligen jagas för påstådd inblandning i terrorism.


Enligt forskaren har många av de palestinier som tillfångatagits av shiitisk milis i Irak blivit brutalt torterade och tvingade att "erkänna" sin påstådda inblandning i terrorism.


Meshainesh och Abu al-Walid anklagade Palestinska myndigheten (PM) för att inte hjälpa palestinier i Irak. De sa att det enda PM har kommit med är "tom retorik".


Palestinierna i Irak betalar priset för att de lagt sig i landets interna angelägenheter. Likadant var det med palestinierna i Syrien, Libanon och Libyen. Palestinier finner ofta sig själva involverade, både direkt och indirekt, i de fientligheter som äger rum i arabiska länder. Och när elden når dem börjar de skrika på hjälp, så som nu sker i Irak.


Men det mest intressanta är den totala likgiltighet som internationella människorättsorganisationer, medierna och Palestinska myndigheten visar inför den dåliga behandlingen av palestinier i arabländerna.


PM, vars ledare har fullt upp med att dagligen hetsa mot Israel, har inte tid att bry sig om sitt eget folk i den arabiska världen. PM-ledarna säger att de vill förbereda "krigsförbrytelse"-åtal mot Israel vid den internationella brottmålsdomstolen på grund av förra årets krig mot Hamas och den fortsatta utbyggnaden av bosättningar på Västbanken.


Men när det kommer till den etniska rensningen och tortyren av palestinier i arabiska länder som Irak, Syrien och Libanon, då vänder de bort blicken.


Likadant är det med internationella medier – de tycks ha glömt att det bor tiotusentals palestinier i olika arabiska länder. De enda palestinier västerländska journalister känner till och bryr sig om är dem som bor på Västbanken och Gazaremsan.


Internationella journalister bryr sig inte om palestinierna i arabvärlden, för sådana historier kan inte skyllas på Israel. Om en arab dödar eller torterar en arab är detta inte värt att publicera i en stor västerländsk tidning. Men om en palestinier klagar på israeliska myndigheter eller judiska bosättare, rusar västerländska journalister dit för att bevaka denna "avgörande" utveckling.


Den etniska rensningen av palestinier i Irak är ingen konstigt fenomen i den arabiska världen. Tiotusentals palestinier har även flytt Syrien de senaste åren. De flesta har åkt till Libanon och Jordanien, där myndigheterna gör sitt bästa för att försäkra de palestinska flyktingarna om att de är ovälkomna. Palestinska aktivister uppskattar att inom några få år kommer det inte att finnas några palestinier i Irak eller Syrien.


FN och andra internationella organ har uppenbarligen inte hört talas om den etniska rensningen av palestinier i den arabiska världen. De är också så besatta av Israel att de föredrar att inte höra talas om palestiniernas lidande under arabiska regimer. 


 


av Khaled Abu Toameh

Med rättigheter från Gatestone

 


 


Comments